LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj za sufinanciranje studentskih programa

Studentski zbor PMF-a dodijelio 50 000 kuna predsjedniku Studentskog zbora

Privremeni rezultati Natječaja za sufinanciranje studentskih programa razotkrili su sukob interesa: predsjednik Studentskog zbora PMF-a dobio je 50% predviđenih sredstava.

Privremeni rezultati Natječaja za sufinanciranje studentskih programa razotkrili su sukob interesa: predsjednik Studentskog zbora PMF-a dobio je 50% predviđenih sredstava.


Demanti teksta „Studentski zbor PMF-a dodijelio 50 000 kuna predsjedniku Studentskog zbora”

Studentski zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objavio je u nedjelju privremene rezultate Natječaja za sufinanciranje studentskih programa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove se godine studentima za studentske programe dodjeljivalo ukupno 100 000 kuna, a 50% tog iznosa dodijeljeno je – predsjedniku Studentskog zbora, Luki Cavalieru Lokasu

Kako je moguće vidjeti u tablici priloženoj na dnu članka, 50 000 kuna dodijeljeno je za odlazak na STEM Games, a novcem se financira smještaj natjecatelja. Sredstva su odobrena za još 18 studentskih projekata kojima je, redom, dodijeljen predloženi iznos od maksimalno 5360 kuna, gotovo 10 puta manje nego što je dodijeljeno za putovanje na STEM Games, natjecanje koje organizira Udruga za studentska natjecanja STEM Games, koja se 26. svibnja i očitovala o ovom slučaju: 
– Organizacijski dio projekta u nadležnosti je Udruge, a ne konkretnih obrazovnih institucija. Natjecanje organizira tim od oko 130 volontera iza kojeg kao pravna osoba stoji Udruga, a sve organizacijske potrebe (nabavka opreme, prijevoz i smještaj volontera, nabavka promotivnih materijala i slično) financiraju se iz sponzorstava Udruge. Organizacijski tim STEM Gamesa pitanja smještaja studenata (kojima se Udruga ne može i ne smije baviti) delegira putničkoj agenciji, koja zatim izdaje ponude prema obrazovnim institucijama koje sudjeluju. U tom trenutku predstavnici obrazovnih institucija pronalaze svoje sponzore te traže financijsku pomoć fakulteta, isključivo za odlazak svojih studenata na događanje, ali ne i za njegovu organizaciju. Stoga bismo kao Udruga željeli istaknuti da dodijeljena sredstva nisu bila korištena za provedbu organizacije, već za sufinanciranje sudjelovanja jedne od 17 visokoobrazovnih institucija koje su na događaju bile prisutne.

Sukob interesa?

Povjerenstvo za dodjelu sredstava, prema Natječaju za sufinanciranje studentskih programa, čini dvoje studenata imenovanih od strane Studentskog zbora PMF-a i jedan član iz redova znanstveno-nastavnog osoblja koje imenuje dekan PMF-a. Dakle, Studentski zbor PMF-a odlučio je o tome tko će dodjeljivati financijska sredstva, a onda se predsjednik tog istog Studentskog zbora prijavio na Natječaj u kojem se odlučuje hoće li mu se za njegov projekt dodijeliti novac. 

Kako doznajemo od naših izvora među studentima PMF-a, upravo je Luka Cavaliere Lokas i bio član Povjerenstva za provedbu Natječaja što se direktno suprotstavlja tekstu Natječaja koji kaže: Na Natječaj se ne mogu prijaviti programi čiji je prijavitelj član Povjerenstva za provedbu Natječaja. Od Studentskog zbora PMF-a zatražili smo potvrdu ove informacija, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor. 

Nepoštivanje odredbi Natječaja

Nepravilnosti i nepoštivanje odredbi propisanih Natječajem sežu i dalje od očitog sukoba interesa: odlazak na projekt STEM Games, za koji je predsjednik Studentskog zbora dobio 50 000 kuna, završio je ovog vikenda. Sljedeće izdanje bi se, kako ističu naši izvori, trebalo održati u svibnju 2023. godine, a Natječajem je propisano da se svi programi koje se financira trebaju održati do kraja kalendarske godine, odnosno do 31. prosinca 2022. godine. Natječajem je također propisano da sredstva dodijeljena programima nije moguće koristiti prije konačne odluke o raspodjeli financijskih sredstava.

Iako su ovakvi rezultati Natječaja privremeni, Studentskom je zboru, čini se, u interesu da takvi ostanu i konačni. Naime, na Instagram storyju objavili su informaciju o virtualnim konzultacijama koje bi se trebale održati dva dana (!) nakon objave privremenih rezultata Natječaja (dakle, danas), što znači da bi svi ostali prijavitelji – nepovezani sa Studentskim zborom – u roku od dva dana trebali sročiti eventualne žalbe i pronaći termin za virtualne konzultacije s Povjerenstvom, što nije praksa ni u kojem sličnom Natječaju za financiranje studentskih programa. 

Sve se znalo i prije?

Naši izvori ističu kako ih ovakvi rezultati Natječaja ne iznenađuju jer su Fakultetom kružile priče da se zna koliko će novca koji projekt dobiti. 

– Fakultetom su kružile priče u kojima se govorilo tko će dobiti koliko novaca i znalo se koliko će novaca dobiti odlazak studenata na STEM Games unaprijed, što su rezultati potvrdili i što potpuno eliminira bilo kakav kredibilitet evaluacije natječaja i ukazuje na varanje i korupciju u raspodjeli novaca. – smatraju naši sugovornici, studenti PMF-a. 

O svim navedenim pitanjima zamolili smo Studentski zbor PMF-a da se očituje i objasni nam zašto su za financiranje smještaja na STEM Gamesima na takav način zaobilazili pravila, no do trenutka objave članka nismo dobili njihov odgovor.
 
FOTO: PIXABAY / LINKEDIN