LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Karijerno promišljanje

Tjedan karijera na FOI-ju umrežio 2000 studenata s čak 55 predstavnika poduzeća

Na održanom Tjednu karijera FOI-ja okupilo se oko 2000 studenata te čak 55 predstavnika poduzeća. Poslodavci su posjetiteljima omogućili uvid u zadatke iz realnog poslovnog okruženja te vrijedne informacije iz svijeta rada.

Na održanom Tjednu karijera FOI-ja okupilo se oko 2000 studenata te čak 55 predstavnika poduzeća. Poslodavci su posjetiteljima omogućili uvid u zadatke iz realnog poslovnog okruženja te vrijedne informacije iz svijeta rada.

Od 15. do 19. listopada 2018. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održao se sedmi po redu Tjedan karijera u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) FOI-ja. Ove je godine pristiglo čak 55 predstavnika poduzeća koji su aktivno sudjelovali sa sveukupno 33 pozvana predavanja i 13 radionica.

Tjedan karijera događaj je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, alumnija i studenata. Od ponedjeljka do četvrtka poslodavci su pripremili stručne i aktualne teme te su se kroz predavanja i radionice predstavili studentima. Na taj im je način omogućen uvid ne samo u tražene radne pozicije i potencijalne poslodavce već i u zadatke iz realnog poslovnog okruženja te vrijedne informacije iz svijeta rada.

Glavni dan Tjedna ujedno je bio i posljednji, a započeo je pozdravnim govorom dekana prof. dr. sc. Nevena Vrčeka koji je spomenuo važnost ovakvih događanja kako bi studenti bili što spremniji za tržište rada, a posebno je istaknuo velik interes poslodavaca koji već nadilazi kapacitete. Brojnim studentima, koji su u najvećoj dvorani Fakulteta tražili mjesto više, obratio se i dr. sc. Marko Košićek iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Istaknuo je važnost prilagodljivosti i spremnosti za izazove na tržištu rada, navodeći primjere vlastitih zaposlenja i karijernih puteva koji su sve samo ne predvidivi.

Foto: FOI

Uslijedilo je motivacijsko predavanje za studente Zašto vođenje vlastitog biznisa izgleda kao jahanje lava koje je održao suosnivač i CEO tvrtke Infinum – Tomislav Car zajedno sa suprugom Anom Car, projektnom menadžericom u tvrtki. Kroz brojne životne i poslovne primjere posjetiteljima su približili svoj jedinstven put do uspjeha, a pritom su često izmamili osmjehe i spontane aplauze.

Program glavnog dana nastavio se Employer pitchevima kada se 40-ak poslodavaca kratkim pitchevima borilo za naklonost studenata, koji su putem aplikacije glasali za najbolji. Osim vrijednih informacija o radnim mjestima, atmosferama u uredima, tipičnim radnim zadacima i zajedničkim druženjima zaposlenika, aktivnost je popraćena mnoštvom zabave, ali i natjecateljskog duha. Nagrada je dospjela u ruke Infinumovaca, koji su pripremili glazbenu točku i time zaslužili sve simpatije studenata.

Uslijedio je dio programa pod nazivom karijerni špancir u kojem su poslodavci zauzeli hodnike FOI-ja te se kroz štandiranje i promotivne materijale umrežavali s potencijalnim budućim zaposlenicima. Studenti su se u velikom broju odazvali na štandove, pokazali interes te postavljali pitanja čime je Tjedan karijera ispunio svoju svrhu.

Kao paralelni dio programa glavnoga dana održalo se događanje za karijerne djelatnike, ove godine naziva Career Caffe. U neformalnom jr tonu kratku prezentaciju uz diskusiju na temu Tjedan karijera – Behind the Scenes održala Andrea Lach iz CPSRK-a, a uslijedila je radionica za karijerne djelatnike koju je održala Ana Brčina iz Adecca uz podršku HUP-a. Karijernom djelu programa prisustvovali su djelatnici karijernih centara s drugih fakulteta koji su doputovali iz Rijeke, Zagreba i Osijeka, a sve s ciljem umrežavanja i dijeljenja dobrih praksi po pitanju karijernih sadržaja.

Ove su se godine u sklopu Tjedna karijera održala i mnoga izdvojena karijerna događanja kao što je karijerna radionica za studente koju je izvodio Adecco uz podršku HUP-a, karijerno predstavljanje studentskih udruga na FOI-ju i kava s diplomantima (AMAC kava).

Ovogodišnji noviteti odnose se na čak četiri priznanja za poslodavce (najbolji pitch, radionica, predavanje i promotivni materijali) za što su glasovali studenti kroz novu i unaprijeđenu mobilnu aplikaciju Tjedna karijera Svrha je aplikacije i umrežavanje poslodavaca i studenata, sudjelovanje studenata u nagradnoj igri te omogućavanje povratnih informacija poduzećima o njihovim sadržajima na Tjednu karijera Realizirana je u suradnji CPSRK-a, studentskog tima dizajnera i developera, uz podršku tvrtke Occam. Od okvirno 2000 studenata koji su sudjelovali na raznim aktivnostima Tjedna karijera, čak ih je 700 aktivno koristilo mobilnu aplikaciju.

FOTO: FOI