LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za učenje

Kako preživjeti ispitne rokove? Saznajte najbolju metodu za učenje!

Korisni savjeti za što bolje razumijevanje gradiva i prolazak svih ispita.

Korisni savjeti za što bolje razumijevanje gradiva i prolazak svih ispita.

Početak ispitnih rokova za mnoge studente znači puno učenja i stresa, a često i manjak vremena i neorganiziranost. U nastavku saznajte koja je jedna od boljih metoda za učenje uz pomoću koje ćete lako i uspješno savladati svaki dio gradiva!
 

VEZANO: Ocjene nisu pravi pokazatelj znanja: državna matura otkriva realno stanje


 

Poznata metoda učenja


Feynmanova metoda učenja nazvana po poznatom fizičaru Richardu Feynmanu, pomaže ljudima da bolje razumiju i zapamte gradivo koje uče i također potiče duboko razumijevanje gradiva jer zahtijeva suočavanje s konceptima na način koji nije moguć s pasivnim čitanjem ili slušanjem informacija.
 

1. Odaberi pojam ili koncept koji želiš naučiti

 

Izaberite temu koju želite naučiti i fokusirajte se na određeni pojam, koncept ili problem. Ovo može biti bilo koja tema koja vas zanima, od kolegija na fakultetu do svakodnevnih situacija.

Grupa za učenje, FOTO: Pexels

 

2. Objasni to kao da objašnjavaš petogodišnjaku

 

Pokušajte objasniti odabrani pojam kao da ga objašnjavate djetetu od pet godina. Koristite jednostavan jezik i izbjegavajte stručne termine te složene fraze. Ovo će vas natjerati da razbistrite svoje razumijevanje teme i identificirate rupe u znanju. Ako nailazite na poteškoće u objašnjavanju, to može ukazivati na područja koja trebate dodatno proučiti.
 

3. Pregledaj i identificiraj nedostatke u znanju


Proučite svoje objašnjenje i identificirajte dijelove koje niste mogli jasno objasniti ili oko kojih ste osjećali nesigurnost. Fokusirajte se na ta područja i dodatno istražite gradivo dok ne razumijete svaki aspekt. Ponovite postupak objašnjavanja a zatim ponovno pregledajte svoje razumijevanje.
 
FOTO: FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJAN PEXELS, ILUSTRACIJA