LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi na Sveučilištu

Zastupnica Puljak očekuje ostavku od Burilovića i Borasa jer se nisu odazvali pozivu Sabora

– Da živimo u bilo kojoj civiliziranoj zemlji, u kojoj demokratske institucije obavljaju svoju funkciju i imaju neku težinu, već jučer bi i rektor Boras i predsjednik Savjeta Burilović dali ostavke. – izjavila je zastupnica Marijana Puljak.

– Da živimo u bilo kojoj civiliziranoj zemlji, u kojoj demokratske institucije obavljaju svoju funkciju i imaju neku težinu, već jučer bi i rektor Boras i predsjednik Savjeta Burilović dali ostavke. – izjavila je zastupnica Marijana Puljak.

Jučer je održana sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o trenutnom stanju na Sveučilištu u Zagrebu na koju su, između ostalih, bili pozvani rektor Damir Boras i Luka Burilović, predsjednik sveučilišnog savjeta, no nijedan se od njih dvojice ondje nije pojavio.

Taj je događaj poprilično razljutio zastupnicu Marijanu Puljak koja ih je pozvala da zbog takvog ponašanja, ali i niza drugih problema, daju ostavke na trenutnim funkcijama. 
– Mogu slobodno reći, sjednica na kojoj je dosegnuto novo dno u vladavini rektora Borasa i novo dno za cijelo Sveučilište. Naše najveće i najstarije Sveučilište koje bi trebalo biti primjer svima ostalima. – piše zastupnica.
Prema njezinu mišljenju neodaziv Borasa i Burilovića (koji se netom prije ispričao jer ima druge obaveze) na poziv Hrvatskog sabora vrhunski je skandal i primjer nepoštivanja državnih institucija
– Da živimo u bilo kojoj civiliziranoj zemlji, u kojoj demokratske institucije obavljaju svoju funkciju i imaju neku težinu, već jučer bi i rektor Boras i predsjednik Savjeta Burilović dali ostavke. Ma što jučer, dali bi ih i ranije, već nekoliko puta, možda već kod cijepljenja preko reda, ili kod prekomjernog zapošljavanja u Rektoratu bez suglasnosti Ministarstva.

Treba nam akademska zajednica, Sveučilište i uprava našeg najvećeg sveučilišta koja će trasirati put Hrvatske kao moderne, europske, razvijene zemlje u kojoj će se cijeniti znanost, znanje, odgovornost i rad. Ako čelnici akademske institucije ne štuju i prakticiraju i sami te vrijednosti, teško je očekivati da mogu stvoriti instituciju koja će njegovati i promovirati te vrijednosti u društvu.

Pozivam rektora Borasa da dođe na prvu sljedeću sjednicu saborskog Odbora i objasni svoje ponašanje, te pred Saborom i svekolikom javnošću odgovori na sva pitanja postavljena na sjednici.

Ako se ogluši i na taj poziv, pozivam ga da odstupi sa svoje funkcije jer ne poštuje institucije ove države. Ne može postojati država u državi, niti jedna institucija ne smije raditi kontra Zakona ma koliko autonomna bila.
Puljak dalje nastavlja da su na spornoj sjednici očekivali da će dobiti odgovore na aktualne probleme na Sveučilištu. Problem diskriminacije i seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, problem nadzora Ministarstva nad zakonitošću rada Sveučilišta, zaposlenje profesora koje je imao više od 70 godina i počasni doktorat Milanu Bandiću samo su neki od njih.
– Očekivala sam i odgovor na pitanje kako misli osigurati zakonitost rada i zaštitu prava zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija. To je jedina sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kako nastavnici navode, vjerojatno i jedina u Europi, koja već više od 4 godine umjesto legitimnih tijela ima privremenog čelnika i privremeno fakultetsko vijeće – tijelo koje nije izabrano od zaposlenika Fakulteta niti ih predstavlja.

Očekivala sam od rektora odgovor na pitanje kada ćete omogućiti sveučilišnom Odboru za proračun uvid u podatke i ostvarivanje nadzora nad korištenjem proračuna Sveučilišta, prihode i rashode Rektorata, što mu je statutarna zadaća?

Zašto članovi Senata o zapošljavanjima dobivaju informacije iz medija umjesto da o njima donose planove kao što je definirano Statutom?  – pita se.
Sveučilišni savjet

Zastupnica nije ostala dužna ni predsjedniku Buriloviću kojega je prozvala zbog toga što od 10. travnja 2019. nije održao više od dvije sjednice, a trebalo ih je biti četiri godišnje. Proziva ga i zbog toga što navodno u posljednjih 4 ili 5 godina Savjet nije podnio Saboru kao osnivaču Sveučilišta izvješće o radu istoga, iako je dužan to napraviti to prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

I od predsjednika Burilovića očekuje ostavku:
– Očekujem odgovor kako je moguće da pet godina Savjet nije osnivaču, hrvatskom Saboru, podnosio izvještaj o radu Sveučilišta kako propisuje Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. 

S obzirom na to da se sjednice Senata prošlu godinu održavaju elektroničkim putem, a Senat nema poslovnik, očekujem odgovor na pitanje što je Savjet poduzeo, koje mjere, kako bi osigurao da je rad sveučilišnih tijela u skladu sa zakonom i Statutom.

Očekujem od gospodina Luke Burilovića ostavku radi svega toga. 

Očito mu rad tog tijela nije posebno važan, ima drugih obaveza stoga neka to mjesto oslobodi za osobu koja će uvažavati tu funkciju i obavljati je s punom odgovornošću.

Očekujem od predstavnika Sabora u tom tijelu da kažu što su oni sa svoje strane učinili da bi upozorili na nezakonitosti i nepravilnosti u radu Sveučilišta. Gospodin Klisović i Reiner, nisam vas nikad čula da ste digli glas, upozorili na nepravilnosti, sazvali tematsku sjednicu saborskog Odbora. Nikad niste upozorili na to što se sveučilišni Savjet ne sastaje godinama.
Nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja

Upozorila je da je Ministarstvo na sjednici nepotpisanim dokumentom ukazalo na to da Sveučilište ne želi surađivati ili se očitovati te da se poziva na autonomiju. 
–  A Ministarstvo, dalje navodi u nepotpisanom dokumentu, kako nema na raspolaganju sankcije za ogluhe nad zahtjevom za dostavom općih i pojedinačnih akata javnog sveučilišta kako bi se nad njima proveo upravni nadzor. Ministarstvo nema na raspolaganju eventualne sankcije za moguću ogluhu uprave Sveučilišta nad zahtjevom za provedbom nadzora.

Isto tako Ministarstvo navodi kako je upravni nadzor nad zakonitošću rada i općih akata Sveučilišta sveobuhvatan posao koji je iznad kapaciteta Ministarstva. 
Na kraju je navela, kako ih naziva, najkonkretnije prijedloge nadzora.
– Očekujem od Ministarstva da pokrene upravni nadzor nad zakonitošću pokretanja i provedbe postupka izbora dekana Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta Hrvatskih studija. Poseban nadzor potrebno je provesti nad procesom zapošljavanja i isplate plaća na Sveučilištu. – zaključila je Puljak.
Svoj je osvrt na cijelu situaciju završila već ranije navedenim, odnosno pozivom koji je uputila rektoru Borasu na prvu sljedeću sjednicu saborskog Odbora da objasni svoje postupke i odgovori na sva pitanja ili da odstupi s funkcije.
FOTO: FACEBOOK/MARIJANA PULJAK