LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljeto u inozemstvu

Work & travel pod upitnikom? Oglasile se agencije

Provjerili smo što agencije kažu o utjecaju koronavirusa na održavanje Work and Travel programa ove sezone.

Provjerili smo što agencije kažu o utjecaju koronavirusa na održavanje Work and Travel programa ove sezone.

Pojava virusa COVID-19 utjecala je na to da razne putničke agencije odgađaju svoje aranžmane, a mnoge prijevozničke tvrtke drastično smanjuju broj svojih letova, autobusnih linija i plovidbi. Sva ta strka zadaje glavobolju mnogim studentima koji su ovaj semestar trebali krenuti na studentsku praksu, volontiranja u inozemstvu ili pak na Work and travel program.

Kakva je trenutna situacija s Work and travelom, otkrivaju nam iz posredničkih agencija.

Lea iz Integral edukacijskih programa upozorava da, iako je State Department prošli tjedan dao izjavu da se Work and Travel USA program odgađa na 60 dana, hrvatski polaznici za sada nisu obuhvaćeni ovom odlukom, već samo oni kojima je datum programa prije 11. svibnja. Hrvatskim polaznicima program započinje 10. lipnja. Sve agencije s kojima rade u SAD-u planiraju funkcionirati kao inače. Procesi zapošljavanja se nastavljaju, razgovori za posao organizirat će se virtualnim putem, DS obrasci će se izdavati i slati kao i inače.
– Mi kao agencija ćemo pratiti sve institucije koje su povezane sa sudjelovanjem na Work and Travel USA programu i odmah ćemo sve naše polaznike obavijestiti o svim promjenama koje se njih tiču. – poručila je.
Ističe kako njihovi savjetnici prebacuju svoje poslovanje na online varijantu do 31. ožujka s mogućim produljenjem, ovisno o razvoju situacije. Radit će normalnim radnim vremenom i nastaviti odgovarati na sve mailove, pozive i poruke.

Vezano: Od kupnje karata do pakiranja: savjeti za pripremu za odlazak na Work and Travel u SAD


Vezano uz putno zdravstveno osiguranje, Lea naglašava kako su agencije s kojima rade u policu zdravstvenog osiguranja, koja je uključena u cijenu programa, dodale i pokrivanje svih troškova vezanih za liječenje koronavirusa, isto kao i bilo koju drugu bolest pod uvjetom da bolest nije započela prije datuma početka osiguranja i da ne spada u niti jedno izuzeće police zdravstvenog osiguranja. Budući da za sada ne postoje indikacije da se program za hrvatske studente neće održati, ako netko od polaznika razmišlja o otkazivanju programa primjenjivat će se standardni uvjeti za otkazivanje programa koji je na snazi.

Agencija CCUSA obavještava svoje polaznike kako će svi orijentacijski sastanci u dogledno vrijeme biti održavani virtualno te kako je agencija u policu zdravstvenog osiguranja koju nudi uvela i dio koji se dotiče COVID-19 virusa. Tea iz agencije navodi kako je Ured CCUSA Croatia u stalnom kontaktu s američkim veleposlanstvom.

– Razgovori za J-1 vizu u US Embassy Zagreb će krenuti čim trenutne preventivne mjere na razini Hrvatske to dopuste. Kada zaprimimo informaciju o pokretanju razgovora za izdavanje J-1 viza za ljeto 2020, obavijestit ćemo naše participante o daljnjem postupanju. U međuvremenu, svi naši sudionici i zainteresirani mogu pratiti naše društvene mreže gdje ćemo objavljivati Q&A vezano uz trenutnu situaciju. – istaknula je.

FOTO: PIXABAY