Zagrebački studentski zbor zbog nedavnog trovanja hranom u menzi apelira na poboljšanje studentske prehrane
„Kvaliteta prehrane i sigurnost studenata nisu prioritet u poslovanju pružatelja usluge subvencionirane prehrane.“

„Kvaliteta prehrane i sigurnost studenata nisu prioritet u poslovanju pružatelja usluge subvencionirane prehrane.“
Studentski zbor izrazio je duboku zabrinutost s obzirom na to da situacija upućuje na moguće trovanje. Naglašavaju kako je to ozbiljan alarm za zdravlje studenata i studentica prilikom konzumacije hrane u studentskim restoranima.
Uputili kritiku Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih
Iz zbora kažu kako ovaj incident samo potvrđuje hitnu potrebu za bržom i učinkovitijom reakcijom nadležnih institucija na cjelokupnu problematiku studentske prehrane. Uputili su kritiku Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih navodeći kako kasni u donošenju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na subvencioniranje troškova prehrane studenata, kojim bi se omogućila sigurnija, kvalitetnija i dostupnija subvencionirana prehrana studentima i studenticama u Republici Hrvatskoj.
„Nadležno ministarstvo obvezalo se na donošenje predmetnog Pravilnika najkasnije u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti još 2022. godine. Zbog dugogodišnjeg neadekvatnog djelovanja nadležnog ministarstva, sustav subvencionirane prehrane je nedostatan, što uzrokuje pad kvalitete života studenata i studentica, koji se već suočavaju s brojnim drugim ekonomskim i socijalnim izazovima.“
„Studentski restorani ne rade dovoljno redovito, kvaliteta obroka je nezadovoljavajuća, a studenti i studentice na svoj obrok u nekim restoranima trebaju čekati i do 40 minuta.“
Zahtijevaju poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti.
„Također, smatramo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te sve druge nadležne institucije moraju odgovorno pristupiti reformi Pravilnika i poduzeti nužne korake prema sigurnoj, zdravoj, kvalitetnoj i dostupnoj subvencioniranoj prehrani koja mora biti prioritet svih institucija kojima je u nadležnosti da se brinu za studentski standard.“