LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Objavljena lista najboljih svjetskih sveučilišta

Sveučilište Caltech smatra se najboljim na svijetu

Svoje mjesto u istraživanju nije našlo nijedno hrvatsko sveučilište. Vodeći svjetski visokoučilišni centri nalaze se većinom u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Svoje mjesto u istraživanju nije našlo nijedno hrvatsko sveučilište. Vodeći svjetski visokoučilišni centri nalaze se većinom u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Na stranicama Times Higher Education prije nekoliko je dana objavljena lista najboljih svjetskih sveučilišta. U prvih deset najboljih sveučilišta na svijetu ušlo je šest američkih, tri engleska i jedno švicarsko sveučilište.

Lista najboljih deset sveučilišta izgleda ovako:

1. California Institute of Technology (SAD)

2. University of Oxford (VB)

3. Stanford University (SAD)

4. University of Cambridge (VB)

5. Massachusetts Institute of Technology (SAD)

6. Harvard University (SAD)

7. Princeton University (SAD)

8. Imperial College London (VB)

9. ETH Zurich - Swiss Federal Institute od Technology Zurich (CH)

10. University of Chicago (SAD)

Američka sveučilišta dominiraju poretkom, međutim, britanska sveučilišta sve više hvataju korak s američkima, što se može zaključiti usporedbom ovogodišnje liste s prošlogodišnjom.

Sveučilišta su rangirana s obzirom na pet ključnih karakteristika: podučavanje, istraživački rad, referentnost, međunarodna otvorenost (suradnja i dolazak stranih studenata) i suradnja s industrijom. Unutar tih pet glavnih karakteristika nalazi se još mnogo podkategorija prema kojima su sveučilišta vrednovana.

U osamsto svjetskih sveučilišta koje je istraživanje obuhvatilo nije se našlo nijedno hrvatsko sveučilište. Od sveučilišta u susjednim zemljama najbolje je mariborsko koje se nalazi između 501. i 600. mjesta, a ljubljansko i beogradsko nalaze se u grupi sveučilišta između 601. i 800. mjesta.

FOTO: FOTO: WORDPRESS.COM