LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar u Zagrebu

U ugovorima o korištenju domskog smještaja promjene u plaćanju stanarine, otvorena mogućnost povećanja iznosa

– Najavili smo da ćemo svake godine poduzimati sve više i više mjera za kontrolu ispravnosti korištenja smještaja. Jedan je od osnovnih uvjeta za to potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama između studenta i Studentskog centra. –

– Najavili smo da ćemo svake godine poduzimati sve više i više mjera za kontrolu ispravnosti korištenja smještaja. Jedan je od osnovnih uvjeta za to potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama između studenta i Studentskog centra. –

Nakon popunjavanja mjesta u studentskim domovima, uspješnih rezervacija te useljavanja, počinje nova akademska godina. Iz zagrebačkog Studentskog centra nakon cijele procedure stiže vijest da će studenti za korištenje prava na smještaj morati naknadno potpisati i ugovor kojim se dodatno obvezuju na određeni način ponašanja koji propisuje Uprava.

Članci Ugovora o korištenju smještaja uglavnom nisu sporni te propisuju ono što već sadržava i Pravilnik o Domskom redu. Tako članak 3. ugovora potpisnika obvezuje na čišćenje sobe i kupaonice, ponašanje koje ne uključuje buku i ometanje drugih stanara, ali i ističe da se posjeti osoba koje nisu stanari doma – koje prethodno treba prijaviti na recepciji – ne dopuštaju nakon vremena propisanog Domskim redom. Pravilnik o domskom redu nismo uspjeli naći na mrežnim stranicama Studentskog centra, ali nalazi se na ulazu svih paviljona. Stanar se također obvezuje da gostima neće omogućiti noćenje u studentskom domu.

Korisnik domskih usluga ovim se ugovorom također obvezuje da će načinjenu štetu na imovini nadoknaditi pri iseljenju, a iznos će se utvrditi naknadno, ovisno o individualnom slučaju, sukladno Pravilniku o domskom redu te Zakonu o obveznim odnosima. Ugovor donosi i novost koja se tiče plaćanja stanarine. Dosad je vrijedilo službeno pravilo da se stanarina za sljedeći mjesec mora platiti do kraja tekućega, no ugovor navodi da se za tekući mjesec mora platiti do petoga dana istoga mjeseca. Navedeno je i da se iznos stanarine može promijeniti uslijed značajnih povećanja režijskih troškova, o čemu će odlučiti Sanacijsko vijeće Studentskog centra.

Članak ugovora SD-a Cvjetno naselje koji govori o mogućim poskupljenjima stanarine, FOTO: Marina Mikić

Sklopljeni ugovor traje najkasnije do 15. srpnja 2018. godine, kada se svi studenti moraju iseliti, a u njemu se navodi i mogućnost ljetnog smještaja uz dogovor s Upravom studentskoga doma. Pomoćnica ravnatelja za smještaj Studentskog centra u Zagrebu, Ružica Rajšić, potvrdila je da će se ugovori potpisivati u svim studentskim domovima kojima upravlja zagrebački Studentski centar. Nadodala je da će se isti potpisivati pri plaćanju stanarine za listopad te da će i ubuduće ugovor potpisivati svi korisnici smještaja. Ovo je samo jedna u nizu najavljenih kontrola koje će nastojati smanjiti zlouporabu smještaja te preprodaju mjesta u studentskim domovima.

Iz Studentskog centra najavljuju i novi tekst Domskog reda koji će biti objavljen uskoro, možda već sljedeći tjedan. Bit će objavljen na mrežnim stranicama, ali i na oglasnim pločama u studentskim domovima na hrvatskom i engleskom jeziku zbog stanovnika koji su tu na studentskim razmjenama. Zbog stranih studenata bit će pripremljeni i ugovori na engleskom jeziku, a tekst ugovora također će biti dostupan na mrežnim stranicama Studentskog centra.

– Najavili smo da ćemo svake godine poduzimati sve više i više mjera za kontrolu ispravnosti korištenja smještaja. Jedan je od osnovnih uvjeta za to potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama između studenta i Studentskog centra. Student uzima na korištenje za akademsku godinu mjesto u studentskom domu te ima svoja prava i obaveze. – izjavila je Ružica Rajšić, pomoćnica upravitelja za smještaj u Studentskom centru.

Ova je odluka na snagu stupila i zbog očuvanja nedavno obnovljenog smještaja u kojemu su poduzete dodatne mjere štednje te praćenja potrošnje. Naglasak se stavlja na dobrobit korisnika usluga. Ugovore će studenti dobiti na potpisivanje pri plaćanju stanarine za listopad, a kao razlog zašto se nije potpisivao odmah pri useljenju navode fleksibilnost zbog studenata koji će u rujnu i listopadu završiti fakultete i izgubiti pravo na smještaj te tako omogućiti useljavanje studentima koji su trenutno na listama čekanja.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR