LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uputili kritike ministarstvu

Zagrebački studentski zbor zbog nedavnog trovanja hranom u menzi apelira na poboljšanje studentske prehrane

„Kvaliteta prehrane i sigurnost studenata nisu prioritet u poslovanju pružatelja usluge subvencionirane prehrane.“

„Kvaliteta prehrane i sigurnost studenata nisu prioritet u poslovanju pružatelja usluge subvencionirane prehrane.“

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu jučer je objavio Izjavu o incidentu u studentskom restoranu Odeon u kojem je 31. ožujka nakon konzumiranja istog obroka – bolonjeza, desetak studenata i studentica osjetilo zdravstvene tegobe te su morali potražiti liječničku pomoć

Studentski zbor izrazio je duboku zabrinutost s obzirom na to da situacija upućuje na moguće trovanje. Naglašavaju kako je to ozbiljan alarm za zdravlje studenata i studentica prilikom konzumacije hrane u studentskim restoranima. 
 

Uputili kritiku Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih 


Iz zbora kažu kako ovaj incident samo potvrđuje hitnu potrebu za bržom i učinkovitijom reakcijom nadležnih institucija na cjelokupnu problematiku studentske prehrane. Uputili su kritiku Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih navodeći kako kasni u donošenju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na subvencioniranje troškova prehrane studenata, kojim bi se omogućila sigurnija, kvalitetnija i dostupnija subvencionirana prehrana studentima i studenticama u Republici Hrvatskoj.  
 

„Nadležno ministarstvo obvezalo se na donošenje predmetnog Pravilnika najkasnije u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti još 2022. godine. Zbog dugogodišnjeg neadekvatnog djelovanja nadležnog ministarstva, sustav subvencionirane prehrane je nedostatan, što uzrokuje pad kvalitete života studenata i studentica, koji se već suočavaju s brojnim drugim ekonomskim i socijalnim izazovima.“ 

 


Još uvijek se traži pravobranitelj za zagrebačke studente – prijave ponovno otvorene


U izjavi stoji i kako kvaliteta prehrane i sigurnost studenata nisu prioritet u poslovanju pružatelja usluge subvencionirane prehrane, a skrenuli su pozornost i na sam rad studentskih restorana. 
 

„Studentski restorani ne rade dovoljno redovito, kvaliteta obroka je nezadovoljavajuća, a studenti i studentice na svoj obrok u nekim restoranima trebaju čekati i do 40 minuta.“


Zahtijevaju poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti

Rezultati istrage nakon incidenta u menzi: bakterija pronađena kod zaposlenika, menza nastavlja s radom


 

„Također, smatramo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te sve druge nadležne institucije moraju odgovorno pristupiti reformi Pravilnika i poduzeti nužne korake prema sigurnoj, zdravoj, kvalitetnoj i dostupnoj subvencioniranoj prehrani koja mora biti prioritet svih institucija kojima je u nadležnosti da se brinu za studentski standard.“ 

IZVOR: STUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: MIKHAIL NILOV/PEXELS