LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi u studentskome servisu

Studentici iz BiH službenica odbila produžiti članstvo u zagrebačkome Studentskom servisu; doznajemo radi li se o pogrešci

Donosimo vam priču studentice kojoj su zbog prebivališta u BiH odbili produžiti članstvo u studentskome servisu iako je na to imala pravo te objašnjavamo tko se sve ima pravo učlaniti u studentski servis u Republici Hrvatskoj.

Donosimo vam priču studentice kojoj su zbog prebivališta u BiH odbili produžiti članstvo u studentskome servisu iako je na to imala pravo te objašnjavamo tko se sve ima pravo učlaniti u studentski servis u Republici Hrvatskoj.

Birokracija i njezine zakonitosti, koje se običnim smrtnicima čine kao nelogičnosti, neizostavan su dio našega života i svakodnevice. Za obilaske šaltera, ureda i čekanje pred njima nisu zakinuti niti studenti. Iako smo se na gužve, nervozu te neljubaznost službenika u referadi ili studentskome servisu već navikli, ne možemo se (i ne smijemo) naviknuti na to da zbog neupućenosti službenika na šalteru gubimo vlastita prava. Donosimo vam priču studentice kojoj su zbog bosanskohercegovačke osobne iskaznice odbili produžiti članstvo u studentskome servisu te objašnjavamo tko se sve ima pravo učlaniti u studentski servis.

Naime, studentica koja je odlučila ostati anonimna pokušala je produžiti članstvo u studentskome servisu u Zagrebu kako bi mogla podizati ugovore, kao što je to nesmetano činila prošle akademske godine Donijela je potvrdu s fakulteta i ispunila potreban obrazac, ali službenica joj je odbila produžiti članstvo jer ima prebivalište u Bosni i Hercegovini. Potom ju je na uvid zatražila osobnu iskaznicu i putovnicu, koje su također izdane u BiH, te je ponovno odbila produžiti članstvo. Studentica ima i hrvatsko državljanstvo, što je dokazivala domovnicom, no službenica je bila odlučna.

Našu je sugovornicu najviše zbunjivalo i frustriralo to što je prošle godine imala isto prebivalište te je uspjela ostvariti sva studentska prava pa tako i rad preko studentskoga servisa. Obratila se potom kolegama u Facebook grupi Studentskoga doma Stjepan Radić. Ondje su oni pisali razna iskustva, neki su naišli na sličan problem, dok većina ipak nije. Nakon prospavane noći, otišla je u MUP pa ponovno u Studentski servis. Ovoga je puta situacija bila sljedeća:

– Gospođi na šalteru sam predala iskaznicu student servisa, potvrdu o upisu na fakultet, potvrdu boravišta i potpisanu izjavu. Gospođa je bez ikakvih problema uzela dokumente, posložila ih, zaklamala i pitala treba li mi novi ugovor. Dakle, skoro ih nije ni pogledala i produžila mi je članstvo bez da je pitala uvid u osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Situacija je tako vrlo brzo riješena iako će našoj sugovornici zasigurno ostati gorak okus u ustima. Kako bismo vam pomogli da izbjegnete slične situacije, neugodnosti i sve što nepoznavanje zakona i odredaba može donijeti sa sobom, kontaktirali smo sa studentskim servisom u Zagrebu. Od predstavnika smo saznali da pravo na članstvo u njemu, osim studenata koji su državljani Republike Hrvatske, imaju i građani Europske unije s prebivalištem u RH koji studiraju izvan Hrvatske te studenti na razmjeni. Zaključuju stoga:

– Slijedom navedenoga, strani državljani koji nisu državljani država članica EU, već neke zemlje nečlanice Europske unije, u smislu ovog Zakona te ne ostvaruju pravo na obavljanje studentskih poslova putem studentskih ugovora.

Službenicu je u slučaju spomenute studentice vjerojatno zbunilo upravo ovo, no nije vodila računa da studentica ima hrvatsko državljanstvo koje joj jamči učlanjenje i rad preko studentskoga servisa u Republici Hrvatskoj. Od te studentice i još dvije sugovornice saznali smo da većina studenata koji dođu iz BiH u Hrvatsku ima hrvatsko državljanstvo te stoga ne bi trebali imati ovakvih problema. Jedna je s nama podijelila iskustvo: 

– Prošle godine sam radila preko SC-a i nisam imala nikakvih problema s dizanjem ugovora, s tim da sam uvijek na uvid davala hrvatsku osobnu i osim toga trebala sam im priložit potvrdu o boravištu za produženje članstva svake godine

Saznali smo naposljetku za slučaj sličan prvome, u kojemu studentici iz Bosne i Hercegovine u Dubrovniku nisu dozvolili upis u studentski servis iz istog razloga, a ona je opet, kao sve ostale s kojima smo razgovarali, imala hrvatsko državljanstvo. Nakon što je proučila zakonske odredbe, zaputila se u studentski servis te se uspjela upisati. Iz navedenih slučajeva jasno je da su bile upućene u prava koja imaju i nisu tražile ništa što im njima nije zajamčeno. Također, uspjele su ih ostvariti, a to je najvažnije. No nije nevažno to što pojedini službenici nisu upućeni u posao koji rade te tako studentima stvaraju, u najmanju ruku, nepotreban stres.

Iako su svi navedeni slučajevi brzo i bezbolno riješeni, ne znači da će uvijek biti tako. Savjetujemo vam stoga da se prije odlaska u referadu ili studentski servis, osim strpljenjem, oboružate i informacijama, a to je danas barem jednostavno. 

FOTO: PIXABAY