LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

3 jednostavna koraka pomoću kojih ćete smanjiti stres

Uzrok su mentalnog stresa unutarnji sukobi kojih u većini slučajeva nismo svjesni. U identifikaciji stresora važno je fokusirati se na sam problem, saznati odakle dolazi i zašto te poduzeti odgovarajuće tehnike ograničavanja i smanjenja stresa.

Uzrok su mentalnog stresa unutarnji sukobi kojih u većini slučajeva nismo svjesni. U identifikaciji stresora važno je fokusirati se na sam problem, saznati odakle dolazi i zašto te poduzeti odgovarajuće tehnike ograničavanja i smanjenja stresa.

Pojam mentalnog stresa, prepoznat kao unutarnja napetost uzrokovana nemogućnošću upravljanja dolaznim informacijama o vanjskim podražajima, postaje sve češći dio užurbanog života. Iz tog razloga važno je znati načine kako ga kontrolirati i smanjiti na minimum. Postoje brojne tehnike kako smanjiti i ograničiti svakodnevni stres, a prvi je korak razumijevanje kako i zašto jačina stresa raste.

Prema Marcinu Gilu, poznatom filozofu yoge, uzrok su čestog stresa unutarnji sukobi kojih u većini slučajeva nismo svjesni. Svaka osoba svakodnevno se suočava s brojnim problemima i preprekama. Oni ometaju našu rutinu te ujedno formiraju unutarnje sukobe koje često potiskujemo i ne rješavamo na pravilan način. Potiskivanje unutarnjih problema onemogućava rješavanje mentalnog stresa. Kako bismo postali svjesni svojih unutarnjih sukoba, potrebno je otkriti što uzrokuje mentalni stres i suočiti se sa stresorom. On najčešće dolazi iz vanjskih podražaja objektivne ili subjektivne prirode, među kojima su negativne i zastrašujuće informacije koje stvaraju negativnu mentalnu energiju.

Kako bi tehnike koje primjenjujemo u ograničavanju stresa bile uspješne, moramo ih shvatiti ozbiljno, vjerovati u napredak i ono najvažnije, primijeniti ih brzo. Ako odugovlačimo i opiremo se unutarnjim sukobima, naš mentalni stres jača. Dakako, postoje aktivnosti i alati čijim prakticiranjem možemo odbaciti mentalni stres i naučiti se suočavati sa stresnim životnim razdobljima.

Antistresne aktivnosti

Šetnja prirodom, bavljenje sportom, ples, pjevanje ili slušanje glazbe učinkovite su aktivnosti kojima smanjujemo razinu stresa. Ipak, činjenica je da prakticiranje ovih aktivnosti samo privremeno eliminira stres zato što im se zbog užurbanosti života ne možemo potpuno posvetiti, već ih najčešće koristimo samo u svrhu rješavanja stresa koji se nakon isteka aktivnosti vraća.

Alati koji pridonose smanjenju mentalnog stresa

Kako bi prethodno navedene aktivnosti bile zaista opuštajuće, postoje dva vrlo važna alata koji tome pridonose. Riječ je o zahvalnosti i svjesnom disanju. Izricanjem zahvalnosti proizvodimo pozitivne hormone koji smanjuju mentalni stres i podižu naše raspoloženje, dok svjesnim disanjem stvaramo obrazac disanja koji će prepoznati trenutak kao onaj u kojem smo sami stvorili sigurnost i mir. Kada se ovi alati povežu s aktivnostima, stvorili smo osobnu tehniku kojom svakodnevno možemo utjecati na ograničenje mentalnog stresa.

Sveobuhvatna tehnika upravljanja stresom

Osim prakticiranja dosad navedenih tehnika, postoji još jedan način kako smiriti um i ograničiti stres, a to je fokus i učinkovitost. U identificiranju mentalnog stresa važno je, za početak, fokusirati se na sam problem, saznati odakle dolazi i zašto. Tko ili što uzrokuje taj stres? Druga faza ograničavanja stresa jest prihvatiti prepoznati stresor, zahvaliti na postavljenom izazovu i shvatiti ga kao novo iskustvo, dok je u zadnjoj fazi ključna svijest jer, da bismo mogli utjecati na mentalni stres, moramo ga biti svjesni i prepoznati ga na vrijeme. Osim toga, faze fokusiranosti i učinkovitog odgovaranja na stresore kontinuirano moramo prakticirati uz alate zahvalnosti i određenog pristupa stresnim situacijama kako bismo razvili vlastitu tehniku nošenja sa životnim stresorima.

FOTO: UNSPLASH