LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Mariboru

Zagrebačka agronomija odnijela tri medalje na međunarodnom ocjenjivanju sveučilišnih vina

Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina.

Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina.

Na 13. Međunarodnom ocjenjivanju sveučilišnih vina, koje je održano 13. lipnja 2024. na Sveučilištu u Mariboru, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu postigao je izvanredan uspjeh u kategoriji pjenušavih vina. Fakultet je osvojio apsolutnu pobjedu s tri najbolje ocijenjena vina, osiguravši zlatnu i dvije srebrne medalje.

Milanović usporedio Agronomiju sa svojim iskustvom studiranja prava, istaknuto da se tamo uče konkretne vještine


Ocjenjivanje se na obroncima Pohorja održava od 2004. godine, a ove godine okupilo je 47 uzoraka vina s 20 sveučilišta iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Rumunjske, Češke, Poljske i Južnoafričke Republike. Vina su ocjenjivana u šest kategorija – suha, polusuha i slatka bijela, ružičasta, crna i pjenušava vina, metodom 100 bodova (OIV), a ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s mr. sc. J. Valdhuberom činilo je 15 eksperata iz područja vinogradarstva i vinarstva iz šest zemalja sudionica natjecanja. Uz stručnjake s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na ocjenjivanju su sudjelovali i predstavnici Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Natječaj za stipendiju Agronomskog fakulteta: pokriveni troškovi školarine za diplomski studij


Tri najbolje ocijenjena vina  Agronomskog fakulteta u Zagrebu jesu: Katarina D, s osvojenih 87 bodova; Katarina, s osvojenih 86,8 bodova; i Bela, s osvojenih 86,8 bodova. Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina. Nagrađena vina proizvode se klasičnom ili šampanjskom metodom, koja uključuje sekundarnu fermentaciju u boci. Najbolje ocijenjeno vino, s ukupno 88,4 bodova, bilo je crno vino, Cuvee Reserve, 2018., sa Sveučilišta Nelson Mandela, Port Elisabeth, iz Južnoafričke Republike.

Agronomija nagrađuje studentske aktivnosti i postignuća, ovo su uvjeti natječaja


Taj proces odvija se u okviru predmeta Pjenušava, predikatna i specijalna vina te kroz izvannastavne aktivnosti Vinarske grupe na studiju Hortikultura, s usmjerenjem na vinogradarstvo i vinarstvo.

IZVOR: AGRONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: PEXELS