LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
48. Dies Academicus

Troje riječkih profesora dobilo titulu professor emeritus

Prof. dr. sc. Nives Jonjić s Medicinskog fakulteta te prof. dr. sc. Vladimiru Takšiću i prof. dr. sc. Nenadu Smokroviću s Filozofskog fakulteta dodijeljena je titula professor emeritus.

Prof. dr. sc. Nives Jonjić s Medicinskog fakulteta te prof. dr. sc. Vladimiru Takšiću i prof. dr. sc. Nenadu Smokroviću s Filozofskog fakulteta dodijeljena je titula professor emeritus.

Prošlog tjedna u sklopu obilježavanja 48. Diesa Academicusa, rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija dodijelila je počasna zvanja i titule professor emeritus profesorima Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Nenad Smokrović s Filozofskog fakulteta jedan je od njih.

– Nenad Smokrović diplomirao je filozofiju i sociologiju na Sveučilištu u Zagrebu te potom doktorirao na sveučilištu u Ljubljani. U posljednje vrijeme drži nastavu kao i mentorske konzultacije na doktorskom studiju Filozofija i suvremenost Odsjeka za filozofiju Sveučilišta u Rijeci. Autor je dviju knjiga te tri knjige zbornika. Objavio je više od stotinjak znanstvenih radova u međunarodnim i domaćim časopisima te sudjelovao u velikom broju međunarodnih i domaćih znanstvenih konferencija. Voditelj je Centra za logiku i teoriju odlučivanja Sveučilišta u Rijeci. U okviru Centra organizira konferencije okupljajući strane istaknute eksperte, potičući domaće mlade znanstvenike na veću znanstvenu produkciju u području logike i teorije odlučivanja. Bavi se filozofijom logike, poglavito mogućnostima razumijevanja epistemičke logike kao modela zaključivanja u realnim situacijama te teorijom kritičkog mišljenja. Također se bavi teorijom argumentacije. – navode sa Sveučilišta.

Tu titulu sada nosi i prof. dr. sc. Vladimir Takšić, također s Filozofskog fakulteta.
– Većinu radnog vijeka Vladimir Takšić proveo je na Odsjecima za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Rijeci. Bio je gostujući nastavnik na brojnim sveučilištima u Europi, Americi i Aziji. U četiri mandata bio je prodekan za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju. Dijelom svog radnog vremena zaposlen je i na Univerzi na Primorskem u Kopru. Objavio je stotinjak članaka u recenziranim časopisima i knjigama, a sudjelovao je na stotinjak međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova. Suosnivač je i tajnik Međunarodnog društva emocionalne inteligencije (International Society for Emotional Intelligence). Godine 2008. dobio je priznanje Hrvatskog psihološkog društva Marulić: Fiat Psychologia za izniman doprinos primijenjenoj psihologiji, a 2009. godine nagradu Ramiro Bujas za osobito vrijedno ostvarenje na društvenoj afirmaciji psihologije za međunarodnu promociju hrvatske psihologije. S kolegama s Odsjeka za psihologiju, 2014. godine dobio je Državnu nagradu za znanost za popularizaciju psihologije. Nagradu za životno djelo za 2018. godinu dodijelila mu je Zaklada Sveučilišta u Rijeci. Najviše se bavi konstrukcijom i međukulturalnom validacijom psihologijskih mjernih instrumenata u području emocionalne inteligencije. Upitnici i testovi emocionalne inteligencije i kompetencije prevedeni su mu i adaptirani u više od 40 zemalja širom svijeta. – ističu sa Sveučilišta.
Prof. dr. sc. Nives Jonjić također je sada professor emeritus
– Nives Jonjić diplomirala je i potom doktorirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kao profesor i specijalist patologije objavila je brojne radove, prvenstveno iz područja tumorske biologije, imunologije, tumorske imunologije i drugih srodnih znanstvenih disciplina. Prema znanstvenoj citiranosti spada među najbolje citirane znanstvenike Medicinskog fakulteta i Kliničkog bolničkog centra u Rijeci. Vodila je više znanstvenih i stručnih projekata financiranih koje je financiralo Ministarstvo znanosti i tehnologije RH, kao i znanstvenih potpora Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala je u provođenju TransMedRi projekta koji je financiran u sklopu EU 7 okvirnog programa. U okviru ovih projekata dala je značajan doprinos poznavanju mehanizama angiogeneze kod malignih tumora te proučavanju imunoloških mehanizama u kontroli tumorskog rasta. Za znanstvena postignuća dodijeljena joj je 2008. godine nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci za područje prirodnih biomedicinskih znanosti. Jednako je uspješan rad Nives Jonjić u svim aspektima razvoja patologije kao struke i njezinog približavanja svakodnevnom kliničkom radu za što joj je 2008. dodijeljena godišnja nagrada Grada Rijeka za zasluge za razvoj patologije kao struke i znanosti. – istaknuto je na službenoj stranici Sveučilišta.
FOTO: FACEBOOK / UNIRI.HR