LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje važnosti zelenih površina

Zagrebački studenti geofizike bicikliraju gradom i mjere temperaturu zraka i asfalta

Studenti geofizike proteklih su tjedana istraživali utjecaj zelenila na mikroklimu Zagreba i uvidjeli da je na zelenijim područjima razlika u temperaturi čak oko 3°C.

Studenti geofizike proteklih su tjedana istraživali utjecaj zelenila na mikroklimu Zagreba i uvidjeli da je na zelenijim područjima razlika u temperaturi čak oko 3°C.

Studenti geofizike koji studiraju u Zagrebu vozaju se biciklima po gradu kako bi izmjerili razlike u temperaturi zraka i asfalta u određenim dijelovima grada, a sve s ciljem uočavanja važnosti zelenila u urbanim sredinama, prenosi RTL.

Donosimo cijenu za ljetni smještaj u Studentskom domu „Stjepan Radić“


Šestero studenata, naime, osim zraka mjere i površinu grada, a biciklirali su od Tomislavca do Trga svetog Marka i natrag. U ruksacima su nosili uređaje za mjerenje temprature te su ujedno putem GPS-a pratio točno mjesto mjerenja, pa su zatim dolazili do zaključaka kako gradski parkovi, kao i zeleni otoci i drvoredi u ulicama utječu na temperaturu i lokalnu klimu.

Rekordnih deset tisuća hodočasnika na 6. Antunovskom hodu mladih


Bicklirali su i u lipnju kada su utvrdili da je razlika u temperaturi ponekad veća i od 3°C. Studenti su, primjerice, zabilježili da je na Glavnom kolodovoru u Zagrebu jednoga dana temperatura bia 34,2°C, dok je ona na Trgu bila 33,5°C, a na 400 metara udaljenom parku Zrinjevcu 31,5°C, prenosi RTL.

Financijska pismenost ključna je za snalaženje u modernom društvu


Kolege s PMF-a također su mjerili razliku na travnatim i asfaltiranim površinama, a zahvaljujući njihovu istraživanju svakako se može zaključiti da zelene površine itekako imaju značajnog utjecaja na klimu nekog grada.
FOTO: PIXABAY