LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vječna dilema

Upisuju li Hrvati fakultet zbog sebe ili zbog roditelja?

Da roditelji znaju najbolje, nije uvijek pravilo – posebno kada se radi o vašem budućem zanimanju.

Da roditelji znaju najbolje, nije uvijek pravilo – posebno kada se radi o vašem budućem zanimanju.

Jedan od članova društvene mreže Reddit zapitao se: „Upisuju li Hrvati fakultet zbog sebe ili zbog roditelja?“. Dobio je raznolike odgovore, ali većina se složila da je doživjela roditeljski pritisak.
 


VEZANO: Kako izabrati karijeru? Donosimo 5 korisnih savjeta



To nije bio slučaj samo kod upisa na fakultet već i kod upisa u srednju školu, gdje je dosta komentatora upisalo gimnaziju, iako to nije bio njihov prvi izbor.
 

„Djelomično zbog roditelja, a djelomično zbog društva. Nekako je od moje generacije (generacije između 95’ i 2000-ih) očekivano da ako imaš dovoljno bodova za gimnaziju, ideš u gimnaziju. A nakon toga moraš na faks jer si inače doslovno nitko i ništa.“


Drugi komentator složio se s njime, ali on nije bio u poziciji birati svoj smjer.
 

„Prisilno upisao gimnaziju, starci mi nisu dali da idem u elektrotehničku školu i potom više nisam imao izbora nego nakon toga ići na fakultet. Toliko sam mrzio studiranje da sam ga opet završio samo zbog njih.“ – objasnio je.


No, ima i onih koji su fakultet upisali radi sebe jer to je baš ono što su oduvijek htjeli, poput ove djevojke.
 

„Zbog sebe, u protivnom ga ne bi niti završila s obzirom na to da je iznimno težak. Oduvijek sam željela biti samo to i na kraju i uspjela!“ – ispričala je.

 

VEZANO: „Kako zaraditi i neovisno živjeti“: projekt podrške za učenike, ali i one starije



Ipak, veći broj komentatora imao je situaciju gdje mišljenje i želje roditelja nadilaze njihove vlastite, što u konačnici šteti samo njima samima.
 

„Išla sam na faks zbog roditelja, ali sam također upisala strukovnu srednju zbog roditelja koji su mi zabranili da upišem gimnaziju. Što se dogodilo? Nisam upisala faks s kojim ću pronaći posao. Logika je bila da hoće da idem na faks, ali je gimnazija preveliki gamble očito u slučaju da ne uspijem. Sad imam struku koju ne želim i studiram nešto s čim ću se možda morati i vratiti toj istoj struci.“ – požalila se.


Izbor srednje škole, fakulteta ili struke težak je i nije loše poslušati prijateljski ili roditeljski savjet, ali odluka bi u konačnici trebala biti na vama. Ipak ste vi ta osoba koja će morati završiti tu školu/fakultet i baviti se tim zanimanjem.

 
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA