LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stomatološki fakultet u Zagrebu

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja studenti Stomatološkog fakulteta organiziraju „Geronto dan“

U sklopu studentske volonterske inicijative odgovarat će se na pitanja građana te će se obavljati besplatni stomatološki pregledi usne šupljine, zubi i protetskih nadomjestaka.

U sklopu studentske volonterske inicijative odgovarat će se na pitanja građana te će se obavljati besplatni stomatološki pregledi usne šupljine, zubi i protetskih nadomjestaka.

Studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu organiziraju prvi Geronto dan, odnosno Dan otvorenih vrata kako bi podigli svijest o važnosti oralnog zdravlja među starijom populacijom. Ovaj studentski volonterski projekt, poznat kao Geronto projekt, započeo je 2010. godine, proizašavši iz empatije studenata prema najranjivijoj populaciji koja često pati od nedostatka edukacije o oralnom zdravlju.

Već četrnaest godina, studenti u svoje slobodno vrijeme posjećuju domove za starije osobe i udruge umirovljenika, pružaju edukaciju o oralnom zdravlju te obavljaju stomatološke preglede. Suočeni s nedostatkom odgovarajuće zdravstvene skrbi za starije osobe, studenti su prepoznali važnost pružanja podrške i edukacije o oralnom zdravlju u vrijeme kada se udio starijeg stanovništva značajno povećava. Prema nedavnim podacima, udio osoba starijih od 65 godina u Republici Hrvatskoj kontinuirano raste, što iziskuje prilagodbu javnozdravstvenog sustava kako bi se osigurala adekvatna briga za oralno zdravlje starijih osoba.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, Dan otvorenih vrata Geronto projekta će se održati 20. ožujka 2024. godine, od 9.30 do 14 sati. Manifestacija će se sastojati od dva dijela: prvi dio će se održati na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje će građani moći dobiti odgovore na svoja pitanja, dok će se drugi dio održavati na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Tog istog dana, na fakultetu će se obavljati stomatološki pregledi usne šupljine, zubi i protetskih nadomjestaka te će se dijeliti profesionalni savjeti i upute za daljnje postupanje.

Cilj događaja je senzibilizirati javnost o važnosti oralnog zdravlja među starijom populacijom, pružiti korisne informacije o oralnom zdravlju svim zainteresiranim građanima starije životne dobi te im barem na jedan dan ponuditi stomatološke preglede i edukaciju o oralnom zdravlju bez prethodnog naručivanja. 

Sve ključne informacije o projektu možete pronaći na poveznici.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA