LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korak naprijed

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci organizirao besplatne menstrualne potrepštine na svim fakultetima

Rijeka nastavlja praviti pozitivne pomake u rodnoj ravnopravnosti te je na tom polju trenutno najnapredniji grad u Hrvatskoj.

Rijeka nastavlja praviti pozitivne pomake u rodnoj ravnopravnosti te je na tom polju trenutno najnapredniji grad u Hrvatskoj.

Od jučer, 7. prosinca, studentice svih fakulteta Sveučilišta u Rijeci mogu dobiti besplatne menstrualne potrepštine, prenosi Novi list. Financiranje je osigurao Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.

Projekt je pokrenut inicijativom udruge PaRiter, nakon istraživanja o menstrualnom siromaštvu koje su proveli, a koje je pokazalo da je čak trećina studentica prinuđena štedjeti na menstrualnim potrepštinama i da si ih zabrinjavajućih 10% ispitanih ne može priuštiti u dovoljnoj količini.

Također, kao početak ovog koraka organizirana je i tribina Ciklus 28 na kojoj se govorilo o rodno uvjetovanom nasilju. Prema najavi Marije Špoljarić iz Studentskog zbora, od iduće godine bit će dostupne i ekološki prihvatljivije potrepštine.

Ovaj pozitivan pomak dogodio se nakon što je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke već uveden sličan program za djevojčice u osnovnim i srednjim školama.
 
Kao daljnji korak udruga PaRiter pokrenula je online peticiju o smanjenju stope PDV-a za menstrualne potrepštine, čiji će potpisi biti poslani u Sabor.
FOTO: UNSPLASH