LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bez muke do zdravlja

10 kratkih savjeta za zdraviji život

Nedostatak energije često je uzrokovan načinom prehrane. Kada se zaredaju četiri kolokvija u jednom tjednu, energije treba više nego ikad. Uz posezanje za kavom ili energetskim pićem, treba malo razmisliti i o drugim načinima dolaska do energije.

Nedostatak energije često je uzrokovan načinom prehrane. Kada se zaredaju četiri kolokvija u jednom tjednu, energije treba više nego ikad. Uz posezanje za kavom ili energetskim pićem, treba malo razmisliti i o drugim načinima dolaska do energije.

Studentski život znači nezdravi život. Nitko nema vremena kuhati ručak, kupovati na Dolcu ili jesti dovoljnu količinu zelenjave. Jednostavnije je naručiti piz​zu. No tijelo to osjeća i uzvraća udarac. Zato smo pripremili par jednostavnih savjeta koji malo mogu popraviti situaciju.

1. Dnevnik prehrane

Zvuči naporno, da. Ali je istovremeno i jako korisno. Ako zapisujete svaki dan što ste pojeli i na kraju tjedna napravite kratki pregled, shvatit ćete što vam nedostaje, a čega ima previše. To ne treba doslovno biti dnevnik, mogu biti kratke bilješke, a, na kraju krajeva, postoji mobitel. I puno prigodnih aplikacija kao što su Dining Note, iEatWell, Food Diary i Jorunal.

2. San kao temelj svega

Poštenih 8 sati sna popravljaju sve. I koliko se god nemogućim činilo, jako je važno. San uvelike utječe na našu prehranu. Nedostatak sna kompenzira se energijom u drugim oblicima poput junk fooda u 2 ujutro. Ukusno da, zdravo ne baš.

3. – Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. –

Svi su upoznati s onim kada mamu pitaju ima li što slatko, a ona odgovara: – Uzmi jabuku. – Voće nikome nije najdraži nadomjestak za slatkiše, ali je bogato vitaminima i zaista je ukusno za razliku od nekih drugih zdravih namirnica Pokoja voćka tjedno nije prezahtjevna ideja, a čini tijelo jako sretnim.

4. Stop grickanju uz knjigu!

Najviše se žudi za nezdravim grickalicama upravo dok se uči. To je svojesvrsno automatsko prejedanje koje nikome ne radi ništa dobroga. Treba postaviti granice i ipak pustiti ono XXL pakiranje čipsa za drugi dan.

5. Doručak kao najvažniji obrok u danu

Jedan je od većih problema studenata navika preskakanja doručka. Tko još ima vremena za to. Predavanje je u 8, alarm u 7:45, neizvedivo. Nakon 3 kave glad je zaboravljena. Ova loša navika dovodi do nedostatka dugoročne energije tijekom cijeloga dana koja se zamjenjuje kratkoročnom energijom koju pruža kofein. Bilo kakav doručak, makar i jedan jogurt s malo žitarica, pomoći će u preživljavanju predstojećeg dana.

FOTO: Pixabay

6. Masterchef

Kuhanje ručka barem jednom tjedno (u to se ne računa podgrijavanje lazanja iz dostave) dovodi do razmišljanja o namirnicama. Studentskom budžetu svakodnevno kuhanje ne zvuči primamljivo, ali četiri puta mjesečno sasvim je izvedivo. I sigurno je ukusnije od pizza-cuta iz kvartovske pekare.

7. Pametno kupovanje

Zdrave namirnice obično su i skupe. Zato treba tražiti povoljne ponude, kupovati samo ono što je zaista potrebno i najvažnije od svega, ići sit u nabavku. Gladni su kupci najgori kupci za sebe, a najbolji za trgovačke lance.

8. Povrće i samo povrće

Rijetko se viđa zelena boja na tanjuru. Tanjura sa salatom u menzi uvijek ima viška. Zadajte si tjedni zadatak s barem tri obroka koja uključuju povrće. Iako nije svima najdraži prilog, ponekad malo špinata umjesto pire krumpira može učiniti čudo.

9. Paketići s užinom

Veliki throwback u osnovnu školu kada su roditelji pakirali užinu. Nakon iscrpnog trosatnog predavanja svakog uhvati glad, a pekara i kioska s kaloričnim čokoladicama nigdje ne nedostaje. Jogurt, voćka ili zdrava čokoladica sa žitaricama spakirani u torbi spašavaju dan i zdravlje.

10. Mozganje prije jela

Nametnuti užurbani način života 21. stoljeća odrazio se i na prehranu. Ručanje usput, s nogu, što brže to bolje. Takvo ponašanje sprečava ljude da razmisle prije nego što nešto pojedu. Zato treba uzeti koju minutu i malo mozgati o odabiru jela. Možda se hamburger na prvu čini kao odlična i brza ideja, ali kada se bolje promisli, postoje puno bolje mogućnosti.

FOTO: PIXABAY