LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Mariboru

Zagrebačka agronomija odnijela tri medalje na međunarodnom ocjenjivanju sveučilišnih vina

Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina.

Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina.

Na 13. Međunarodnom ocjenjivanju sveučilišnih vina, koje je održano 13. lipnja 2024. na Sveučilištu u Mariboru, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu postigao je izvanredan uspjeh u kategoriji pjenušavih vina. Fakultet je osvojio apsolutnu pobjedu s tri najbolje ocijenjena vina, osiguravši zlatnu i dvije srebrne medalje.

Dijele se stipendije studentima prehrambenog, veterinarskog, agronomskog i drugih fakulteta


Ocjenjivanje se na obroncima Pohorja održava od 2004. godine, a ove godine okupilo je 47 uzoraka vina s 20 sveučilišta iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Rumunjske, Češke, Poljske i Južnoafričke Republike. Vina su ocjenjivana u šest kategorija – suha, polusuha i slatka bijela, ružičasta, crna i pjenušava vina, metodom 100 bodova (OIV), a ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s mr. sc. J. Valdhuberom činilo je 15 eksperata iz područja vinogradarstva i vinarstva iz šest zemalja sudionica natjecanja. Uz stručnjake s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na ocjenjivanju su sudjelovali i predstavnici Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Što se traži na dodatnim provjerama znanja za upis na arhitekturu? Donosimo primjere zadataka


Tri najbolje ocijenjena vina  Agronomskog fakulteta u Zagrebu jesu: Katarina D, s osvojenih 87 bodova; Katarina, s osvojenih 86,8 bodova; i Bela, s osvojenih 86,8 bodova. Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina. Nagrađena vina proizvode se klasičnom ili šampanjskom metodom, koja uključuje sekundarnu fermentaciju u boci. Najbolje ocijenjeno vino, s ukupno 88,4 bodova, bilo je crno vino, Cuvee Reserve, 2018., sa Sveučilišta Nelson Mandela, Port Elisabeth, iz Južnoafričke Republike.

Agronomski fakultet nagrađuje najbolje znanstvene radove novčanim nagradama do 600 eura


Taj proces odvija se u okviru predmeta Pjenušava, predikatna i specijalna vina te kroz izvannastavne aktivnosti Vinarske grupe na studiju Hortikultura, s usmjerenjem na vinogradarstvo i vinarstvo.

IZVOR: AGRONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
FOTO: PEXELS