LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savez od 8 sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu dio Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC

Student Pravnog fakulteta u Zagrebu sudjelovao je u pripremi projekta kojim zagrebačko sveučilište uz još 7 sveučilišta postaje dio Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC.

Student Pravnog fakulteta u Zagrebu sudjelovao je u pripremi projekta kojim zagrebačko sveučilište uz još 7 sveučilišta postaje dio Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC.

Sveučilište u Zagrebu dio je saveza osam europskih sveučilišta kojemu je dodijeljena inicijalna potpora za razvoj Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC u okviru poziva European Universities

Uz Sveučilište u Zagrebu, UNIC savez čine Sveučilište Deusto u Bilbau u Španjolskoj, Sveučilište Ruhr u Bochumu u Njemačkoj, Koç sveučilište u Istanbulu u Turskoj, Erasmus sveučilište u Rotterdamu u Nizozemskoj, Sveučilište u Corku u Irskoj, Sveučilište u Liègeu u Belgiji i Sveučilište u Oulu u Finskoj. Projekt Europskog sveučilišta trebao bi započeti od 1. listopada 2020. godine, a prva će faza projekta trajati tri godine. Tri su glavne komponente projekta te će se uglavnom ostvariti online, a to su: međusveučilišni kampus (UNIC Campus), akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) i gradski laboratorij (City Labs).

Kako se navodi u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu, međusveučilišni kampus (UNIC Campus) omogućit će studentima, istraživačima i sveučilišnim nastavnicima te administrativnim zaposlenicima nesmetanu mobilnost nužnu za učenje, nastavu, poučavanje, znanstveno istraživanje, rad i razmjenu usluga unutar UNIC-a, bez obzira na njihovo socioekonomsko i kulturno podrijetlo i stanje. Cilj je osigurati punu inkluzivnost svih kategorija studenata, i to na europskoj razini. 

Akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) kao cilj ima otvoriti i razviti nove oblike suradnje i mobilnost studenata, kao i zaposlenika među uključenim sveučilištima, a zapravo potiče na prihvaćanje svih studenata i zaposlenika neovisno o karakteristikama i podrijetlu. Gradski laboratorij (City Labs) obuhvaća prostore namijenjene razmjeni znanja unutar gradova u kojima sveučilišta djeluju, a cilj je osigurati utjecaj sveučilišta na preobrazbu gradova koji su izgubili nekadašnje značenje u klasičnim industrijama.

U provedbi projekta očekuje se sudjelovanje svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, njihovih studenata, profesora i drugih nastavnih i nenastavnih zaposlenika. Provedbu projekta koordinirat će Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te tim koji će voditi prof. dr. sc. Ivan Koprić, koji je predvodio pripremu projekta uz Vesnu Kotarski, voditeljicu Ureda za EU projekte Sveučilišta u Zagrebu i Karla Kožinu, studenta Pravnog fakulteta. Uz povjerenike na svim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta, važnu ulogu imat će i studenti čiji su predstavnici iz svih uključenih sveučilišta imali veliki utjecaj na oblikovanje misije ovoga saveza te projektnoga prijedloga. 
 
Svoje mišljenje dao je i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras koji tvrdi da će u provedbu projekta biti uključeni ne samo Pravni fakultet kao vodeća institucija nego i svi fakulteti i akademije, kao i druge sveučilišne institucije poput Sveučilišnoga računskog centra, Centra za napredne studije u Dubrovniku i druge:
– Želimo dodatno unaprijediti načine studiranja, mobilnost studenata, te pomoći stanovništvu Grada Zagreba, šire okoline te čitave Hrvatske kroz gradski laboratorij, u kojem će studenti svih fakulteta i akademija, zajedno sa svojim akademskim mentorima, osigurati uključivanje pripadnika rizičnih i isključenih skupina u puni život zajednice i studiranje, istraživanje, nastavnički i drugi rad u sklopu našega Sveučilišta. – istaknuo je rektor prof. dr. sc. Damir Boras. 
FOTO: FACEBOOK / SVEUČILIŠTE U ZAGREBU