LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi u regiji

U Osijeku pokrenut novi internacionalni studij Digitalne poljoprivrede

Studij upravo upisuju studenti koji bi do 2023. trebali steći titulu magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.), a prva će godina, za prvu generaciju, biti bez troškova školarine.

Studij upravo upisuju studenti koji bi do 2023. trebali steći titulu magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.), a prva će godina, za prvu generaciju, biti bez troškova školarine.

Fakultet agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku ove godine upisuju prvu generaciju studenata na diplomski sveučilišni studij Digitalna poljoprivreda koji će se, uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva, odvijati na engleskom jeziku.

U tijeku su upisi u akademsku godinu 2021/2022. koji traju do 11. listopada, slobodno je još ukupno 20 mjesta, a na prvoj će godini svi biti oslobođeni troškova školarine.

– Pokretanjem ovog studija, Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu. Značajno je što se jedan takav studij otvorio upravo u Slavoniji, našoj najvažnijoj poljoprivrednoj regiji, s ogromnim potencijalnom za dodatni razvoj koji je, nažalost, nedovoljno iskorišten zbog velikog iseljavanja stanovništva, odnosno gubitka radne snage. Uvjeren sam kako se, zahvaljujući novim zanimanjima i vještinama koje se mogu steći na ovom studiju, negativan demografski trend može usporiti, a Slavonija vratiti među najznačajnije proizvođače hrane u EU. Studij je na engleskom jeziku jer je prvenstveno namijenjen studentima iz inozemstva, ali i zbog profesora koje smo uključili u realizaciju studijskog programa. Istina, epidemija COVID-19 otežala je internacionalizaciju, ali u studij je već uključeno 10-ak profesora iz inozemstva – istaknuo je prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a Zdenko Lončarić te dodao kako je studij Digitalne poljoprivrede namijenjen studentima koji su završili agronomiju, prehrambenu tehnologiju, šumarstvo, nutricionizam, biologiju, računarstvo, ekonomiju i druge studije iz navedenih područja.

Studenti zajedničkog sveučilišnog diplomskog studija Digitalna poljoprivreda na engleskom jeziku završetkom studija steći će 120 ECTS-bodova i akademski stupanj magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.).

Studij kroz 4 semestra uključuje obvezne predmete iz područja poljoprivrede i računarstva, s najvećim naglaskom na nastavne cjeline (teorijske i praktične) primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima.

FOTO: PIXABAY