Crno tržište smještaja

SC namjerava stati na kraj ilegalnoj prodaji studentskih soba

Deveti paviljon

Iako cijene mjesta u studentskoj sobi dosežu i do 10 tisuća kuna, transakcija na crnom tržištu smještaja ne manjka. Iz zagrebačkog SC-a otkrivaju što planiraju poduzeti po tom pitanju.

Kako se bliži nova akademska godina, krenula je i ilegalna prodaja i kupovina smještaja u studentskim domovima. Crno tržište među studentima odvija se pred očima mjerodavnih tijela iz godine u godinu, a rješenja još uvijek nema. Svake godine krajem kolovoza, nakon objave rezultata natječaja za smještaj u studentske domove, studentske grupe na Facebooku prepune su objava u kojima se prodaje ili kupuje određeno mjesto u domu.

– Kupujem ŽM  na Savi. – 

– Prodajem MM na Lašćini. –

Studenti koji ne uspiju dobiti smještaj u domu, kupuju ga iz razloga što je puno jeftiniji od stana.

– Kad gledaš da si deveti mjesec u domu isplati se dati pet tisuća, a od 200 do 650 kuna mjesečno, ovisno o kategoriji, i dalje je puno manje nego za stan i režije koje su dvije tisuće kuna. Imaš struju, vodu, grijanje i internet za tih 200 kuna te menzu pod nosom. – objašnjava studentica, koja se odlučila na kupovinu smještaja u domu.

No, iako cijene ove godine dolaze i do vrtoglavih 10 tisuća kuna, studentima, čini se, to ne pedstavlja problem. Uz cjenkanje, mjesto u sobi može se kupiti za 5 ili 6 tisuća kuna. Kako saznajemo od prodavača, iznosi ovise o kategoriji i kvaliteti smještaja. Tako su novi domovi znatno skuplji, ali je povećana i stanarina.

Iako postoji veliki rizik da budu uhvaćeni, studenti ga svejedno preuzimaju kako bi si olakšali studiranje.

– Naravno da se bojim i očekujem da ću dobiti dom da se više ne brinem oko toga, ali to je teret koji sam prihvatio i tako je kako je. U najgorem slučaju, da budem izbačen iz doma, znam da sam si spasio godinu i barem neću zbog toga žaliti. – navodi jedan student.

Studente koje se otkrije da koriste mjesto, a nisu prijavljeni i studenti koji su ustupili svoje mjesto gube pravo na smještaj za čitavo vrijeme studija prema članku 14 Pravilnika:

  • (1) Studentima kojima je izrečena disciplinska mjera opomene, sukladno općim aktima studentskoga centra, pred gubitak prava na subvencionirano stanovanje oduzima se 200 bodova od ukupnoga broja bodova, odnosno gube pravo na izravan smještaj u studentski dom pri prijavi na sljedeći natječaj.
  • (2) Studenti koji počine teški prekršaj (uništavanje inventara doma, tučnjava, konzumacija alkohola i droga i ostala neprimjerena ponašanja studenata navedena u kućnome redu studentskoga doma) zlouporabe dodijeljenoga prava na subvencionirano stanovanje, sukladno općim aktima studentskoga centra, u studentskome domu bit će sankcionirani oduzimanjem prava na subvencionirano stanovanje tijekom studiranja.

Studenti smatraju kako je problem u načinu bodovanja i uvjetima koji su potrebni za dobivanje smještaja u domu. Zbog njih mnogi ne ostvare pravo za korištenje smještaja pa se odlučuju za ilegalnu kupovinu.

– Osobe koje su pokrenule cijelu ovu 'hajku' oko kupovine i prodaje domova ne razumiju neke stvari. Ne možeš krenuti rješavati ovakav problem od kraja nego od početka. Od samog načina bodovanja. Nemam desetero braće i sestara koji idu u osnovnu školu ili studiraju, nisam na fakultetu koji je na popisu deficitarnih zanimanja te nemam još masu stvari na koje se dobiva brdo bodova. Poznajem ljude koji imaju prosjek na fakultetu 4,2 ili 4,3, dali su sve u ljetnom roku i nisu dobili smještaj jer isto kao i ja nemaju pravo na dom zbog manjka bodova, odnosno nemaju deset članova u obitelji od kojih jedan radi. – objašnjava student koji nije uspio dobiti smještaj u domu.

Kontrole u studentskim domovima izostaju ili su vrlo rijetke, potvrđuju sami studenti, što im onda dodatno olakšava kupovinu i prodaju smještaja. Naime, konkretnog rješenja još uvijek nema, ali iz Studentskog centra poručuju kako se radi na novoj regulativi.

– U pripremi je novi Domski red, kojim će se definirati prava i obveze studenata korisnika smještaja, a svaki student će potpisivati i Ugovor o međusobnim pravima i obvezama o korištenju smještaja. – ističe Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a.

Komentari na članak

Vezani članci

Brucošijada Pula 2015

Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Ne propustite brucošijadu u Puli!

Brucošijadu otvara Tamburaški sastav Inat, uz koji će nastupati jedna od najpopularnijih domaćih pjevačica Lana Jurčević te Tamburaški sastav Mejaši.

Vlada RH

Odluka vrijedi za iduće tri akademske godine

Vlada donijela Odluku o punoj subvenciji participacije redovnih studenata

Odluka se odnosi na studente koji će u iduće tri akademske godine prvi puta upisati prvu godinu, kao i za one koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 55 ECTS bodova.

Studenti iz Texasa u Velikom Trgovišću

Posjet uspješnih tvrtki

Studenti iz Texasa posjetili Tvornicu tekstila Trgovišće čije proizvode kupuje i Gordon Ramsay

– Dio našeg studijskog programa je pokazati studentima kako izgleda poslovanje u globalnom kontekstu i Hrvatska je u tom smislu atraktivna destinacija. Htjeli smo istaknuti tradicionalne industrije i njihov svojevrsni povratak kroz inovativnost i globalnu konkurentnost. – istaknuo je Luis D. L. Martins sa Sveučilišta u Texasu.

Završen Zagreb Government Jam

„Global Government Jam”

U samo 48 sati studenti došli do platforme koja omogućuje kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama

Na prvom zagrebačkom izdanju „Government Jama” generirano je više od 70 grubih ideja, a titulu najbolje odnijela je platforma koja omogućuje studentima kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama, od odabira kolegija i praksi, preko povezivanja s mentorima i kolegama, sve do profesionalnog savjetovanja.

Mozak

Australski sud odlučio

Student profesorici mora platiti 105 000 dolara

Kako prenosi britanski Telegraph, australski student mora isplatiti 105 000 dolara zbog vrijeđanja profesorice glazbenoga na društvenoj mreži Twitter.