LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu – intervju

„Svatko sam donosi odluku o studiranju u inozemstvu, a mi smo tu da pružimo pomoć."

USHI je novoosnovana udruga čiji je cilj ujediniti sve studente koji svoje studentske dane provode u inozemstvu te pomoći onima koji se tek odlučuju upustiti u takvo što. U razgovoru s članovima predsjedništva Udruge saznali smo na koji će način pomagati studentima te kako će se razvijati u narednoj godini.

USHI je novoosnovana udruga čiji je cilj ujediniti sve studente koji svoje studentske dane provode u inozemstvu te pomoći onima koji se tek odlučuju upustiti u takvo što. U razgovoru s članovima predsjedništva Udruge saznali smo na koji će način pomagati studentima te kako će se razvijati u narednoj godini.

Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu osnovana je 2018. godine, a kako bismo otkrili što od nje možemo očekivati – razgovarali smo sa Sarom Octenjak i Stjepanom Klinarom, članovima predsjedništva Udruge.

Ideju su osmislili Dinko Franceschi te Ilija Ante Lovrić poučeni primjerima udruga studenata iz drugih zemalja. Činjenica je da sve više mladih odlazi studirati u inozemstvo, slažu se Sara i Stjepan, stoga je potrebno univerzalno udruženje koje ih sve spaja.

Cilj je povezivanje hrvatskih studenata izvan Hrvatske, podrška Hrvatima koji odlaze na studij u inozemstvo, povezivanje sa studentima u Hrvatskoj i stranim zemljama te lokalnim zajednicama u kojima studenti žive. UHSI daje priliku studentima da razmjenjuju svoja iskustva, shvaćaju probleme s kojima se možete susresti – ponekad postoje administrativni problemi, a ponekad želite znati kamo izaći vikendom u određenom gradu.

– Trenutno objavljujemo na Facebook stranici, a planiramo se aktivirati i na LinkedInu. Svakog novog člana dodajemo na mailing listu – ona nam je baza. Ljudi nam se mogu javiti na e-mail Udruge (kontakt@uhsi.net) ili putem Facebooka. Također, plan je pokrenuti internetsku stranicu u sljedećih nekoliko mjeseci. – kaže Stjepan.

Zajednička komunikacijska platforma ključna je za funkcioniranje Udruge. Ipak, UHSI ne planira stati na virtualnoj podršci:

– Za ljeto 2019. godine u planu je veliki projekt – ljetni susret. Osim druženja provodile bi se radionice, paneli i sl. Općenito, svake godine planiramo provoditi ljetna i zimska druženja jer se studenti u tim razdobljima vraćaju kući. – otkriva nam Sara.

Uključivanje studenata u zajednice u kojima provode svoje studentske dane iznimno je bitna stavka.

– Nastojat ćemo uključiti naše studente na za nas relevantne panele stranih sveučilišta i slično. Uz navedeno planiramo i sami organizirati kulturne događaje. Poticali bismo ideje i kreativan rad članova, primjerice, u gradu s više hrvatskih studenata voljni smo organizirati predstavljanje njihovog rada, i to na hrvatskom te stranom jeziku. – dodaju Sara i Stjepan.

No kako bi broj članova konstantno rastao, čime raste broj različitih iskustava i šanse za pomoć ostalima, te kako bi veliki projekti bili ostvarivi, potrebno je obratiti se srednjim školama i fakultetima.

– Želimo uspostaviti partnerstva, ponajviše sa srednjim školama, kako bi učenicima predstavili mogućnosti koje im se nude. Fakulteti su također iznimno bitni – mnogo se mladih nakon preddiplomskog studija odluči nastaviti u inozemstvu. Uz obrazovne ustanove relevantne su nam i druge institucije, uspostavili smo početni kontakt s mnogima, a jedna je od njih i Udruga AMCA-Paris. – kaže nam Sara.

Trenutno je u Udrugu uključeno više od 60 članova, a u narednoj godini žele doći do nekoliko stotina članova. Naime, pridružiti se mogu građani Republike Hrvatske koji provode ili su proveli jedan semestar studirajući u inozemstvu. Članove se potiče na aktivno sudjelovanje te doprinos u radu i razvoju grupe kako bi je imali kome prepustiti – dijalog, solidarnost, uključenost i objektivan rad temeljne su vrijednosti Udruge.

Stjepan i Sara slažu se da administracija i neznanje o mogućnostima stipendiranja predstavljaju najveće probleme pri odlasku u inozemstvu.

–  Stipendiranje je, pogotovo srednjoškolcima, poprilično strano. Teško se odmah nakon srednje škole prijavljivati na inozemna sveučilišta, imaš osjećaj da plivaš protiv struje. Često se čini da studiranje vani nije dostupno gotovo svakome, što nije slučaj, želimo to dokazati mladima. Prilike su brojne, one postoje, teže je do njih doći, ali to ne znači da nisu ostvarive.

Sara dodaje:

– Ne želimo nikoga nagovarati da otiđe studirati u inozemstvo ili da se nakon studija vrati, svatko sam donosi odluku, a mi smo tu da pružimo pomoć. Kod nas je još dosta zastrašujuće i neobično kad se netko odmah nakon srednje škole odluči otići. Zapravo, već u trećem razredu treba početi razmišljati o tome. Želimo popraviti tu sliku, ne želimo da se odlazak na studij u drugu zemlju doima kao nešto nedostupno, nenormalno, apstraktno ili čudno.

Za Saru je najveća prednost odlaska u inozemstvo upoznavanje više kultura i shvaćanje različitih pogleda na svijet, smatra kako takvo iskustvo izrazito pozitivno utječe na vas, pogotovo jer ste u životnom periodu kad se još formirate kao osobe.

Stjepan se slaže sa Sarom te rezimira:

–  Imao sam sreću da sam dulji period živio na tri kontinenta, u studentskom domu u Abu Dhabiju, u obitelji u Argentini te u studentskom domu u New Yorku. Svaka je od tih promjena imala svoje posebnosti, neponovljivo iskustvo. Slažem se sa Sarom, mladost i studentski život idealno su vrijeme za iskusiti život. Svi minusi mali su u odnosu na pluseve.

Upisnica u članstvo Udruge dostupna je na poveznici.  

FOTO: FACEBOOK / UHSI