LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Restoran Odeon

Rezultati istrage nakon incidenta u menzi: bakterija pronađena kod zaposlenika, menza nastavlja s radom

Prema nalazima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", kod jednog djelatnika pronađena je bakterija Staphylococcus aureus u brisu nosa.

Prema nalazima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", kod jednog djelatnika pronađena je bakterija Staphylococcus aureus u brisu nosa.

Nekoliko studenata Geodetskog fakulteta u Zagrebu završilo je na bolničkom liječenju nakon što su 31. ožujka osjetili simptome trovanja hranom. Podsjećamo, studenti su nakon ručka u studentskoj menzi u Kačićevoj ulici razvili ozbiljne gastrointestinalne tegobe, uključujući mučninu, povraćanje i proljev.

O incidentu je javnost prvi obavijestio Studentski zbor Geodetskog fakulteta putem društvenih mreža, navodeći kako su oboljeli studenti prevezeni na Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević", dok je menza odmah zatvorena, a nadležne službe izašle su na teren. Roditelji studenata potvrdili su ozbiljnost situacije.

„Rekao mi je da je bilo prilično bolno, povraćanje i proljev, kao da ga nešto jede iznutra", ispričao je otac jednog od studenata za medije.


Prema dostupnim informacijama, studenti su tog dana konzumirali jela poput bolognesea i piletine, a djelatnici Hitne pomoći provjeravali su ima li još oboljelih studenata koji su konzumirali hranu u istoj menzi.
 

Otkrivena bakterija u menzi


Dani nakon incidenta donijeli su i konačne rezultate istrage. Prema nalazima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", kod jednog djelatnika pronađena je bakterija Staphylococcus aureus u brisu nosa. Riječ je o kliconoši – osobi bez simptoma bolesti, ali koja može prenijeti bakteriju.

„Po primitku nalaza i obavijesti sanitarne inspekcije, djelatnik je privremeno udaljen s radnog mjesta, a provedene su sve dodatne higijensko-sanitarne mjere", poručili su iz restorana.


Studenti završili na Zaraznoj nakon trovanja hranom u menzi: „Bilo je prilično bolno”


Dodaju kako je prostor temeljito dezinficiran, a osoblje dodatno educirano o sigurnosnim protokolima pri radu s hranom.

„Provedena je protuepidemijska mjera od strane djelatnika NZJZ Dr. Andrija Štampara te je provedena i dodatna dezinfekcija svih prostora i opreme od strane ovlaštene tvrtke za provedbu DDD mjera. Proveli smo i dodatnu internu edukaciju cijelog našeg osoblja koja radi u doticaju s hranom", poručili su iz restorana.

 

Kakva je to bakterija?


Staphylococcus aureus, iako često prisutan kao asimptomatski kliconoša u nosnoj šupljini i ždrijelu mnogih zdravih ljudi, predstavlja značajan patogen u mikrobiologiji namirnica, osobito zbog svoje uloge u stafilokoknom otrovanju hranom. Ova bakterija poznata je po svojoj izuzetnoj otpornosti na nepovoljne uvjete, uključujući visoke temperature, ekstremne pH vrijednosti i visok sadržaj soli.

„Osobe koje su kliconoše predstavljaju opasnost za ostale naročito onda kada su im zanimanja vezana za proizvodnju i/ili distribuciju hrane, koju mogu kontaminirati ovom bakterijom", objašnjeno je na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.


Također, otporna je na mnoge dezinfekcijske tvari i antibiotike, što je čini posebno opasnom.

„Ova je bakterija najotpornija od svih nesporogenih bakterija; ima sposobnost tolerancije visokog sadržaja soli, ekstremnih pH i visokih temperatura (60 °C/60 min), preživljava sušenje i otporna je na djelovanje mnogih dezinfekcijskih sredstava i antibiotika. Sintetizira velik broj toksina i enzima koji doprinose patogenosti", objašnjeno je na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.


Simptomi trovanja hranom izazvanog ovom bakterijom uključuju povraćanje, proljev, abdominalne bolove i grčeve, a inkubacija je vrlo kratka, između 1 i 6 sati. Hrana koja najčešće uzrokuje stafilokokno trovanje uključuje sladolede, kremaste kolače i mesne proizvode.

„Staphylococcus aureus se često nalazi na otvorenim ranicama kože ili u sluznici nosa ljudi koji pripremaju hranu. Kada dospije u hranu stafilokok stvara otrov otporan na temperaturu, koji se kasnijom termičkom obradom ne može uništiti te unatoč kuhanju dovodi do obolijevanja", objašnjeno je na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Mijenja se radno vrijeme student servisa i restorana u Splitu, pripazite da vas ne dočekaju zatvorena vrata


Osobe koje su kliconoše predstavljaju poseban rizik, naročito u industriji hrane, gdje mogu kontaminirati namirnice ovom bakterijom. Pravilno skladištenje hrane na niskim temperaturama i adekvatna pasterizacija ključni su za sprječavanje rasta bakterije i sinteze toksina.

„Pravilno čuvanje namirnica (hladnjak +4 °C) i odgovarajuća pasterizacija pomažu sprečavanju razmnožavanja S. aureus i inhibiraju sintezu enterotoksina. Hrana iz koje se izolira S. aureus je zdravstveno neispravna, te ukazuje na potrebu epidemiološke obrade objekta u kojoj je dotična namirnica pripremljena i osoblja koje je sudjelovalo u pripremi i distribuciji", objašnjeno je na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.


Restoran se ponovno otvara


Iz restorana kažu da su rezultati mikrobioloških analiza kuhinjskih površina, inventara i briseva ruku pokazali da nije bilo drugih nepravilnosti ni prije ni nakon provedenih mjera. Iz Odeona napominju i da su s povratkom u obnovljeni prostor na Kačićevoj dodatno unaprijedili radne uvjete, uključujući novu sigurnosno certificiranu opremu.

„Povratkom u obnovljeni prostor na Kačićevoj 26 dodatno smo unaprijedili uvjete rada – od vrhunske kuhinjske opreme do nove, sigurnosno certificirane radne opreme za osoblje", poručili su iz restorana.


Nakon provedbe svih navedenih mjera i odobrenja Državnog inspektorata, vrata restorana Odeon ponovno će biti otvorena od srijede.
 
IZVOR: ODEON RESTAURANT & BAR / INSTAGRAM
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA