LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVEUČILIŠTE U RIJECI

Zanimljivo predavanje kao uvod u Noć istraživača

Kako se upotrebom umjetne inteligencije i superračunala može utvrditi, predvidjeti i pratiti onečišćenje mora?

Kako se upotrebom umjetne inteligencije i superračunala može utvrditi, predvidjeti i pratiti onečišćenje mora?

Predavanje Umjetna inteligencija i praćenje onečišćenja mora održat će se 7. rujna 2022. godine s početkom u 19 sati u Dječjoj kući (u sklopu art-kvarta “Benčić“) i to u okviru EU projekta BLUE-CONNECT financiranog iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa.

Riječ je o prvom u nizu događanja namijenjenih mladima i svim građanima koje prethode samom događaju „Noć istraživača“. Organizator predavanja je STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, koji je uz Sveučilište u Rijeci partner na projektu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Rijeci i s Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ koji su sudjelovali u projektu KLIMOD sudionicima predavanja objasnit će kako se upotrebom umjetne inteligencije i superračunala može utvrditi, predvidjeti i pratiti mikrobiološko onečišćenje mora i onečišćenje mora mikroplastikom.

Program predavanja

Uvodna riječ – Inženjerstvo okoliša u poboljšanju životnih uvjeta i smanjenju utjecaja klimatskih promjena – projekt KLIMOD, prof. dr. sc. Lado Kranjčević

Umjetna inteligencija i digitalni blizanci – Što je to i kako se koristi u praćenju onečišćenja mora?, asist. dr. sc. Luka Grbčić (Tehnički fakultet)

Strujanje mora i širenje onečišćenja – analiza utjecaja industrijskih, kanalizacijskih i drugih ispusta na obalno morsko područje, Marta Alvir (Tehnički fakultet)

Utjecaja vjetra na obalne urbane strukture, Andro Rak (Tehnički fakultet)

Predviđanje mikrobiološke kakvoće mora za kupanje – plave zastave za plaže. prof. dr. sc. Darija Vukić Lušić, dipl. sanit. ing. (Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ)

Analiza novog faktora onečišćenja u morskom okolišu – mikroplastike, doc. dr. sc. Daniela Kalafatović (Odjel za biotehnologiju)

Sudjelovanje na predavanju je besplatno, ali se potrebno registrirati do utorka 6. rujna 2022. do 12 sati jer je broj sudionika ograničen.

FOTO: UNSPLASH