LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vječna dilema

Upisuju li Hrvati fakultet zbog sebe ili zbog roditelja?

Da roditelji znaju najbolje, nije uvijek pravilo – posebno kada se radi o vašem budućem zanimanju.

Da roditelji znaju najbolje, nije uvijek pravilo – posebno kada se radi o vašem budućem zanimanju.

Jedan od članova društvene mreže Reddit zapitao se: „Upisuju li Hrvati fakultet zbog sebe ili zbog roditelja?“. Dobio je raznolike odgovore, ali većina se složila da je doživjela roditeljski pritisak.
 


VEZANO: Kako izabrati karijeru? Donosimo 5 korisnih savjetaTo nije bio slučaj samo kod upisa na fakultet već i kod upisa u srednju školu, gdje je dosta komentatora upisalo gimnaziju, iako to nije bio njihov prvi izbor.
 

„Djelomično zbog roditelja, a djelomično zbog društva. Nekako je od moje generacije (generacije između 95’ i 2000-ih) očekivano da ako imaš dovoljno bodova za gimnaziju, ideš u gimnaziju. A nakon toga moraš na faks jer si inače doslovno nitko i ništa.“


Drugi komentator složio se s njime, ali on nije bio u poziciji birati svoj smjer.

Objavljene konačne rang-liste: više od 23 tisuće novih studenata kreće na fakultete!


 

„Prisilno upisao gimnaziju, starci mi nisu dali da idem u elektrotehničku školu i potom više nisam imao izbora nego nakon toga ići na fakultet. Toliko sam mrzio studiranje da sam ga opet završio samo zbog njih.“ – objasnio je.


No, ima i onih koji su fakultet upisali radi sebe jer to je baš ono što su oduvijek htjeli, poput ove djevojke.
 

„Zbog sebe, u protivnom ga ne bi niti završila s obzirom na to da je iznimno težak. Oduvijek sam željela biti samo to i na kraju i uspjela!“ – ispričala je.

 

VEZANO: „Kako zaraditi i neovisno živjeti“: projekt podrške za učenike, ali i one starijeIpak, veći broj komentatora imao je situaciju gdje mišljenje i želje roditelja nadilaze njihove vlastite, što u konačnici šteti samo njima samima.

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxingu


 

„Išla sam na faks zbog roditelja, ali sam također upisala strukovnu srednju zbog roditelja koji su mi zabranili da upišem gimnaziju. Što se dogodilo? Nisam upisala faks s kojim ću pronaći posao. Logika je bila da hoće da idem na faks, ali je gimnazija preveliki gamble očito u slučaju da ne uspijem. Sad imam struku koju ne želim i studiram nešto s čim ću se možda morati i vratiti toj istoj struci.“ – požalila se.


Izbor srednje škole, fakulteta ili struke težak je i nije loše poslušati prijateljski ili roditeljski savjet, ali odluka bi u konačnici trebala biti na vama. Ipak ste vi ta osoba koja će morati završiti tu školu/fakultet i baviti se tim zanimanjem.

 
IZVOR: REDDIT
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA