LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popularizacija prirodoslovlja i matematike

Zagrebački PMF najavio veliku manifestaciju "Dan i noć na PMF-u"

Posjetite manifestaciju "Dan i noć na PMF-u", s brojnim zanimljivim predavanjima i radionicama.

Posjetite manifestaciju "Dan i noć na PMF-u", s brojnim zanimljivim predavanjima i radionicama.

Svake godine sedam odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održavaju dane otvorenih vrata. Ove godine, u čast 70. obljetnice osnutka PMF-a i 140. obljetnice početka nastave prirodoslovlja na Sveučilištu u Zagrebu, tih sedam manifestacija spojeno je u veliki jednodevni festival prirodoslovlja i matematike pod nazivom "Dan i noć na PMF-u".

Manifestacije će se održati 15. travnja na jedanaest lokacija diljem Zagreba. Posjetitelji će moći uživati u više od 50 predavanja, oko 100 radionica, te interaktivnim obilascima laboratorija, predavaonica i vrtova. Sve to pod stručnim vodstvom gotovo tisuću djelatnika i studenata PMF-a.

U sklopu Noći Biologije moći ćete saznati sve o mravima, dabrovima i životu u Jadranskom moru, ali i kako je Baltazar dobio svoju profesorsku titulu. A ako vas zanimaju fosili, alergije ili genetski modificirani organizmi, posjetite radionice posvećene upravo tim temama.

 U sklopu manifestacije Fizika danas - dan otvorenih vrata Fizičkog odsjeka, Fizički odsjek PMF-a pripremio je predavanja na kojima ćete moći više naučiti o gravitacijskim valovima, putu u svemir i  supravodljivosti. A na radionicama ćete moći vidjeti kako funkcioniraju gejziri, magnetizam i strujni krug. 

I Kemijski odsjek pripremio je mnogo događanja u sklopu Otvorenog dana Kemije, od kojih možemo izdvojiti predavanja o alkemiji, vodi te lijekovima, drogama i stimulansima, kao i radionice koje će predstaviti ulogu kemije u suvremenoj forenzici i elektronici.

Matematički odsjek pokazat će u sklopu Otvorenog dana matematike što je zapravo posao matematičara, te kako matematika funkcionira u kuhinji. A ako vas zanima kriptografija, kako znanstvenici predviđaju brzinu i prostor širenja neke zaraze ili kako se statistika može zloupotrijebiti, posjetite njihove radionice.

Na Geofizičkom odsjeku, u sklopu Geofizike uživo, moći ćete saznati sve o fenomenu El Nino, tsunamijima i ozonskom omotaču koji štiti život na našem planetu, dok će vam Geografski odsjek u sklopu predavanja na Otvorenom danu geografije objasniti kako geografi gledaju na klimatske promjene, te kako turizam utječe na promjene u prostoru na primjeru Konavala i Grada Krka.

Cjelokupni program i satnicu možete pogedati ovdje.

FOTO: KNJIŽNICA INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ