LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci

Sven Pal, predsjednik SZSuR-a:„Ako studenti žele promjene, moraju krenuti sami od sebe."

U ponedjeljak istječe rok prijava kandidatura za studentske izbore, a tom prilikom uhvatili smo trenutnog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Svena Pala, da nam ukratko objasni rad Studentskog zbora i istakne važnost izlaska na ove izbore.

U ponedjeljak istječe rok prijava kandidatura za studentske izbore, a tom prilikom uhvatili smo trenutnog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Svena Pala, da nam ukratko objasni rad Studentskog zbora i istakne važnost izlaska na ove izbore.

U ponedjeljak istječe rok prijava kandidatura za studentske izbore, a 20. svibnja će se održati izbori u kojima će studenti imati priliku izglasati svoje zastupnike.

Tom prilikom uhvatili smo trenutnog predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Svena Pala, da nam ukratko objasni rad Studentskog zbora i istakne važnost izlaska na ove izbore.

Sven je šesta godina Medicinskog fakulteta, a prvi put se kandidirao za mjesto u Zboru 2012. godine, iako je u samome radu sudjelovao i mnogo ranije kroz razna povjerenstva, ali i kao pravobranitelj Studentskog zbora Medicinskog fakulteta.

Koliko je aktivan Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci? Koji su vam glavni ciljevi?

Usudio bih se reći kako je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci jedan od najaktivnjih studentskih zborova u Hrvatskoj. Već godinama provodimo mnoge projekte na razini sveučiličta, uspješno provodimo dva projekta u sklopu programskih ugovora, sudjelujemo u radu svih sveučilišnih tijela, uključujući i lokalno povjerenstvo za kvalitetu prehrane, Senat, stručno vijeće i joč mnogo toga. Nadalje, već 5. godinu za redom organiziramo jedan od najvećih festivala u regiji koji je u potpunosti besplatan za studente - Student Day Festival, kao i Kamp za brucoše. Naravno, uvijek može bolje.

Glavni ciljevi su nam predstavljati studente u tijelima uprave Sveučilišta, ali i štititi i unaprjeđivati interese studenata, pomagati studentskim udrugama i poticati suradnju s drugim organizacijama koje rade u interesu studenata.

Jesi li zadovoljan proteklom godinom i onime što je učinjeno? Možeš li nam izdvojiti neke realizirane projekte i kako su oni utjecali na povišenje studentskog standarda?

Ova akademska godina je započela vatrenim krštenjem po pitanju Pravilnika o prehrani i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Tada smo dali sve od sebe da se izborimo za povoljnije uvjete za studente, a to je uspješno izvedeno. I dalje se njeguje institucija studentskog pravobranitelja koji pokušava što bezbolnije pomoći studentima pri rješavanju problema.

Neki od većih i zabavno kulturnih projekata koje smo proveli su i Kamp za brucoše, Sveučilišna brucošijada, a trenutačno su u pripremi i Culture Week i Student Day Festival. Od edukativnih aktivnosti organizirali smo popularno-znanstvena predavanja, radionice pisanja projekata, predstavljanja mogućnosti međunarodne razmjene. Na prijedlog Ureda za znanost ove godine dodjeljuje se i Rektorova nagrada za studentski stručni/znanstveni/umjetnički rad, a Ured za studentski standard otvoren je za sve studentske probleme i prijedloge.

Što očekuje studente u 2014./2015. i na što će Zbor biti orijentiran?

To ovisi o tome tko će se naći u Studentskom zboru u sljedećem mandatu. 20. svibnja održat će se studentski izbori i nadam se da će i sljedeća postava biti angažirana minimalno kao mi do sada, a nadam se i više. Nekako je logično da svaka sljedeća postava radi još i više, odnosno da još snažnije radi na povećanju kvalitete.

Jesu li studenti na Sveučilištu u Rijeci pasivni?

Kako tko. Primjerice, na javnu raspravu o Pravilniku o prehrani uključilo se tek 17 pojedinaca, ali je na natječaj SZSuRa bilo prijavljeno 125 projekata u vrijednosti 6 150 000 kuna. To pokazuje da je dio studenata aktivan, no previše ih nije upoznato s načinima na koje mogu promijeniti stvari na Sveučilištu. Prema anketi koju smo proveli među studentima, čak 69% ispitanih ne zna koji su zadaci i dužnosti SZSuR-a. Voljeli bi da se studenti više aktiviraju, jer iako zvuči kao klišej, ako žele promjene u društvu - moraju krenuti sami od sebe.

Kako „običan“ student ima priliku kroz Studentski zbor ostvariti svoje ciljeve; osobnim angažmanom ili posredno?

Može nam se obratiti sa svojim upitima, posebno kad se radi o problemu ili projektu u čijoj realizaciji možemo pomoći. Kroz natječaj smo financirali 96 projekata u vrijednosti 730 000 kn, a redovito zaprimamo upite za pomoć u organizaciji ili provedbi projekata i uvijek smo otvoreni za komunikaciju i suradnju.

Kakva je suradnja sa Sveučilištem?

Sto se tiče suradnje na Sveučilištu, ona je zadovoljavajuća. Već godinama smo uključeni u skoro sve projekte Sveučilišta, kao i donošenje odluka, od pisanja strategije, do donošenja izmjena pravilnika o studijima i mnogih drugih dokumenata. Sa svim službama Sveučilišta imamo odličnu suradnju i stvarno nam stoje na raspolaganju na čemu smo izrazito zahvalni,

Motivacijska poruka za sve studente za kraj?

Mislim da bi studente najviše trebala motivirati činjenica da se upravo kroz Studentski zbor odnosno studentska predstavništva donose odluke koje se tiču njih samih, odnosno studentskog života općenito, od problema nastave pa sve do kvalitete smještaja ili prehrane. Zato pozivam sve da izađu na studentske izbore i podrže kandidate za koje misle da će najbolje kanalizirati naše probleme i najbolje zastupati naše interese.

FOTO: S.P.