LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podstanarske muke

Studirati i stanovati u turističkom središtu nije lako, svjedoče tome studenti zadarskog Sveučilišta

Studenti Sveučilišta u Zadru zbog malog domskog kapaciteta osuđeni su na život u podstanarstvu. Uz sve muke koje ono nosi samo po sebi, suočavaju se s izbacivanjem iz stanova usred ispitnih rokova jer stanodavcima daleko veći profit donose turisti.

Studenti Sveučilišta u Zadru zbog malog domskog kapaciteta osuđeni su na život u podstanarstvu. Uz sve muke koje ono nosi samo po sebi, suočavaju se s izbacivanjem iz stanova usred ispitnih rokova jer stanodavcima daleko veći profit donose turisti.

Zamislite da studirate u gradu na jadranskoj obali. Da vam se fakultet nalazi doslovno na obali i da na dosadnom predavanju u svakom trenutku možete oči pasti na nepreglednom plavetnilu, a mislima lutati još dalje. Svakodnevno udišete opojan miris borova i morske soli, a ekipa koja studira na kontinentu teško može nadmašiti vaše slike s Instagrama. A tek kad stigne ljeto, koja uživancija! Lagano šećete do plaže sa skriptom u jednoj, a ručnikom u drugoj ruci (Instagram opet gori). Grad vrvi turistima, pa logično i poslovima. Bez problema si pronalazite sezonski posao i punite svoj studentski budžet. Zvuči primamljivo, zar ne? Takav su idiličan studentski život vjerojatno očekivali maturanti koji su upisivali neki od smjerova na Sveučilištu u Zadru.

S nimalo lijepom realnošću mnogi su se susreli već pri potrazi smještaja. Kako u studentskom domu u Zadru ima mjesta za samo dvjestotinjak studenata, ostalih pet tisuća mora tražiti smještaj u podstanarstvu. Uvjet koji većina stanodavaca postavlja izlazak je iz stana početkom turističke sezone. Datumi izlaska variraju od 1. srpnja, preko 15. lipnja, sve do 1. lipnja ili čak ranije. Iseliti se dakako moraju jer stanodavci daleko bolje zarade od turista nego što bi od studenata. Pronalazak novog stana i selidba sami su po sebi stresni, a kad se dogode za vrijeme ispitnih rokova, stres kod studenata nemjerljivo raste. Studenti se tada snalaze na razne načine, pa nije rijetka slika za vidjeti kako u dvosobnom stanu dva tjedna živi i uči deset studenata.

Osim što uvjetuju izlazak iz stana na početku turističke sezone, stanodavci su stanove pokušavali iznajmljivati po studentima prilično neprihvatljivim cijenama. Sve je to kontinuirano ljutilo studente, ali i njihove roditelje koji su mnogima financijska podrška. Prije dvije godine u Facebook grupi Sveučilišta u Zadru odlučili su stati na kraj drskom ponašanju stanodavaca. Dakako nisu mogli odrediti što će tko i po kojoj cijeni iznajmljivati, ali mogli su regulirati što se oglašava u navedenoj grupi. 690 članova grupe prvo se u anketi izjasnilo da su spremni plaćati mjesečnu stanarinu u iznosu 1200 kn po osobi (1300 kn uključujući režije), a potom su utvrđena pravila oglašavanja stanova u grupi:

– (...) oglasi moraju pritom biti potpuni i sadržavati: lokaciju, veličinu (broj soba ili kvadratura), broj osoba, mogućnost ostanka određeni period ili duže (točan datum ulaska i izlaska), fotografije i cijenu, a eventualno navesti opremljenost (klima, grijanje, internet, perilice...); nepotpuni oglasi (nakon upozorenja) bit će obrisani.

Situacija se, čini se, poboljšala jer su osim cijena regulirani i datumi ostanka u stanovima, pa je većina studentima nudila ostanak do kraja ispitnih rokova. Tako je bilo do sredine ožujka ove godine kad je uočeno da grupa ponovo obiluje oglasima koji nisu u skladu s pravilima grupe te je ponovo istaknuto kako oglas mora izgledati i koji uvjeti života studentima moraju biti omogućeni ako žele biti objavljeni u Facebook grupi koja okuplja studente.

O istoj je tematici 22. ožujka u Gradskoj knjižnici Zadar govorio profesor s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Sven Marcelić. On je u prosincu 2018. proveo anketu o zadovoljstvu zadarskih studenata životnim uvjetima. Istaknuo je da u Zadru studira najveći postotak studenata izvan matične županije te da je to, uz mali kapacitet studentskog doma, glavni razlog koji studente gura u podstanarstvo.

U svom je istraživaju otkrio kako su studenti u Zadru, osim izlaskom iz stanova za vrijeme ispita, nezadovoljni čitavim nizom pojedinosti. Stanovi često nemaju adekvatno grijanje (najčešće su opremljeni samo klimatizacijskim uređajem), stvara se vlaga, studenti doživljavaju neugodne situacije sa stanodavcima ili susjedima, stanodavci dugotrajno popravljaju kvarove ili ulaze bez najave. 

Izlaz iz ovakve situacije studentima će biti omogućen nakon izgradnje novog studentskog doma koji je trenutno u planu. Ondje će se moći smjestiti šest stotina studenata, što će vjerojatno znatno promijeniti postojeću sliku koja vlada u podstanarstvu. Profesor Marcelić smatra da će studentima na ruku ići i činjenica da se turisti sve kraće zadržavaju u gradu, pa je moguće da se dio stanodavaca okrene iznajmljivanju na duže vrijeme, što je trenutno iznimno rijedak slučaj u Zadru.

Studentima stoga ostaje nada u što skoriji početak izgradnje novog studentskog doma, ali ni to neće riješiti sve muke mladih stanovnika Zadra. U studentskom domu neće moći biti smještene mlade obitelji ili pojedinci koji žele započeti život i rad u Zadru, a stanodavci ih mogu tretirati kao studente. Tu za sada ostaje vjera u dobre i razumne ljude kojima sezonska zarada nije jedini cilj iznajmljivanja stana.

FOTO: LUKA BASA / STUDENTSKI.HR