LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar Zagreb

U domski red uvršteno postupanje u izvanrednim okolnostima, depozit i opis naplate stanarine

U Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu uvedene su neke izmjene poput načina naplate stanarine i postupanja u izvanrednim okolnostima.

U Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu uvedene su neke izmjene poput načina naplate stanarine i postupanja u izvanrednim okolnostima.

Studentski centar u Zagrebu objavio je 24. kolovoza Domski red koji će biti na snazi od 1. rujna 2020. godine, a u kojemu su navedene neke novosti, kao što je postupanje u izvanrednim okolnostima, depozit i opis načina naplate stanarine.

Kako navode iz SC-a, navedene izmjene donesene su kao zaključak dogovora Zajednice studentskih centara RH kako bi se ujednačio način naplate stanarine u svim studentskim domovima u Republici Hrvatskoj.

Izvanredne okolnosti

Postupanje u izvanrednim okolnostima utvrđeno je člankom 12. Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu: 
– U slučaju više sile i posebnih okolnosti (epidemija, potres, poplava, mobilizacija objekta i sličnih događaja koji se ne mogu predvidjeti i na koje se ne može utjecati)  stanari su obvezni prihvatiti i provoditi odluke te postupati prema uputama uprave Studentskog centra u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, stožera Civilne zaštite i dr. nadležnih institucija, a prema potrebi privremeno iseliti, preseliti u drugu sobu ili objekt.
Podsjećamo, studenti su u ožujku iseljeni iz Studentskog doma Cvjetno naselje jer su u njega useljeni građani koji su ostali bez doma nakon potresa, a to je naredio Stožer civilne zaštite.
Vezano: Tijekom cijele koronakrize studenti su bili i ostali zanemareni dio hrvatske populacije
Plaćanje stanarine

Kako je definirano člankom 17. Pravilnika, stanar je dužan platiti stanarinu prema pripadajućoj o mjesečnoj cijeni smještaja u pojedinim kategorijama studentskih domova u razdoblju od useljenja pa sve do iseljenja iz doma. Mjesečna cijena smještaja može biti subvencionirana ili nesubvencionirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Člankom 18. definirano je i na koji način se naplaćuje stanarina:
– Stanari koji usele u dom do 15-og dana u mjesecu plaćaju puni iznos mjesečne stanarine, a od 16-og dana u mjesecu plaćaju polovicu iznosa mjesečne stanarine. Stanari koji isele iz doma do 15-og dana u mjesecu, uz prethodnu najavu upravi studentskog doma, plaćaju polovicu iznosa mjesečne stanarine, a od 16-og dana u mjesecu plaćaju puni iznos mjesečne stanarine.
Plaćanje depozita

Studenti će prilikom useljenja, odnosno rezervacije smještaja, biti dužni podmiriti iznos prve mjesečne stanarine koja će se knjižiti kao depozit. On će se iskoristiti za nadoknadu štete koju je stanar prouzročio vlastitom krivnjom učinjenom na objektu i opremi studentskog doma ili se uz suglasnost uprave studentskog doma može koristiti u svrhu podmirenja zadnje stanarine, stoji u Pravilniku. Nadalje, prilikom iseljenja iz studentskog doma, nakon završnog obračuna stanarine, ako postoji pretplata, stanaru će se vratiti pretplaćeni iznos. Iznos depozita jednak je iznosu mjesečne stanarine kategorije smještaja i sobe na koju je student ostvario pravo.
FOTO: STUDENTSKI.HR / IVAN PERKOV