LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Demanti

Demanti teksta „Studentski zbor PMF-a dodijelio 50 000 kuna predsjedniku Studentskog zbora”

Sukladno Zakonu o medijima, demantij prenosimo u cijelosti. 

Sukladno Zakonu o medijima, demantij prenosimo u cijelosti. 

Na adresu naše redakcije stigao je demanti članka Studentski zbor PMF-a dodijelio 50 000 kuna predsjedniku Studentskog zbora. Sukladno Zakonu o medijima, demanti prenosimo u cijelosti. 
 

Obraćam Vam se sa zahtjevom za objavu reagiranja i ispravka netočnih navoda objavljenih u Vašem mediju dana 24. svibnja 2022. godine, u tekstu autorice Iris Delić pod nazivom ,,Studentski zbor PMF-a dodijelio 50 000 kuna predsjedniku Studentskog zbora- na poveznici https://studentski.hr/studenti/vijesti/studentski-zbor-pmf-a-dodijelio-50-000-kuna-predsjedniku-studentskog-zbora.
 

Ovim putem reagiram, kako na naslov teksta, tako i njegov sadržaj, s ciljem ispravka niza netočnih informacija i ispravnog informiranja javnosti te tražim objavu reagiranja na istom iii istovrijednom  mjestu i na isti ili istovrijedan način kao što su objavljene informacije na koje se ispravak odnosi, a sukladno odredbama članka 40, Zakona o medijima (Narodne Novine 54/09, 84/11, 81113).
 

U odnosu na naslov, odbacujem navode iz istog i demantiram da je Studentski zbor PMF-a „...dodijelio 50 000 kuna predsjedniku Studentskog zbora..."; naslov upućuje na zaključak kako sam ja, u svojstvu i na funkciji predsjednika Studentskog zbora odnosno kao fizička osoba dobio 50.000,00 HRK. Navedena tvrdnja iz naslova je netočna i u potpunosti obmanjuje javnost. Naslov je tendenciozan i navodi čitatelja na pogrešan zaključak tim više što autorica u tekstu daje uvid u tablicu iz koje je razvidno kako su sredstva dodijeljena projektu STEM Games.
 

Nadalje, autorica tvrdi: „Privremeni rezultati natječaja za sufinanciranje studentskih programa razotkrili su sukob interesa: predsjednik Studentskog zbora PMF-a dobio je 50% predviđenih sredstava." što se nastavlja na prethodno navedenu tvrdnju da je meni kao fizičkoj osobi dodijeljeno 50.000 HRK. Ovaj je navod netočan.
 

Autorica također tvrdi: „Dakle, Studentski zbor PMF-a odlučio je o tome tko će dodjeljivati financijska sredstva, a onda se predsjednik tog istog Studentskog zbora prijavio na Natječaj u kojem se odlučuje hoće li mu se za njegov projekt dodijeliti novac.
 

Ova tvrdnja je netočna. Studentski zbor PMF-a daje prijedlog financiranja koji potom odobrava Uprava fakulteta, preciznije Fakultetski kolegij. Studentski zbor PMF-a odlučio je o tome kojih će dvoje studenata biti članovi Povjerenstva za provedbu Natječaja, a jedan od njih sam bio ja. Uz to, autorica teksta ponavlja navod kako je STEM Games moj osobni projekt. Taj je navod netočan, a autorica teksta naknadno navodi, kako proizlazi iz teksta „..natjecanje koje organizira Udruga za studentska natjecanja STEM Games, koja se 26. svibnja i očitovala o ovom slučaju...." ispravno
navodi u tekstu „Organizacijski dio projekta u nadležnosti je Udruge, a ne konkretnih obrazovnih institucija. Natjecanje organizira tim od oko 130 volontera iza kojeg kao pravna osoba stoji Udruga...".

 

Dalje u tekstu autorica navodi: „Nepravilnosti i nepoštivanje odredbi propisanih Natječajem sežu i dalje od očitog sukoba interesa: odlazak na projekt STEM Games, za koji je predsjednik Studentskog zbora dobio 50 000 kuna, završio je ovog vikenda.“

Ovaj je navod opetovano netočan te ponovljeno demantiran tvrdnju kako su sredstva namijenjena meni osobno.
 

Nadalje, autorica u tekstu navodi: „završio je ovog vikenda. Sljedeće izdanje bi se, kako ističu naši izvori, trebalo održati u svibnju 2023. godine, a Natječajem je propisano da se svi programi koje se financira trebaju održati do kraja kalendarske godine, odnosno do 31. prosinca 2022. godine. Natječajem je također propisano da sredstva dodijeljena programima nije moguće koristiti prije konačne odluke o raspodjeli financijskih sredstava.“

Budući da sufinanciranje odlaska studenata na natjecanje STEM Games ne predstavlja studentski program, kao što su ostali prijavljeni na ovaj natječaj te da je natječajna dokumentcija u pogledu tretmana takve aktivnosti bila nedovoljno dobro definirana, odluka o financiranju natjecanja mogla se donijeti neovisno o rezultatima raspodjele financijskih sredstava za studentske programe.
 

Također, navedeno je: „Iako su ovakvi rezultati Natječaja privremeni, Studentskom je zboru, čini se, u interesu da takvi ostanu i konačni. Naime, na Instagram storyju objavili su informaciju o virtualnim konzultacijama koje bi se trebale održati dva dana (!) nakon objave privremenih rezultata Natječaja (dakle, danas), što znači da bi svi ostali prijavitelji – nepovezani sa Studentskim zborom – u roku od dva dana trebali sročiti eventualne žalbe i pronaći termin za virtualne konzultacije s Povjerenstvom, što nije praksa ni u kojem sličnom Natječaju za financiranje studentskih programa.“

Ova tvrdnja je netočna. Svim prijaviteljima koji su imali pravo na žalbu poslana je elektronička pošta u kojoj je predloženo da se žalbe održe u formatu virtualnih konzultacija kako bi članovi Povjerenstva od prijavitelja dobili bolji uvid u njihove primjedbe te je zbog malog odaziva prijavitelja planiran produžetak roka žalbi. Provedba natječaja je zaustavljena zbog uočenih proceduralnih propusta čije postojanje ne negiram.


Autorica također zaključuje: „Naši izvori ističu kako ih ovakvi rezultati Natječaja ne iznenađuju jer su Fakultetom kružile priče da se zna koliko će novca koji projekt dobiti.

– Fakultetom su kružile priče u kojima se govorilo tko će dobiti koliko novaca i znalo se koliko će novaca dobiti odlazak studenata na STEM Games unaprijed, što su rezultati potvrdili i što potpuno eliminira bilo kakav kredibilitet evaluacije natječaja i ukazuje na varanje i korupciju u raspodjeli novaca. – smatraju naši sugovornici, studenti PMF-a.“

 

Ovaj je navod netočan. Nije se moglo unaprijed znati u kojoj mjeri će Povjerenstvo za provedbu Natječaja predložiti sufinanciranje pojedinog studentskog projekta. Svaki od studentskih programa ocijenjen je prema unaprijed dogovorenim i objavljenim kriterijima te je potom predloženo njegovo financiranje. Budući da STEM Games nije projekt pojedine studentice ili studenta PMF­a, kao svi ostali studentski programi prijavljeni na ovaj natječaj, od početka 2022. godine je komunicirano da će polovica sredstava koja Fakultet izdvaja za studentske programe i aktivnosti biti utrošena na sufinanciranje odlaska naših studenata na natjecanje STEM Games, dok će druga polovica sredstava biti namijenjena za dodjelu putem Natječaja za sufinanciranje studentskih programa.
 

Na  sve napisano i u kontekstu brojnosti netočnih navoda koje sam prisiljen demantirati, ocjenjujem kako je tekst neobjektivan, dojam o kojem ostavljam prosudbi autorice teksta te me izlaže značajnom umanjenju mog ugleda i časti. Slijedom gore navedenoga, tražim prvenstveno objavu kako to nalaže Zakon o medijima te, podredno njegovoj objavi, zahtijevam da se iz svih gore navedenih razloga predmetni tekst ukloni s portala www.studentski.hr.

Luka Cavaliere Lokas

FOTO: PMF.UNIZG.HR