LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje rezultata projektnih aktivnosti

Zaključen Smart Inno, projekt koji budi ljubav prema znanosti i istraživanju

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta "Smart Inno" bila je međunarodna znanstvena konferencija "European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy". U njezinom su fokusu bili učinci ekonomske politike u kontekstu perspektiva razvoja EU.

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta "Smart Inno" bila je međunarodna znanstvena konferencija "European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy". U njezinom su fokusu bili učinci ekonomske politike u kontekstu perspektiva razvoja EU.

Pri Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli (FET) održana je zajednička konferencija za medije FET-a i Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., dvaju hrvatskih partnera na projektu Smart Inno IPA Adriatic CBC programa 2007-2013. Povod organiziranoj konferenciji za medije bilo je zaključenje ovog projekta 30. rujna 2016., a cilj informirati javnost o provedenim projektnim aktivnostima te postignutim rezultatima.

Prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, napomenula je kako je u studenome 2013. godine započeo projekt Smart Inno u okviru IPA CBC Adriatic programa, ukupne vrijednosti više od 5 milijuna eura. Nositelj projekta je Provinicia di Rimini, a na njemu je angažirano 18 partnera, među kojima su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (FET) i Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. Projektni partneri su razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, tehnološki centri, tehnološki parkovi i konzultantske agencije iz Italije, Grčke, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, i Crne Gore.

Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti za FET bila je međunarodna znanstvena konferencija European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy, održana od 21. do 23. svibnja 2015. u Puli (Hotel Park Plaza Histria) i organizirana u suradnji s IDA-om. Na konferenciji je oko 90 znanstvenika izložilo svoje radove u 15 znanstvenih sesija, na temu inovacija i poduzetništva, s naglaskom na društveno poduzetništvo i društvene inovacije. U fokusu rasprave bili su učinci ekonomske politike u kontekstu perspektiva razvoja EU. Glavni govornici bili su istaknuti članovi međunarodne znanstvene zajednice. Izdana je i monografija koja sadrži 34 znanstvena rada ukupno 68 autora.

Prema riječima direktora IDA-e dr.sc. Borisa Sabatti-a, Istarska razvojna agencija opremila je i otvorila Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije u mjesecu svibnju 2015. godine koji se nalazi u središtu Pule, na Usponu Frana Glavinića, te uspješno djeluje u prvih godinu dana rada. Agencija je omogućila nabavu opreme za opremanje novoosnovanog Centra u sklopu europskog projekta Smart Inno (Program Jadranske prekogranične suradnje IPA II). U svojih prvih godinu dana postojanja, funkcionira tako da se svi zainteresirani profesori fizike iz osnovnih i srednjih škola s područja Istarske županije mogu javiti u Centar te u suradnji s mentorima odraditi praktični dio nastave na opremi koja se nalazi u Centru. Takav pristup nastavi potiče mlade da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju.

Od početka rada Centra (tijekom 2015/2016. školske godine) praktičnu nastavu odradilo je 1400 učenika sa preko 160 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije. Namjera je da se u konačnici što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu dati dodatnu vrijednost razvoju te posljedično osigurati ekonomsku održivost društva.

Više o temi pogledajte na studentskoj emisiji Indeks.

 

FOTO: WIKIPEDIA