LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZABAVA I ZDRAVLJE

Zašto igrati društvene igre? Smanjenje stresa i povećanje samopouzdanja samo su neki od razloga

Donosimo 5 razloga zašto je važno igrati društvene igre, što vas može potaknuti da se uključite na radionicu društvenih igara u Studentskom klubu „Božo Lerotić”.

Donosimo 5 razloga zašto je važno igrati društvene igre, što vas može potaknuti da se uključite na radionicu društvenih igara u Studentskom klubu „Božo Lerotić”.

O igranju društvenih igara vjerojatno niste previše razmišljali – možda ih pamtite po obiteljskim druženjima iz djetinjstva, a možda još uvijek s ekipom igrate Monopoly. Ako ste u blizini Studentskog kluba Božo Lerotić, možete se uključiti na radionicu društvenih igara u subotu, 10. veljače od 15 sati do 21 sat. 

Ako niste u blizini, društvene igre vam svakako ne bi vam trebale stajati na polici i skupljati prašinu jer one imaju i više nego nekoliko pozitivnih strana prema Razvojnim igrama za predškolsku djecu.
 

1. Pomažu s jačanjem samopouzdanja kod djece i odraslih


Igranje društvenih igara pomaže s donošenjem odluka, pogotovo ako je u pitanju strateška igra gdje netočan potez može biti poguban. No, razvijanje strategije koja će vam donijeti pobjedu pomoći će vam da se osjećate kao sposobna i inteligentna osoba. Donošenje brzih i strategijskih odluka može biti primijenjeno u svakodnevnim situacijama, stoga isprobajte strategijske igre kako biste izvježbali svoje sposobnosti brzog odlučivanja.
 

PMF najavljuje zabavni pub kviz s humanitarnim karakterom


2. Negativne misli odlaze, a stres se smanjuje


Kada osjećate burnout ili vam se skupio veći broj problema na poslu ili fakultetu, zaigrajte društvenu igru – fokusiranje na bijeg iz svakodnevice i razmišljanje o bilo čemu drugome pomoći će vam otpustiti stres i zamijeniti negativne misli onim pozitivnijim. Također, druženje s prijateljima uz igre pomoći će vam da se osjećate manje usamljeno jer se vrlo vjerojatno i netko od njih muči sa sličnim stvarima.
 

3. Pomaže vam družiti se s ljudima


Ako vam je teško razgovarati ili družiti se s ljudima, odnosno to vam predstavlja stres, igranje društvenih igara sa sobom donosi niz pravila koja se moraju pratiti, što znači da se igra odvija u kontroliranim uvjetima. Stres koji je prisutan jest onaj od prijateljskog natjecanja, ali atmosfera je ugodna i prijateljska. Također, zbog pravila i protokola koja imaju društvene igre manja je mogućnost za nepredvidive situacije, što znači da improvizacija oko društvenih interakcija neće biti potrebna. 

Top 5 aktivnosti za nezaboravno iskustvo ovog ljeta


 

4. Kognitivna funkcija raste


Strateške društvene igre zahtijevaju brzo računanje u glavi, određenu razinu usredotočenosti, ali i vještine. Sve će vam to pomoći s pamćenjem, razmišljanjem i rješavanjem problema u životu. Zato pozovite prijatelje i zajedno s njima vježbajte kognitivne sposobnosti na zabavan način.
 

5. Povezivanje s prijateljima i obitelji


Igranje društvenih igara može vas dublje povezati s prijateljima ili obitelji, iako ta igra ponekad završi svađom oko pravila igre – jednostavno pronađite kompromis i uživajte u cjelovečernjoj zabavi.
IZVOR: RAZVOJNE ORG
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA