LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Dajanom Stojanović

Studentice iz Osijeka organiziraju radionicu programiranja robota

Razgovarali smo s Dajanom Stojanović, studenticom Filozofskog fakulteta u Osijeku, koja će sa svojom kolegicom Anom Leh, održati "RoboCode Intro" radionicu na ovogodišnjem "Osijek Mini Maker" sajmu.

Razgovarali smo s Dajanom Stojanović, studenticom Filozofskog fakulteta u Osijeku, koja će sa svojom kolegicom Anom Leh, održati "RoboCode Intro" radionicu na ovogodišnjem "Osijek Mini Maker" sajmu.

Ovu subotu se održava drugi po redu Osijek Mini Maker Faire. Razgovarali smo sa studenticom Filozofskog fakulteta u Osijeku, Dajanom Stojanović koja će sa svojom kolegicom Anom Leh, održati RoboCode Intro radionicu koja je zapravo uvod u Lego Mindstorms EV3 robote. Robote je prvo potrebno sastaviti, a zatim ih isprogramirati. Radionica će započeti predavanjem o dijelovima robota i o programiranju koje je potrebno napraviti kako bi ti roboti mogli obavljati različite funkcije, u ovom slučaju kretati se i izbacivati loptice, a zatim će sudionici to isprobati primijeniti u praksi.

Kako ste došli na ideju za ovakvu radionicu?

Pošto radimo jedan puno veći projekt koji se zove RoboCode, odlučili smo napraviti nekakav uvod i pokazati svima što ćemo mi raditi na tom projektu. Također, profesor Tomislav Jakopec je na prošlogodišnjem Mini Makers Faieru održao radionice s Lego Mindstorms robotima, pa smo odlučile da nećemo prekinuti tradiciju i da ćemo i ove godine sudjelovati.

Kako će izgledati radionica?

Na zanimljiv način i kroz igru djeca će slagati takozvane blokove kojima će programirati robota da se kreće i ispucava kuglice. Sudionici radionice bit će djeca od 1. do 5. razreda, a pomagat će u preuzimanju programa, spajanju kablova te samom pokretanju robota.

Hoće li se radionica održavati i nakon Sajma?

Ova radionica samo je uvod jer s Osijek Software Cityjem, Rotary klubom i Filozofskim fakultetom u Osijeku, pokušavamo pokrenuti projekt RoboCode koji će s djecom započeti na ozbiljniji način programirati robote. Kroz 10 tjedana volonteri će obići polovicu škola u Osijeku, a radit će s otprilike 100 učenika. Na kraju će slijediti natjecanje, odnosno hackathon najboljih deset sudionika.

Zašto si odlučila organizirati ovakvu radionicu?

Zbog toga što smo kolegica Ana i ja odradile već nekoliko radionica. Odlučile smo napraviti ovu radionicu kako bi djeci još više približile Lego Mindstorms robote i pokušale ih motivirati da se zaljube u robotiku. Naravno, još jedan razlog je to što volim raditi s djecom i to mi ne stvara nikakav napor.

Kakvo ti je dosadašnje iskustvo u organiziranju radionica?

S kolegicom sam odradila već dvije radionice za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole na Europe's Week Codeu te na Hour of Codeu. Na radionicama smo pokazale djeci kako se programiraju Lego roboti. Djeca su bila oduševljena i naučili su nešto novo.

Ako ste zainteresirani za robotiku ili programiranje, posjetite ove subote Osijek Maker Mini Fair.

FOTO: JELENA DUVANČIĆ