LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potrebno tržištu rada?

ANKETA: Pokreću se „Rodni studiji” na Filozofskom – koliko je tržištu rada uistinu potreban ovaj studij?

Studenti će na tom studiju stjecati znanja o rodnoj ravnopravnosti, društvenim pravima i inkluziji. Pitanje je koliko će diplomanti takvog studija biti konkurentni na tržištu rada, budući da je jasno da se tržište rada suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage u strukovnim zanimanjima i STEM područjima, dok društvene znanosti i humanistički smjerovi već godinama proizvode višak kadrova.

Studenti će na tom studiju stjecati znanja o rodnoj ravnopravnosti, društvenim pravima i inkluziji. Pitanje je koliko će diplomanti takvog studija biti konkurentni na tržištu rada, budući da je jasno da se tržište rada suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage u strukovnim zanimanjima i STEM područjima, dok društvene znanosti i humanistički smjerovi već godinama proizvode višak kadrova.

Filozofski fakultet u Zagrebu najavio je pokretanje novog studijskog programa – Rodni studiji, koji će od akademske godine 2025./2026. upisivati 20 studenata godišnje. Program usmjeren na feminističku teoriju, rodnu povijest i metodologiju, postavlja se kao odgovor na potrebe za specijaliziranim znanjima u društvenim i humanističkim znanostima, kažu s Filozofskog fakulteta. No, postavlja se pitanje: koliko je tržištu rada u Hrvatskoj uistinu potreban taj studij?
 

Različiti prioriteti tržišta rada


Nedavna analiza Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazala je da na tržištu rada kronično nedostaje kvalificiranih radnika u građevini, ugostiteljstvu, zanatskim uslugama, zdravstvu i obrazovanju. Potražnja za zanimanjima kao što su tesari, armirači, fasaderi, zidari, elektroinstalateri, automehaničari, kuhari, medicinske sestre i farmaceutski tehničari iznimno je visoka.

Nasuprot tome, društvene znanosti i humanistički smjerovi, uključujući studije poput dizajna, povijesti umjetnosti i sociologije, već godinama proizvode višak kadrova koji se teško zapošljavaju.

Znanstvenici izrazili zabrinutost zbog neizdavanja dopusnice za pokretanje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu


 

Kome će Rodni studiji biti korisni?


Program Rodnih studija nudi širok spektar kolegija iz različitih disciplina, a studenti će stjecati znanja o rodnoj ravnopravnosti, društvenim pravima i inkluziji. Pitanje je koliko će diplomanti takvog studija biti konkurentni na tržištu rada. Većina poslova u području ljudskih prava, nevladinih organizacija i kulturnog sektora ograničena je i rijetko nudi stabilne i dobro plaćene pozicije.

Prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje Dolores Grmača naglašava da će studenti biti kvalificirani za rad u različitim sektorima, uključujući vladine urede, nevladine organizacije, medije, umjetnički i kulturni sektor te obrazovanje. Međutim, postavlja se pitanje koliko će tih pozicija biti dostupno i hoće li tržište rada moći apsorbirati nove stručnjake iz tog područja.

Na Filozofskom fakultetu traju upisi na novi diplomski studij


 

Realnost tržišta rada


HZZ-ova analiza jasno pokazuje da se tržište rada suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage u strukovnim zanimanjima i STEM područjima. Preporučuje se povećanje upisnih kvota i stipendiranje učenika u dvogodišnjim i trogodišnjim strukovnim školama te na sveučilišnim studijima u STEM područjima. Ta zanimanja nude sigurnost zaposlenja i veću plaću, u usporedbi s društvenim i humanističkim znanostima.

Stoga, ostaje nejasno kako će se diplomanti novog studija na Filozofskom fakultetu uklopiti u trenutne potrebe tržišta rada. U kontekstu rastuće potražnje za kvalificiranim radnicima u tehničkim i strukovnim zanimanjima, postoji rizik da će Rodni studiji proizvesti generacije stručnjaka koji će se suočavati s poteškoćama pri zapošljavanju. Hrvatski obrazovni sustav trebao bi pažljivo razmotriti ravnotežu između društvenih potreba i tržišnih realnosti, kako bi osigurao održivost i prosperitet za svoje buduće generacije.

FOTO: CANVA PRO, ILUSTRACIJA