LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studij u Hrvatskoj

Zemlja studentskih gradova: pogledajte gdje se sve može studirati u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se izvodi 1643 studijskih programa koje je moguće upisati u ukupno 44 grada.

U Hrvatskoj se izvodi 1643 studijskih programa koje je moguće upisati u ukupno 44 grada.

Osim dobro poznatih devet sveučilišta u Hrvatskoj (sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Puli, Slavonskom Brodu i Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici), u Hrvatskoj postoje još 124 visoka učilišta raznih kategorija na kojima se izvode ukupno 1643 studijska programa.

Svi ti studijski programi ne izvode se, doduše, samo na sveučilištima i u sveučilišnim gradovima, već i u manjim gradovima u kojima je moguće upisati neki od studijskih programa. Tako je, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje moguće studirati u čak 44 hrvatska grada

Najviše studijskih programa izvodi se u Zagrebu (700), a slijede Split (203), Osijek (194) i Rijeka (188). Nešto manje studijskih programa izvodi se u Zadru (90), Puli (58), Varaždinu (35) i Dubrovniku (31). 

Zatim slijedi nekoliko gradova s oko deset studijskih programa: Slavonski Brod (14), Karlovac i Koprivnica (11), Opatija (10). 

Između 5 i 10 studijskih programa izvodi se u sljedećim gradovima: Požega (6), Sisak (7), Velika Gorica (8), Čakovec (7), Virovitica, Knin i Šibenik (5). 

Postoje i gradovi u kojima se izvodi manje od 5 studijskih programa: Krapina, Petrinja, Vinkovci, Bjelovar i Gospić (3), Križevci, Zaprešić i Vukovar (4), Ivanić Grad, Orahovica, Zabok, Đakovo i Umag (2). 

Po jedan studijski program izvodi se u Biogradu na Moru, Kutini, Makarskoj, Novoj Gradiški, Otočcu, Pakracu, Pazinu, Pločama, Pregradi, Slatini i Svetoj Nedelji, čime su i ti gradovi zaslužili status studentskog grada.
FOTO: UNSPLASH