LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Zagrebu

Velike napetosti na političkoj sceni oko novog studija – desnica protiv pokretanja „Rodnih studija”

Desne političke stranke ističu da rodna ideologija ne bi trebala biti dio obrazovnog sustava, tvrdeći da takvi programi potiču nepostojeće prisilno mijenjanje roda i promoviraju ideologiju koja nije u skladu s njihovim vrijednostima.

Desne političke stranke ističu da rodna ideologija ne bi trebala biti dio obrazovnog sustava, tvrdeći da takvi programi potiču nepostojeće prisilno mijenjanje roda i promoviraju ideologiju koja nije u skladu s njihovim vrijednostima.

Nakon što je Filozofski fakultet u Zagrebu dobio zeleno svjetlo od Fakultetskog vijeća i Sveučilišta za pokretanje studija Rodnih studija, uslijedila je oštra reakcija s desnice, koja je izrazila zabrinutost zbog navodne promocije rodne ideologije. Fakultetsko vijeće je jednoglasno podržalo novi studijski program Rodnih studija, čime je otvoren put za njegovu akreditaciju i implementaciju na Filozofskom fakultetu.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, ističe da rodna ideologija ne bi trebala biti dio obrazovnog sustava, tvrdeći da takvi programi potiču nepostojeće prisilno mijenjanje roda i promoviraju ideologiju koja nije u skladu s njihovim vrijednostima. On je naglasio da su koalicijski partneri u Vladi usuglasili stav da takvi programi ne bi trebali biti dio obrazovnog koncepta.

 

„Domovinski pokret ostao je na onim stavovima i vrijednostima koje je zastupao prije izbora. S koalicijskim partnerima u Vladi dogovorili smo da rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija“, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.


Ova inicijativa izazvala je žestoke rasprave unutar javnosti i političkih krugova u Hrvatskoj. Dok zagovornici Rodnih studija naglašavaju važnost obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije, protivnici izražavaju strah od navodne ideološke indoktrinacije i kritiziraju ulogu Možemo i sličnih političkih struja u promicanju takvih programa. Podsjetivši na stajalište o Istanbulskoj konvenciji, Penava je istaknuo podršku za prava žena i borbu protiv nasilja, ali je jasno distancirao svoju stranku od implementacije rodne ideologije u obrazovni sustav.

Zakazala birokracija na Filozofskom: izvrsnim studentima otežan upis paralelnog studija


 

„Vezano uz Istanbulsku konvenciju, apsolutno smo za prava žena, za zaštitu od nasilja i agresije, ali implementaciju rodne ideologije u sustav, kako ju zamišljaju Možemovci i slična ekipa, nećemo dopustiti“, poručio je Penava

 

„Što se tiče inicijative Filozofskog fakulteta, iza čega stoje aktivisti Možemo, dogovoreno je s našim koalicijskim partnerima da se implementacija takvih programa koji promoviraju rodnu ideologiju neće podržati“, dodao je.


Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs jasno je odbacio tvrdnje da uvođenje novog studijskog programa znači uvođenje rodne ideologije. Istaknuo je da takav program, bez obzira na svoj koncept, svakako izaziva rasprave u javnosti.
 

„Nije to nikakvo uvođenje rodne ideologije na fakultet, sačekajmo završetak čitavog postupka kako je on zakonom i propisima predviđen”, rekao je Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade.


Konačno je obnovljen Učiteljski fakultet, ministar Fuchs pohvalio brzinu i kvalitetu radova


Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček izrazio je svoje protivljenje pokretanju Rodnih studija na Filozofskom fakultetu, tvrdeći da bi takav program predstavljao teror manjine nad većinom te je pozvao ministra da ne odobri pokretanje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu. Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs odgovorio je te naglasio da će odluku o pokretanju Rodnih studija na Filozofskom fakultetu donijeti temeljem zakonskih procedura i stručne evaluacije.
 

„Dakle, radi se i radit će se po postupku, a ministar nema ingerenciju zabraniti ili odbiti u startu neki od studijskih programa”, poručio je Fuchs.


Očekuje se da će rasprave o ovom pitanju nastaviti i u nadolazećim tjednima, s napetostima između zagovornika rodne ravnopravnosti i onih koji smatraju da takvi studijski programi prelaze granice obrazovne svrhe.

Izrazite i vi svoje mišljenje o potrebi pokretanja ovoga studija i odgovorite na anketu ispod.
FOTO: CANVA PRO, ILUSTRACIJA