LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prosvjed nezadovoljnih studenata

VIDEO: „Prodajem stan u Zagrebu za semestar na Pravu”

Danas, 29. rujna, održan je prosvjed studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Danas, 29. rujna, održan je prosvjed studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu danas su se okupili ispred HNK-a kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo koje seže unazad par mjeseci, odnosno od pojave koronavirusa i prestanka nastave na Fakultetu, ali, prema riječima nekih od njih, i unazad nekoliko godina.

Potres je druga najveća katastrofa na Pravnom fakultetu, Jedini pomak na PFZG bio je 22.3., Ako nemate za kruh, jedite kolače, Prodajem stan u Zagrebu za semestar na Pravu i Obraz nema cijenu samo su neki od transparenata kojima su danas studenti mahali. Podsjećamo, ondje su došli kako bi još jednom predstavili glavna 4 zahtjeva koja prenosimo u cijelosti:
  1. Tražimo povratak školarine za izvanredne studente na stari iznos (100 kn po ECTS-bodu).
  2. Tražimo kvalitetniju i pravedniju organizaciju ispita, nastave i upisa - ne želimo se više suočavati s kratkim rokovima, obavijestima u zadnji čas, kaosom u ustroju turnusa, preopterećenom referadom koja nam ne odgovara na upite, nejasnim uputama za upise i s mnogo drugih poteškoća koje zagorčavaju iskustvo studiranja. Dosta nam je da odgovor Uprave na svako pitanje bude „saznat ćete sve pravovremeno“. Prijedlog rješenja problema je osnivanje radne skupine i/ili odbora na kojima bi profesori i studentski predstavnici imali priliku raspraviti o problemima trenutne organizacije te predložiti izmjene sustava koje bi zadovoljile i profesore i studente.
  3. Tražimo da Uprava uključi studente i profesore u proces donošenja svih bitnih odluka. Tražimo da svaka bitna odluka bude predstavljena i raspravljena na Fakultetskom vijeću kako bi osigurali kvalitetu i legitimitet svih odluka. Izrazito je pogubno i nedopustivo za studente da se bitne odluke donose isključivo na razini Uprave bez uključivanja ili čak informiranja studenata i profesora o tome.
  4. Tražimo da Uprava poboljša komunikaciju prema studentima i djelatnicima Fakulteta.

Studenti su pozivali Upravu da izađe van, da se ne ogluše na njihove zahtjeve, a među uzvicima čulo se Upravo, odlazi. Je li pravedno da naše upite i zamolbe nazivate mladalačkim aktivizmom, pitali su studentski predstavnici, a studenti su ih podržali glasnim uzvicima. Studenti žele da ih se tretira onako kako im je bilo obećano pri upisu na fakultet, da ih se tretira kao ravnopravne kolege i članove akademske zajednice pa su na kraju jednoglasno uzvikivali:
– Nisam broj!
Studentica 4. godine, Iris, koja je ondje bila kako bi podržala svoje kolege, ali i u ime udruge Pravnog fakulteta Animalex kaže kako je kap koja je prelila čašu, prema njezinim riječima, osim neuglednog ponašanja Uprave, zapravo povećanje školarine i skraćenje roka za plaćanje iste, što je mnoge studente dovelo do toga da ne mogu upisati Fakultet ili su primorani preseliti se u drugi grad.
– Osobno sam uspjela platiti školarinu, ali ovdje sam zbog svih koji nisu, dapače, da se smanji školarina studentima izvanrednog studija. Ostali su zahtjevi ljubaznije, pravednije, odnošenje Uprave, da se ne oglušuju na naše zahtjeve koji zapravo smjeraju tome da bude lakše i nama i njima. Nisam nešto optimistična jer nas se godinama tretira tako kako nas se tretira, ali eto, nadam se, nada umire zadnja, zato i jesmo tu. – kaže nam Iris.
Sutra će se znati više o tome jesu li se studenti uspjeli izboriti za svoja prava jer je sazvana izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća. Kako je prosvjed izgledao možete pogledati u nastavku.