LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZABAVA I ZDRAVLJE

Zašto igrati društvene igre? Smanjenje stresa i povećanje samopouzdanja samo su neki od razloga

Donosimo 5 razloga zašto je važno igrati društvene igre, što vas može potaknuti da se uključite na radionicu društvenih igara u Studentskom klubu „Božo Lerotić”.

Donosimo 5 razloga zašto je važno igrati društvene igre, što vas može potaknuti da se uključite na radionicu društvenih igara u Studentskom klubu „Božo Lerotić”.

O igranju društvenih igara vjerojatno niste previše razmišljali – možda ih pamtite po obiteljskim druženjima iz djetinjstva, a možda još uvijek s ekipom igrate Monopoly. Ako ste u blizini Studentskog kluba Božo Lerotić, možete se uključiti na radionicu društvenih igara u subotu, 10. veljače od 15 sati do 21 sat. 

Ako niste u blizini, društvene igre vam svakako ne bi vam trebale stajati na polici i skupljati prašinu jer one imaju i više nego nekoliko pozitivnih strana prema Razvojnim igrama za predškolsku djecu.
 

1. Pomažu s jačanjem samopouzdanja kod djece i odraslih


Igranje društvenih igara pomaže s donošenjem odluka, pogotovo ako je u pitanju strateška igra gdje netočan potez može biti poguban. No, razvijanje strategije koja će vam donijeti pobjedu pomoći će vam da se osjećate kao sposobna i inteligentna osoba. Donošenje brzih i strategijskih odluka može biti primijenjeno u svakodnevnim situacijama, stoga isprobajte strategijske igre kako biste izvježbali svoje sposobnosti brzog odlučivanja.
 

2. Negativne misli odlaze, a stres se smanjuje


Kada osjećate burnout ili vam se skupio veći broj problema na poslu ili fakultetu, zaigrajte društvenu igru – fokusiranje na bijeg iz svakodnevice i razmišljanje o bilo čemu drugome pomoći će vam otpustiti stres i zamijeniti negativne misli onim pozitivnijim. Također, druženje s prijateljima uz igre pomoći će vam da se osjećate manje usamljeno jer se vrlo vjerojatno i netko od njih muči sa sličnim stvarima.
 

3. Pomaže vam družiti se s ljudima


Ako vam je teško razgovarati ili družiti se s ljudima, odnosno to vam predstavlja stres, igranje društvenih igara sa sobom donosi niz pravila koja se moraju pratiti, što znači da se igra odvija u kontroliranim uvjetima. Stres koji je prisutan jest onaj od prijateljskog natjecanja, ali atmosfera je ugodna i prijateljska. Također, zbog pravila i protokola koja imaju društvene igre manja je mogućnost za nepredvidive situacije, što znači da improvizacija oko društvenih interakcija neće biti potrebna. 
 

4. Kognitivna funkcija raste


Strateške društvene igre zahtijevaju brzo računanje u glavi, određenu razinu usredotočenosti, ali i vještine. Sve će vam to pomoći s pamćenjem, razmišljanjem i rješavanjem problema u životu. Zato pozovite prijatelje i zajedno s njima vježbajte kognitivne sposobnosti na zabavan način.
 

5. Povezivanje s prijateljima i obitelji


Igranje društvenih igara može vas dublje povezati s prijateljima ili obitelji, iako ta igra ponekad završi svađom oko pravila igre – jednostavno pronađite kompromis i uživajte u cjelovečernjoj zabavi.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA