LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Barbarom Božić

„Zahvaljujući SIK-u dobila sam uvid u svakodnevicu jednog komunikacijskog stručnjaka te saznala sve što ti na fakultetu nitko neće reći”

Barbara Božić, studentica Komunikologije koja je posljednje dvije godine uložila u volonterski rad i stjecanje prakse, podijelila je s nama svoje iskustvo.

Barbara Božić, studentica Komunikologije koja je posljednje dvije godine uložila u volonterski rad i stjecanje prakse, podijelila je s nama svoje iskustvo.

Regrutacija udruge Studentski informativni kutak i portala Studentski.hr, po kojem je prepoznatljiva, ozbiljno se zahuktala. Dok nam sandučić pune prijave kolega koji su shvatili da je praksa ključ njihova profesionalnog razvoja i dok ih marljivo pregledavamo, odlučili smo svima koji se možda još dvoume dati još jednu priliku za pogled iznutra. S Barbarom Božić, donedavno voditeljicom društvene suradnje, a od ove akademske godine voditeljicom odnosa s javnošću, razgovarali smo o njezinom volonterskom putu, iskustvu koje joj je on donio te obvezama članova timova u kojima je sudjelovala.

U tijeku je regrutacija novih volontera na portalu Studentski.hr te na ostalim SIK-ovim projektima. Što je ono što će budući volonteri ovdje dobiti iz perspektive osobe koja već dvije godine doprinosi radu Udruge?

Budući da je kroz Studentski informativni kutak i njegov najveći projekt portal Studentski.hr kroz pet godina postojanja prošlo više od 500 volontera, rekla bih da su iskustva različita, ali vrlo pozitivna. Neki su se zadržali kraće, neki duže. Neki su bili članovi samo jednog tima, a neki su širili svoje vidike. Rekla bih da sam nakon dvije pune godine bez razmišljanja zakoračila u treću godinu volontiranja upravo zato što sam ovdje dobila puno više nego što sam očekivala kada sam poslala svoje motivacijsko pismo. Brojna poznanstva pretvorila su se u kvalitetna prijateljstva, a svi day-to-day zadaci, kao i projekti na kojima sam radila, oblikovali su me u profesionalnom smislu. Zahvaljujući SIK-u dobila sam  uvid u svakodnevicu jednog komunikacijskog stručnjaka te saznala sve što ti na fakultetu nitko neće reći. Iz današnje perspektive, prijava na volontersku praksu najbolja je stvar koju sam mogla napraviti za svoj profesionalni razvoj.

Udruzi si se pridružila kao članica tima društvena suradnja, ubrzo si postala njegova voditeljica, a od nedavno si voditeljica odnosa s javnošću. Opiši nam ukratko svoj volonterski put.

SIK-u sam se pridružila na trećoj godini studija ,tada sam iza sebe imala odrađene prakse u televizijskoj kući i komunikacijskoj agenciji. Kada sam slala svoju prijavu, nisam znala što me čeka budući da je rad društvene suradnje većinom offline. Tada je to bio mali tim u povojima čiji je zadatak bio studentskim udrugama pružiti prostor za predstavljanje hvalevrijednih akcija i projekata. Kako vjerujem u volonterski rad i projekte za mlade, s velikom sam se motivacijom posvetila radu te sam uz odličan tim ostvarila zacrtane ciljeve. Društvena suradnja danas je jedan od timova koji su osnova svih naših projekata. Osim toga, izvrsno brane naše boje na svim eventima za studente i mlade. Ove jeseni preuzela sam funkciju Voditeljice odnosa s javnošću. Naši čitatelji i partneri prepoznali su vrijednost koju svakodnevno donosimo u živote mladih diljem Hrvatske. Preda mnom su novi izazovi, ali ne sumnjam u svoj tim i projekte na kojima radimo.

Kad ne sudjeluje u različitim događajima, ekipa iz društvene suradnje pomaže u spašavanju grada od zločina; FOTO: Studentski.hr

Budući da studiraš Komunikologiju, kako si odlučila pridružiti se timu društvena suradnja? Zašto PR nije bio tvoj prvi izbor?

Mogu reći kako sam se zaista dvoumila. Međutim, nakon što sam proučila opise svakog tima i desetak puta pročitala čuveni Tebe tražimo članak, u tom sam trenutku osjećala kako je društvena suradnja pravi tim za mene. Htjela sam biti uključena u studentski život i svakodnevno biti spona između mojih kolega i nadležnih institucija. Pratila sam regrutaciju i na društvenim mrežama te sam znala kako imam mogućnost i sudjelovati u radu svih timova. Samim time je odluka bila lakša jer sam blisko surađivala i s PR-timom. Na kraju nije moglo bolje ispasti jer sam s ulaskom u ovu akademsku godinu ispunila sve svoje želje i priključila se timu odnosa s javnošću.

Što je ono najvrjednije što si dobila, odnosno naučila na svakoj od pozicija koje si dosad obnašala u Udruzi?

Znanje koje se stekne volontiranjem vrlo je individualno upravo zato što ovisi o razini osobnog zalaganja i  predanosti. Teško je istaknuti svaku pojedinu vještinu koja je proizašla iz neprospavanih noći i višesatnih sastanaka. Ono što bih istaknula jest da sam naučila koje su moje prednosti u profesionalnom smislu. Saznala sam što je ono što me čini drugačijom od drugih i koje zadatke mogu sa sigurnošću ispunjavati neovisno o temi, sektoru i projektu. Naučila sam se pravoj vrijednosti timskog rada i organizaciji vremena. Kroz godine sam sudjelovala i na brojnim edukacijama bilo u provedbi kolega iz Udruge ili u partnerskim organizacijama. Ukratko, izgradila sam se u profesionalnom smislu, a moji volonterski angažman rezultirao je i stalnim zaposlenjem.

Iskustvo ne pada s neba – stekni ga na portalu Studentski.hr i ostalim SIK-ovim projektima

Što ti je u dosadašnjem radu predstavljalo najveći izazov?

Izazovi uvijek predstavljaju ono što se nalazi izvan osobne zone komfora. Za mene je svaki novi zadatak bio svojevrstan izazov jer sam se trudila SIK predstaviti u pravom svjetlu i na pravi način prenijeti našu viziju. Ono što mi je zaista bilo teško jest uskladiti fakultetske obaveze, studentski posao, privatni život i volontiranje. Međutim, svako zalaganje rezultira nagradom, a meni su pohvale i potpora mojih kolega najveća nagrada.

Koliko rad člana društvene suradnje, a koliko PR-ovca iziskuje angažmana ­– na dnevnoj ili mjesečnoj bazi?

Ponovno je to stvar osobnog angažmana jer suradnici svakog tima imaju priliku sudjelovati izvan okvira, odnosno razvijati vlastite ideje i ići korak dalje izvan propisanog plana rada. Ponekad je riječ o nekoliko sati tjedno, a ponekad je to pravi radni tjedan. Društvena suradnja i PR zaista su specifični timovi koji naravno imaju određene rokove, ali se uglavnom temelje na kreativnom i projektnom radu. Ono što želim istaknuti jest kako se s našim volonterima o zadacima dogovaramo ovisno o njihovim ostalim obavezama i zaista pokušavamo volontiranje prilagoditi životnom ritmu i talentima suradnika. Komunikacija je osnova djelovanja u oba tima.

U manje od dvije godine postala si voditeljicom jednog, pa onda i drugog tima. Koja je tajna? Kako se izdvojiti među brojnim volonterima i napredovati?

Zaista je važno biti svoj – to je recept uspjeha. Uvijek se vrijedi truditi za svoje želje te se u potpunosti predati radu na svakom zadatku i projektu. Trudila sam se učiti od kolega koji su tu duže od mene i u radu primijeniti svaki njihov savjet. Vodila sam se onom „Ne postoje glupa pitanja“  i uvijek sam se trudila napraviti nešto više od onog što se od mene zahtijevalo. Volontiranje u SIK-u nikada nisam gledala kao sporednu aktivnost, nego kao priliku da ostavim dašak sebe u svakom projektu, što je sigurno pridonijelo mom putu u Udruzi.

Ozbiljno se radi i u PR timu; FOTO: Studentski.hr

Zašto se prijaviti za PR-ovca na portalu, a zašto za suradnika u društvenoj suradnji?

Priključi se timu odnosa s javnošću ako su riječi i činjenice tvoje najjače oružje. Upravo ovdje radit ćeš na predstavljanju Udruge i  zastupati rad kolega u svim timovima. Tvoji day-to-day zadaci bit će pisanje priopćenja za javnost, kao i pisanje PR-članaka za naše partnere. Ako te zanima i event management, ne znam zašto još nisi poslao/la svoju prijavu. Svoju kreativnost imat ćeš priliku pokazati u radu na projektima, a na kraju možeš očekivati kako ćemo sve uspjehe zaokružiti zabavnim teambuildinzima.

Tim društvene suradnje čine naše posvuduše. Upravo oni su ti koji su naše lice u offline-svijetu. Osim što vrijedno vode Facebook stranicu Studentska mreža gdje sve mlade obavještavaju o najnovijim informacijama u studentskom životu, aktivno surađuju s ostalim studentskim udrugama i institucijama. Kada idući puta posjetiš jedan od sajmova za studente, posjeti naš štand. Tamo ćeš upoznati druželjubivu ekipu iz društvene suradnje i saznati sve što te zanima.

Sigurni smo da sad jedva čekaš ispuniti prijavu za jedan od ovih timova. Ako se želiš prijaviti za člana društvene suradnje, ipak ćeš morati pričekati sljedeću regrutaciju jer je dosad to učinilo mnogo tvojih kolega. No ako želiš postati članom PR tima, za to imaš priliku sve do nedjelje, 21. listopada, u 23:59 h. Na poveznici možeš saznati u kojim još timovima možeš započeti svoj profesionalni put.