Sveučilište u Mariboru
Zagrebačka agronomija odnijela tri medalje na međunarodnom ocjenjivanju sveučilišnih vina
Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina.
Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina.
Na 13. Međunarodnom ocjenjivanju sveučilišnih vina, koje je održano 13. lipnja 2024. na Sveučilištu u Mariboru, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu postigao je izvanredan uspjeh u kategoriji pjenušavih vina. Fakultet je osvojio apsolutnu pobjedu s tri najbolje ocijenjena vina, osiguravši zlatnu i dvije srebrne medalje.
Tri najbolje ocijenjena vina Agronomskog fakulteta u Zagrebu jesu: Katarina D, s osvojenih 87 bodova; Katarina, s osvojenih 86,8 bodova; i Bela, s osvojenih 86,8 bodova. Riječ je o dvama ružičastim i jednome bijelom pjenušavom vinu, brut kategorije, proizvedenima na pokušalištu Jazbina. Nagrađena vina proizvode se klasičnom ili šampanjskom metodom, koja uključuje sekundarnu fermentaciju u boci. Najbolje ocijenjeno vino, s ukupno 88,4 bodova, bilo je crno vino, Cuvee Reserve, 2018., sa Sveučilišta Nelson Mandela, Port Elisabeth, iz Južnoafričke Republike.
Taj proces odvija se u okviru predmeta Pjenušava, predikatna i specijalna vina te kroz izvannastavne aktivnosti Vinarske grupe na studiju Hortikultura, s usmjerenjem na vinogradarstvo i vinarstvo.
OZNAKE:
FOTO:
PEXELS