LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ulaganje u karijeru

Sve su traženiji stručnjaci iz geoinformatike, sada i hrvatski državljani mogu upisati online studij

– UNIGIS studijski program pohađa se na engleskom jeziku i isključivo na daljinu, odnosno iz vlastitog doma, te se vrlo lako može pohađati uz rad. Namijenjen je osobama koje već imaju neko predznanje o GIS-u i koriste ga u svome poslu ili pak osobama koje žele promijeniti karijeru i ući u GIS vode. – objasnio je dr. sc. Ivan Tomljenović.

– UNIGIS studijski program pohađa se na engleskom jeziku i isključivo na daljinu, odnosno iz vlastitog doma, te se vrlo lako može pohađati uz rad. Namijenjen je osobama koje već imaju neko predznanje o GIS-u i koriste ga u svome poslu ili pak osobama koje žele promijeniti karijeru i ući u GIS vode. – objasnio je dr. sc. Ivan Tomljenović.

Iako se iz naziva geoinformatike da zaključiti da kombinira informatiku i geografiju, većina ne zna čime se točno bavi i čemu služi. No, koristimo ju svi, i to svakodnevno. Google karte, Facebook, javna uprava, taxi-aplikacije, prikaz voznog reda na tramvajskim ili autobusnim stajalištima, mobilne aplikacije za plaćanje parkinga, vremenska prognoza, stanje u prometu, Internet stvari – samo su neki od sustava koji se njome služe.

Geoinformatičke tehnologije uključuju geografski informacijski sustav (GIS), globalni pozicijski sustav (GPS) i daljinska istraživanja. GIS se koristi za upravljanje prostornim podacima, odnosno za analiziranje, uređivanje i prikazivanje tih podataka u gotovo svim industrijama – od poljoprivrede, ekologije, preko prometa, ekonomije, do policije i turizma. 

Diploma iz GIS-a isplativo je ulaganje u karijeru

Stručnjaci za GIS pomažu u izvršavanju važnih zadaća, kao što je planiranje grada, razvoj prometnica, zaštita okoliša, kontrola bolesti, upravljanje proizvodima, pa čak i marketing. Prostorni podaci danas su osnova skoro svakog ozbiljnijeg sustava poslovanja. Potreba za njima raste iz dana u dan, a s njom raste i potražnja za stručnjacima na tom području. 

Prema istraživanju koje je u lipnju 2018. proveo P&S Intelligence, globalno tržište GIS-a do 2023. godine moglo bi vrijediti 17,5 milijardi američkih dolara. Očekuje se da će ovaj trend širenja biti najveći u usporedbi s ostalim zanimanjima. Plaće stručnjaka za GIS u Hrvatskoj iznadprosječne su te omogućuju brzo napredovanje kada se svladaju osnove njegova korištenja.

UNIGIS: studiranje geoinformatike na daljinu

Sveučilište u Salzburgu u sklopu svog Zavoda za geoinformatiku – Z_GIS, studentima diljem svijeta već 26 godina nudi online akademski studij GIS-a. Nakon što je austrijsko sveučilište nedavno odabralo hrvatski institut Oikon za partnera, Hrvatska i još osam zemalja jugoistočne Europe dobile su studijski centar UNIGIS Zagreb. 

Osim hrvatskih, državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, ovisno o preferencijama, sada mogu upisati jednogodišnji stručni studij ili dvogodišnji magistarski studij po čijem im završetku Sveučilište u Salzburgu dodjeljuje međunarodno priznatu titulu magistra znanosti – MSc GIS ili dobivaju akademski certifikat iz geografskih informacijskih sustava. Novi studijski program započet će u ožujku 2020, a prijave su već otvorene.

– UNIGIS studijski program pohađa se na engleskom jeziku i isključivo na daljinu, odnosno iz vlastitog doma te se vrlo lako može pohađati uz rad. Namijenjen je osobama koje već imaju neko predznanje o GIS-u i koriste ga u svome poslu ili pak osobama koje žele promijeniti karijeru i ući u GIS vode. UNIGIS im omogućava da završe jednogodišnji stručni ili dvogodišnji magistarski studij, uz stručno vodstvo naših predavača, a međunarodno priznatu diplomu ili certifikat dobivaju od Sveučilišta u Salzburgu. – objasnio je dr. sc. Ivan Tomljenović, koordinator UNIGIS Zagreba.

Dalibor Hatić, direktor Oikona, dodao je:

– Činjenica da je Oikon postao UNIGIS studijski centar za devet zemalja i ulazna točka za studente iz ove regije, dokaz je da smo prepoznati kao vrijedan partner s vještinama i znanjem na području daljinskog istraživanja i GIS-a. Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog novog partnerstva i veselimo se prijavi novih studenata.

FOTO: OIKON