LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Briga o tijelu

19 zdravih navika za kvalitetniji život

Šetnja, osmijeh, opuštanje samo su neke od navika koje će doprinijeti kvaliteti vašeg života. Još ih je mnoštvo.

Šetnja, osmijeh, opuštanje samo su neke od navika koje će doprinijeti kvaliteti vašeg života. Još ih je mnoštvo.

Mens sana in corpore sano iliti na hrvatskom zdrav duh u zdravom tijelu poznata je latinska uzrečica koja kako bi stari rekli, mudro zbori. Briga o vlastitom tijelu bitna je jer sa sobom uz fizičko pridonosi i mentalnom zdravlju. Ako želite proaktivnije, zdravije i rekreativnije iskoristiti ovo ljetno vrijeme ili ako se želite općenito više pokrenuti, a ne znate kako, onda je ovo članak za vas! Donosimo vam 19 zdravih navika podijeljenih u nekoliko različitih kategorija koje vas vode prema boljem životu.

PUNJENJE BATERIJA

1. Za početak voda!

Iako većina nas ujutro prvo popije kavu ili čaj, preporučljivije je popiti čašu vode. Voda pomaže u hidratizaciji tijela, ona hrani naše tijelo, mišiće i zglobove. Pomaže u lakšoj jutarnjoj probavi i radu metabolizma, a između ostaloga povećava mentalnu budnost. Jutarnji prioritet je, dakle, voda!

2. Više povrća

Većina liječnika, nutricionista i raznih ostalih specijalista tvrdi kako je ključ zdrave prehrane povrće i voće. Širok izbor voća i povrća nužan je za dobivanje većih količina potrebnih vitamina, minerala i hranjivih tvari koje naše tijelo svakodnevno treba. Također, povećani unos zdravih namirnica pridonosi boljoj regulaciji tjelesne težine. Bonus koji dobivamo ovakvom prehranom je ugodnije osjećanje u vlastitoj koži.

3. Nemojte podlijegati mukama i iskušenjima 

U prehrambenoj i fitness industriji postoji puno napuhanosti tako da je teško utvrditi što je dobro i kvalitetno, a što je hrpetina izmišljotina. Jedina stvar koja je prošla test vremena i od pamtivijeka pali je da su osnove dobre prehrane – voće i povrće. Postoje zdrave masti koje naše tijelo traži, ali isto tako postoje one koje su nam štetne u velikim količinama. Dijete koje su jako stroge, koje ne ostavljaju prostora i za kakvo popuštanje i malo odstupanje od tog režima prehrane dovode samo do psiholoških razočarenja i osjećaja krivnje, a to ne bi trebalo biti dio prehrane. Umjerenost je vrlina, kao i umjerena i bogata prehrana.

VIŠE KRETANJA

4. Umjerena vježba

Svakodnevna tjelovježba nas čini budnijima, energičnijima i zdravijima, a uz sve to pročišćuje našu krv i limfe te pomaže uklanjanju raznih toksina. Kardiovaskularne vježbe održavaju naše tijelo i pluća zdravima, a vježbe snage ojačavaju mišiće i kosti. 

5. Izlazak van

Boravak u prirodi pogoduje našem tijelu i mislima. Priroda ima razne pozitivne učinke na nas, a jedan od najpoznatijih je bolje raspoloženje.

6. Šetnja

Šetnja je jedna od najboljih stvari za fizičko i mentalno zdravlje. Šetnjom i relaksacijom u prirodi ili u gradu aktivirate svoje mišiće i opuštate misli. Dnevna šetnja trebala bi se nalaziti na vašem repertoaru jer donosi sa sobom puno blagodati, a ne naprežete se puno.

MOZGALICE

7. San

Svi znamo koliko je važan san, ali često ostajemo budni pogledati film, a ujutro se žurimo nekamo. Važan je kvalitetan san jer nam pruža relaksaciju srca, mozga i ostatka našeg organizma. Tijekom ovih ljetnih vrućina poželjan je i dnevni kratki spavanac kako bi nas opustio i napunio nam baterije za ostale obveze u danu.

8. Zabavite se

Sjećate li se kako smo kao klinci većinu vremena boravili vani na igralištu i imali najbolju zabavu i igru ikada? Što više starimo, zaboravimo koliko je važna ta opuštenost za nas. Odlična stvar za ispuštanje stresa nakupljenog tijekom dana je zabava poput vožnje bicikla, odlaska s prijateljima na piće ili odlaska na neki mini izlet.

9. Riješite se krivnje

U nekim situacijama osjećaj krivnje je dobar, ali ponekad taj osjećaj prenapuhujemo i on eskalira u to da ostajemo na mrtvom mjestu, sažalijevamo se i ne činimo ništa, a to nas sve baca u laganu depresiju. Pretjerani osjećaji krivnje mogu šteti našem mentalnom zdravlju, a time i našem organizmu. Potrebno je jasno posložiti u glavi svoje prioritete i jasno raspoznavati svoje emocije. Nemojte se previše brinuti oko sitnica, stojite uz ono što vi mislite da je ispravno i ne idite dalje od toga. Vaše će mentalno zdravlje i samopoštovanje biti bolje.

10.  Popis aktivnosti

Popis dnevnih aktivnosti pomaže u boljoj organizaciji vremena, misli i ciljeva. Svaki dan si popišite stvari koje želite ili trebate obaviti i učinite tako, ne preskačite niti jednu stvar. Na kraju danu vidjet ćete koliko ste ispunjeniji i zadovoljniji.

11. Opustite se

Ovaj naputak je sličan onom prvom, važno je opustiti se, riješiti se stresa. U danu uzmite dio vremena za sebe, učinite nešto što vama znači kao što je čitanje knjige koju ste oduvijek htjeli pročitati, gledanje filma, mini spa-tretmana za sebe.

12. Organizacija

Organizacija sobe, stana, kuće ili radnog mjesta može smanjiti stres.

13. Budite pažljiviji

Često mislimo previše i zamaramo se sitnicama koje su bile u prošlosti. Živite i ispunite svaki trenutak, posvećujte pažnju ljudima oko sebe.

14. Osmijeh

Ne zaboravite se nasmijati i kada vam neki posao ne ide od ruke. Ne dopustite da vas tuga ili razočaranje preuzme. Stres i dosada najbrže se i najefikasnije rješavaju smiješkom.

15. Duboko udahnite

Ako ste kao i većina ljudi, i vaši su udasi plitki i kratki. Potpuni, duboki udah omogućuje da veće količine kisika dođu da mozga. Također, stimulira parasimpatički živčani sustav i potiče stanje smirenosti i opuštenosti. Tijekom dana uzmite deset minuta za duboke udahe.

16. Pozitivan govor

Svako jutro nakon ustajanja nabrojite pozitivne stvari kod sebe. Također, kada uočite nešto negativno u svom ponašanju, idući put to promijenite.

PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI

17. Ravnoteža poslovnog života

Često znamo naš poslovni/profesionalni život unijeti u naš privatni i obrnuto, zbog čega možemo biti čangrizavi. Potrebno je jasno odijeliti vrijeme rada i vrijeme kod kuće, pritom odlično pomažu naši prethodni savjeti. Iskoristite vrijeme nakon posla za reduciranje stresa kako biste opušteno boravili kod kuće i napunili si baterije za idući dan na poslu.

18. Posjetite doktora, barem jednom godišnje

Nije dovoljno ako sami provodite zdrav život, za to je potreban i doktor koji će pratiti vaš metabolizam i stanje u tijelu. On će vam kao stručnjak moći pomoći i uputiti vas u daljnju prehranu ili aktivnost.

19. Stavite sebe na prvo mjesto

Vi ste najvažniji i nemojte zanemarivati ili zapuštati sebe. To, naravno, ne znači da morate biti egoistični i ne gledati na druge. Održavajte ravnotežu između sebe i svog socijalnog života.

Pomoću ovih kratkih savjeta zdrav život može početi!

FOTO: UNSPLASH