LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Studentski izbori u Rijeci: Aktiviraj se i zastupaj kolege

Treba pokazati studentima da se trebaju uključiti i znati tko ih predstavlja. Zbor nije ovdje da troši novac i sjedi u tijelima fakulteta i Sveučilišta, nego da zastupa studente - što više studenata to shvati, to će se kvalitetniji kandidati prijaviti.

Treba pokazati studentima da se trebaju uključiti i znati tko ih predstavlja. Zbor nije ovdje da troši novac i sjedi u tijelima fakulteta i Sveučilišta, nego da zastupa studente - što više studenata to shvati, to će se kvalitetniji kandidati prijaviti.

Ako si student Sveučilišta u Rijeci, a smatraš da tvoji problemi i problemi tvojih kolega nisu dovoljno razglašeni, prijavi se na izbore za Studentski zbor fakulteta i Sveučilišta u Rijeci!

Studentski zbor je predstavničko tijelo svih studenata, a blisko surađuje s ostalim studentskim institucijama. To ujedno znači da se i ti kao pojedinac možeš aktivirati i s kolegama skrojiti planove i poduprijeti ostale projekte. Predstavnici zbora sudjeluju u radu tijela fakulteta i Sveučilišta te nastoje osigurati viši studentski standard.

U veljači 2014., Studentski zbor proveo je istraživanje među studentima o informiranosti o radu Zbora i studentskim pravima. Zašto se trebaš prijaviti, govore i sljedeće statistike:

- 63 % ispitanih studenata ne zna kako postati članom Studentskog zbora

- 69 % ispitanih studenata ne zna koji su zadaci i dužnosti SZSuR-a

- 8 % ispitanih studenata misli da Studentski zbor fakulteta sudjeluje u međunarodnim natjecanjima iz pjevanja

- 49 % ispitanih studenata ne zna tko su njihovi predstavnici u Studentskom zboru

- na studentske izbore na Filozofskom fakultetu u Rijeci 2012. izašlo je 6.78 % birača.

Djelatnost Studentskog zbora ove akademske godine

Ova akademska godina započela je vatrenim krštenjem po pitanju Pravilnika o prehrani i Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Zbor je uspio izboriti subvencioniranje sedam pojedinačnih jela po 71,24 %, a ne kao do sada s 50 %. Također, zdravstveno osiguranje imaju studenti koji su stariji od 26 godina. Imenovan je i studentski pravobranitelj koji pokušava što bezbolnije pomoći studentima pri rješavanju problema.

Neki od većih zabavno-kulturnih projekata pokrenutih ove godine su Kamp za brucoše, Sveučilišna brucošijada, a trenutačno su u pripremi i Culture Week i Student Day Festival. Od edukativnih aktivnosti organizirana su popularno-znanstvena predavanja, radionice pisanja projekata te predstavljanja mogućnosti međunarodne razmjene. Na prijedlog Ureda za znanost ove godine dodjeljuje se i Rektorova nagrada za studentski stručni/znanstveni/umjetnički rad, a Ured za studentski standard otvoren je za sve studentske probleme i prijedloge.

Studentski zbor otvorio je i natječaj za studentske projekte 2014. na koji se prijavilo 125 projekata u vrijednosti 6 150 000 kuna. Kroz natječaj je financirano 96 projekata u vrijednosti 730 000 kn.

Prijavi se!

Priliku da predaš svoju kandidaturu imaš do subote, 10. svibnja. Sve kandidature bit će objavljene 12. svibnja, a 20. svibnja, od 8 do 20 sati, održat će se izbori na kojima će isključivo studenti imati pravo zaokružiti nečije ime i otpraviti ga na poziciju. Informacije o načinu kandidature i potrebni obrasci postavljeni su na stranicu Studentskog zbora. Mandat traje dvije godine

Na izbore se možeš prijaviti kao predstavnik svoje godine, a ako te odaberu na izborima, ulaziš u Studentski zbor matičnog fakulteta. Kao predstavnik fakulteta imaš pravo sudjelovati na izborima za Studentski zbor Sveučilišta, a samim time dobivaš mogućnost da svoje Sveučilište predstavljaš u krovnoj organizaciji studenata, Hrvatskom studentskom zboru. Kao član Studentskog zbora, možeš se boriti za svoje kolege u vidu odgađanja kolokvija i borbe za njihova prava do organizacije simpozija, balova i ostalih projekata.

FOTO: FLICKR