LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neka sve bude spremno za zabavu pod zvijezdama

14 savjeta za što bolje kampiranje

Mnogi sanjaju o odlasku na kampiranje s dobrom ekipom i pregršt zabave, no rijetki su opremljeni i pripremljeni za to. Uz pomoć ovih savjeta pobrinite se da vas priroda ne uhvati nespremne.

Mnogi sanjaju o odlasku na kampiranje s dobrom ekipom i pregršt zabave, no rijetki su opremljeni i pripremljeni za to. Uz pomoć ovih savjeta pobrinite se da vas priroda ne uhvati nespremne.

Skupite ekipu, spakirajte šatore, vreće za spavanje, kakvo piće, zaputite se u šumu, na livadu ili planinu i uživajte u kampiranju pod vedrim nebom. No obratite pažnju na nekoliko savjeta da vam ta noć bude nezaboravna.

1. Šator

Kakav šator uzeti sa sobom ovisi o vremenu i načinu na koji putujete do željenog mjesta, lokaciji i broju osoba. Ako planirate pješačiti do željene lokacije i nositi ga u ruksaku, planirajte ponijeti što lakši i manji šator, a idete li automobilom priuštite si veći i viši šator za veći komfor. Prilikom kupnje dobro je obratiti pažnju na to da je šator vodootporan u slučaju kiše, da su mu šavovi lijepljeni/vareni, da imaju kvalitetnu podlogu i dobru ventilaciju. Poželjno je i da ima aluminijsku centralnu konstrukciju jer je ona jača od fiberglasa, a čelični klinovi imaju prednost pred aluminijskima iako se lakše savijaju. 

2. Vreća za spavanje

Kod vreće za spavanje bitno je da bude topla jer su noćne temperature dosta manje od dnevnih pa je važno obratiti pažnju na kvalitetu vreće. Vreće s pernatim punjenjem najviše se koriste zimi, kad je vlage malo i kad su niske temperature, mnogo su teže od sintetičkih koje se koriste ljeti. Sintetičke vreće za spavanju pružaju bolju izolaciju i otpornije su na vlagu. Neke se vreće mogu spajati zajedno pa se dobiju 'ljubavne vreće' idealne za parove. Također je poželjno da vreće imaju kapuljaču jer se preko glave noću gubi najviše tjelesne temperature.

3. Kako postaviti šator

Šator je poželjno postaviti u zaklonjenom, ravnom i povišenom tlu da se zaštitite od naleta vjetra i slijevanja vode u slučaju kiše. Smjer zabijanja klinova najčešće je otisnut na samom šatoru, a u pravilu se zabijaju u smjeru šavova. Poželjno je izbjegavati kamenita tla koja mogu probiti dno šatora i pjeskovito tlo gdje će klinovi lako izbijati van iz tla. Šator se obično bira prema vrsti tla na kojem se kampira, no taj izbor je kod nas dosta ograničen, a neki bolji i prikladniji šator platit ćete dosta skuplje.

4. Ruksak

Važno je odabrati pravi ruksak kako ne biste nekim lošim i neprikladnim ozlijedili leđa i bokove. Veličine ruksaka kreću se od 15 do 100 litara, a za kraća višednevna putovanja optimalni su oni od 40 do 60 litara. Najbolji ruksaci napravljeni su od poliamida ili poliestera, moguće ih je podesiti u predjelu leđa i u sebi imaju dvije čelične šipke, koje mogu biti unutarnje ili vanjske. Unutarnje šipke fleksibilne su pa ruksak tako bolje prianja uz leđa i ne ograničava vas prilikom kretanja. Vanjske su šipke znatno izdržljivije, mogu podnijeti više tereta i ruksak se lakše pakira, a zbog svoje krutosti pogodnije su za ravna i duga pješačenja. 

5. Kako pakirati opremu

Ako ćete na kampiranju puno hodati, pravilno rasporedite težinu i nemojte pretrpati ruksak. Na dno stavite stvari koje ćete rijetko koristiti, a pri vrhu držite stvari koje ćete najčešće vaditi. Hranu pakirajte u sredinu gdje je najsigurnija, a boce i lako lomljive stvari obložite odjećom koja će poslužiti kao izolacija u slučaju udarca. Odjeću možete zarolati u smotuljke jer tako zauzimaju manje prostora.

6. Spavajte ugodnije

Ako ste voljni i u mogućnosti izdvojiti malo više novca za kampiranje, kupite madrac na napuhavanje i stavite ga ispod vreće, tako će vam biti ugodnije spavati, a madrac usto i čuva vašu vreću od oštećenja. Također su praktični i jastuci na napuhavanje koji ne zauzimaju mnogo mjesta i udobnije je za spavanje. Novije vreće za spavanje napravljene su tako da griju pomoću vaše vlastite tjelesne topline pa stoga nije poželjno pri spavanju na sebi imati mnogo odjeće jer tjelesna toplina neće dopirati do vreće i ona neće grijati kako treba.

7. Higijena

Od higijenskih potrepština najvažnije je sa sobom imati četkicu i pastu za zube, sapun, (vlažni) toaletni papir, vlažne maramice, ručnik, češalj za kosu, grickalicu za nokte, britvicu i dezodorans. Pri odabiru dezodoransa gledajte da ima što neutralniji miris jer oni jakog mirisa privlače kukce. Najbolje je sve to držati u posebnom neseseru odvojenom od ostalih stvari.

8. Prva pomoć

Ubodi kukaca, sunčanica ili ogrebotine samo su neke od poteškoće s kojima ćete se susretati na kampiranju pa se pobrinite da imate sve što je potrebno u slučaju nužde. Neka se u vašoj torbici za prvu pomoć nađu aspirin, analgetici, antihistaminici, antibiotska krema, alkohol ili hidrogen, flasteri, krema protiv opekotina, sprej protiv kukaca, zavoji, sterilne gaze, sanitetska traka i priručne škarice.

9. Kuhanje

Osim plinskog kuhala ponesite lagano aluminijsko posuđe za kuhanje na vatri. Najbolje je uzeti metalni pribor za jelo jer se plastični često i lako trga. Uz to dobro je ponijeti i otvarač za konzerve i boce (kakvo je to kampiranje bez koje boce vina ili najboljeg piva), šibice ili upaljač i plastične vreće za smeće koje možete i lako upotrijebiti za prljavu i mokru odjeću. 

10. Hrana 

Najpraktičnija hrana za kampiranje je ona konzervirana. Bitno je paziti na kvarljivost vakumirane hrane ljeti gdje temperature u šatoru mogu doseći preko 50°C. Najbolje je ponijeti povrće jer se ono teže i duže probavlja i brže se kvari, a kruh ponesite ako ste sigurni da u blizini neće biti dućana. 

11. Voda 

U prirodi voda nije pitka ako nije provjerena pa obavezno ponesite sredstvo za dezinfekciju i sterilizaciju vode. Korišteno posuđe perite isključivo u dezinficiranoj vodi i obratite pozornost da uvijek imate dovoljno vode za piće. Također možete uzeti sa sobom složive mjehove za vodu kojima je zapremnina od 2 do 20 litara. 

12. Kako se pravilno odjenuti

Duga, tanka i lagana pamučna odjeća svijetlih boja najbolje će vas zaštititi od sunca, trave i kukaca. Izbjegavajte crnu odjeću koja privlači sunce i obavezno ponesite dovoljno rezervne odjeće. Namjeravate li planinariti, ponesite gležnjače koje dobro drže zglob kako ga ne biste ozlijedili, a otvorene ali čvrste sandale su pogodne za šetnju po prirodi.  Uz obaveznu kremu s visokim zaštitnim faktorom ponesite i šešir, kapu ili koje drugo pokrivalo za glavu koje će vas zaštititi od sunca.

13. Bliski susreti sa stanovnicima prirode

Hrana privlači životinje, pa zato pazite gdje ćete je držati, a smeće i ostatke od ručka sakupite i bacite na najprikladnije udaljeno mjesto. Zmije privlači mlijeko pa ga nemojte držati blizu šatora, a zmije odbija miris cigarete pa imate sreće ako među vama ima pušača. Kad i ako hodate kroz šumu, pravite što više buke koja će otjerati životinje. Kukce navečer privlači svjetlost pa koristite mirisne štapiće ili svijeće protiv komaraca. Sada šatori većinom imaju i vrata s mrežicom što također pomaže da kukci ne ulaze.

14. Sitnice koje uvijek dobro dođu

To bi bili čekić za zabijanje klinova, fotoaparat za bilježenje nezaboravnih trenutaka, soda bikarbona za neutraliziranje mirisa, džepna baterija s dovoljno rezervnih uložaka, sigurnosne kopče, špaga i kvačice za sušenje rublja, pribor za šivanje, švicarski nožić, zviždaljka, elastične gumice, papir, olovka, igraće karte i križaljke i sve ostale naizgled sporedne sitnice koje bi vam mogle "spasiti život".

Zato skupite ekipu i krenite u najluđu zabavu pod otvorenim nebom.

FOTO: FLICKR.COM