Crno tržište smještaja

SC namjerava stati na kraj ilegalnoj prodaji studentskih soba

Deveti paviljon

Iako cijene mjesta u studentskoj sobi dosežu i do 10 tisuća kuna, transakcija na crnom tržištu smještaja ne manjka. Iz zagrebačkog SC-a otkrivaju što planiraju poduzeti po tom pitanju.

Kako se bliži nova akademska godina, krenula je i ilegalna prodaja i kupovina smještaja u studentskim domovima. Crno tržište među studentima odvija se pred očima mjerodavnih tijela iz godine u godinu, a rješenja još uvijek nema. Svake godine krajem kolovoza, nakon objave rezultata natječaja za smještaj u studentske domove, studentske grupe na Facebooku prepune su objava u kojima se prodaje ili kupuje određeno mjesto u domu.

– Kupujem ŽM  na Savi. – 

– Prodajem MM na Lašćini. –

Studenti koji ne uspiju dobiti smještaj u domu, kupuju ga iz razloga što je puno jeftiniji od stana.

– Kad gledaš da si deveti mjesec u domu isplati se dati pet tisuća, a od 200 do 650 kuna mjesečno, ovisno o kategoriji, i dalje je puno manje nego za stan i režije koje su dvije tisuće kuna. Imaš struju, vodu, grijanje i internet za tih 200 kuna te menzu pod nosom. – objašnjava studentica, koja se odlučila na kupovinu smještaja u domu.

No, iako cijene ove godine dolaze i do vrtoglavih 10 tisuća kuna, studentima, čini se, to ne pedstavlja problem. Uz cjenkanje, mjesto u sobi može se kupiti za 5 ili 6 tisuća kuna. Kako saznajemo od prodavača, iznosi ovise o kategoriji i kvaliteti smještaja. Tako su novi domovi znatno skuplji, ali je povećana i stanarina.

Iako postoji veliki rizik da budu uhvaćeni, studenti ga svejedno preuzimaju kako bi si olakšali studiranje.

– Naravno da se bojim i očekujem da ću dobiti dom da se više ne brinem oko toga, ali to je teret koji sam prihvatio i tako je kako je. U najgorem slučaju, da budem izbačen iz doma, znam da sam si spasio godinu i barem neću zbog toga žaliti. – navodi jedan student.

Studente koje se otkrije da koriste mjesto, a nisu prijavljeni i studenti koji su ustupili svoje mjesto gube pravo na smještaj za čitavo vrijeme studija prema članku 14 Pravilnika:

  • (1) Studentima kojima je izrečena disciplinska mjera opomene, sukladno općim aktima studentskoga centra, pred gubitak prava na subvencionirano stanovanje oduzima se 200 bodova od ukupnoga broja bodova, odnosno gube pravo na izravan smještaj u studentski dom pri prijavi na sljedeći natječaj.
  • (2) Studenti koji počine teški prekršaj (uništavanje inventara doma, tučnjava, konzumacija alkohola i droga i ostala neprimjerena ponašanja studenata navedena u kućnome redu studentskoga doma) zlouporabe dodijeljenoga prava na subvencionirano stanovanje, sukladno općim aktima studentskoga centra, u studentskome domu bit će sankcionirani oduzimanjem prava na subvencionirano stanovanje tijekom studiranja.

Studenti smatraju kako je problem u načinu bodovanja i uvjetima koji su potrebni za dobivanje smještaja u domu. Zbog njih mnogi ne ostvare pravo za korištenje smještaja pa se odlučuju za ilegalnu kupovinu.

– Osobe koje su pokrenule cijelu ovu 'hajku' oko kupovine i prodaje domova ne razumiju neke stvari. Ne možeš krenuti rješavati ovakav problem od kraja nego od početka. Od samog načina bodovanja. Nemam desetero braće i sestara koji idu u osnovnu školu ili studiraju, nisam na fakultetu koji je na popisu deficitarnih zanimanja te nemam još masu stvari na koje se dobiva brdo bodova. Poznajem ljude koji imaju prosjek na fakultetu 4,2 ili 4,3, dali su sve u ljetnom roku i nisu dobili smještaj jer isto kao i ja nemaju pravo na dom zbog manjka bodova, odnosno nemaju deset članova u obitelji od kojih jedan radi. – objašnjava student koji nije uspio dobiti smještaj u domu.

Kontrole u studentskim domovima izostaju ili su vrlo rijetke, potvrđuju sami studenti, što im onda dodatno olakšava kupovinu i prodaju smještaja. Naime, konkretnog rješenja još uvijek nema, ali iz Studentskog centra poručuju kako se radi na novoj regulativi.

– U pripremi je novi Domski red, kojim će se definirati prava i obveze studenata korisnika smještaja, a svaki student će potpisivati i Ugovor o međusobnim pravima i obvezama o korištenju smještaja. – ističe Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a.

Komentari na članak

Vezani članci

Zagrebački studenti preuzeli Shakespearovu stvaralačku fantaziju

Scenska izvedba u "Lisinskom"

Zagrebački studenti preuzeli Shakespearovu stvaralačku fantaziju

Izvedba Mendelssohnovog djela "San ljetne noći" projekt je Simfonijskog orkestra i Zbora Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

SCZG izvana

Studentski centar Zagreb

Spuštene bodovne granice za smještaj u zagrebačkim domovima

Studenti koji su se prijavili na natječaj i ostvarili više od 1380 bodova, mogu se useliti u svoje sobe od ponedjeljka 12. rujna do 10. listopada. Bodovna je granica, dakle, snižena za 15 bodova, a jednaka je za brucoše i za starije studente.

Projekt "Pokreni se i vježbajmo zajedno"

Zdrav život

Riječki studenti fizoterapije potiču starije osobe na tjelovježbu

U sklopu projekta „Pokreni se i vježbajmo zajedno“ studenti besplatno održavaju rekreativne aktivnosti u Rijeci. Kroz isti donirali su rekvizite za tjelovježbu domu „Turnić“.

Domenica naslovna

Studentski život mlade zvijezde

Domenica poručuje: „Uz puno rada i malo sreće možeš sve!”

Osim što je poznata i uspješna pjevačica, Domenica je također i apsolventica na Glazbenoj akademiji u Splitu, a više o svome školovanju i karijeri otkrila nam je u intervjuu.

Studenti potpisali Ugovore o osnivanju novih studentskih poduzeća

Visoka škola „Nikola Šubić Zrinski”

Studenti potpisali Ugovore o osnivanju novih studentskih poduzeća

Studentima je pružena jedinstvena prilika da još za vrijeme studija vode svoja vlastita poduzeća, a kasnije ih bez ikakve naknade mogu i preuzeti.