LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UPISI U TIJEKU

Upiši se na poslijediplomski specijalistički studij Informacijske sigurnosti

Raste potreba za stručnjacima kibernetičke i informacijske sigurnosti. Natječaj je otvoren do 16. rujna 2022., a nastava počinje u studenome.

Raste potreba za stručnjacima kibernetičke i informacijske sigurnosti. Natječaj je otvoren do 16. rujna 2022., a nastava počinje u studenome.

Potreba za stručnjacima kibernetičke i informacijske sigurnosti raste brže nego što ih poduzeća mogu zaposliti, a očekuje se da će se taj trend i nastaviti. Istraživanje stručnoga časopisa Cybersecurty Ventures pokazalo je da je između 2013. i 2021. godine broj traženih radnih mjesta u kibernetičkoj sigurnosti na globalnoj razini porastao čak 350 posto, s 1 milijuna na 3,5 milijuna.

Upravo zato FER poziva buduće stručnjake za kibernetičku sigurnost na upis poslijediplomskoga specijalističkog studija Informacijska sigurnost. Natječaj je otvoren do 16. rujna 2022., a nastava započinje u studenome 2022. godine.

U 2020. godini 7 od 10 najtraženijih zanimanja bilo je u području elektrotehnike i računarstva, a tijekom zadnje dvije godine ova zanimanja ostvarila su značajan uzlet i u financijskom pogledu – ističe se u istraživanju Indeeda, vodećeg svjetskog portala za zapošljavanje. Prema tom izvoru, jedno od najtraženijih i najbolje plaćenih poslova upravo je specijalist informacijske sigurnosti.

Upravo se u specijalističkim programima kao što je FER-ov studij Informacijska sigurnost pronalaze stručnjaci iz područja IT-a i prebacuju u područje sigurnosti. Oni su najčešće dobro upoznati s najnovijim trendovima na tržištu te se lako prilagođavaju zahtjevima specijalističkih programa. Studij je također namijenjen upravljačkom kadru sa znanjima iz ICT područja zaposlenima u poduzećima i institucijama te domenskim stručnjacima kao što su primjerice programeri, mrežni i sistemski administratori te administratori baza podataka. Svima njima studij pomaže u usmjeravanju karijere u područje informacijske i kibernetičke sigurnosti.

Obrazovanje je proces koji zahtijeva dugoročnu strategiju i stabilnost, o čemu bi prvenstveno kompanije trebale voditi računa i ulagati dodatne napore u tom kontekstu. No, čini se da tek mali broj poduzeća ima razrađene strategije obrazovanja djelatnika i uspostavljene procese za implementaciju strategije - ocjenjuje Stjepan Groš, docent na FER-u i član Stručnog vijeća specijalističkog studija Informacijska sigurnost.

Informacijska sigurnost jedan je od šest poslijediplomskih specijalističkih studija FER-a. Studij se iz godine u godinu prilagođava najnovijim svjetskim trendovima u području informacijske sigurnosti, a istovremeno prati standarde visokog školstva i znanosti te potrebe gospodarstva i tržišta rada.

FOTO: UNSPLASH