LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Za ostvarivanje prava na iksicu nije dovoljno samo upisati godinu

Pravo na subvencioniranu prehranu studenata definirano je Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata.

Pravo na subvencioniranu prehranu studenata definirano je Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata.

Pravo na subvencioniranu prehranu među omiljenim je pravima studenata, a svakom je studentu u cilju da ne ostane bez iksice

Do 15. listopada traje pravo na prehranu studenata koji su je imali tijekom ove akademske godine, no počevši od 16. listopada, studenti počinju ostvarivati prava na prehranu isključivo temeljem podataka zavedenih za tekuću akademsku godinu. Dakle, studenti koji ne upišu iduću godinu nakon 16. listopada neće moći koristiti iksicu. No to nije jedini uvjet. 

Pravo na potporu, kako stoji na stranicama Informacijskog sustava studentskih prava, traje za vrijeme propisanog trajanja studija te dodatnih 24 mjeseca u slučaju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te dodatnih 12 mjeseci u ostalim slučajevima. Sukladno tome, studenti koji studiraju dulje od tog vremenskog razdoblja također gube pravo na subvencioniranu prehranu. 

Ako student upisuje mirovanje studija, također gubi pravo na subvencioniranu prehranu, no dobra je vijest da se godina mirovanja ne uračunava u vrijeme trajanja potpore iz prethodnog odlomka. 

Uz to, prema članku 3. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, za ostvarivanje prava na prehranu potrebno je u prethodnoj akademskoj godini ostvariti najmanje 18 ECTS bodova, odnosno 36 u zadnje dvije godine studija na istoj razini studija. Oni koji ostvare manje bodova, gube pravo na iksicu. 

Pravo na potporu gube i studenti koji su dva puta mijenjali studijski program pa sada upisuju istu razinu studija po treći put

Studenti koji provode semestar ili godinu na Erasmusu ili na nekoj drugoj vrsti razmjene, također gube pravo na subvencioniranu prehranu. No, pravo im se ponovno aktivira pri povratku na matično sveučilište. 

Važno je napomenuti i da pravo na iksicu nemaju redoviti studenti koji su u radnom odnosu ili su u evidenciji nezaposlenih. Izvanredni studenti nemaju pravo na subvencioniranu prehranu bez obzira na to rade li ili ne. 
FOTO: STUDENTSKI.HR