LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Plenum na FFZG-u

Studenti traže da se Vesna Vlahović-Štetić vrati na poziciju dekanice, formirali radne grupe za otpor Sveučilištu

Filozofski fakultet pruža otpor odlukama Damira Borasa još od 2016. kada je instituciju pokušao spojiti s KBF-om, a danas reagira na odluke o suspenziji dekanice i imenovanja Miljenka Šimprage kao v. d. dekana do izbora novog.

Filozofski fakultet pruža otpor odlukama Damira Borasa još od 2016. kada je instituciju pokušao spojiti s KBF-om, a danas reagira na odluke o suspenziji dekanice i imenovanja Miljenka Šimprage kao v. d. dekana do izbora novog.

Sinoć se ispred Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao njegov 218. po redu plenum pod vodstvom studenata. Prethodile su mu odluke Damira Borasa, rektora Svučilišta, o vođenju same institucije, a danas će se održati i Prosvjedna povorka Filozofskog fakulteta koja će početi u 12 h na mnogima već poznatom parkirališnom mjestu.


Vezano: 


Podsjetimo, Sveučilište je u travnju odbilo kandidaturu za novog dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Nevena Jovanovića čiji je program Fakultetsko vijeće prihvatilo još u veljači. To je izazvalo nezadovoljstvo studenata i profesora – tvrdili su da nisu dobili konkretnu odluku zašto je odbijena, a zbog ondašnjih strogih mjera Stožera civilne zaštite mogli su reagirati samo na digitalnim platformama. Ubrzo je nakon toga Fakultetsko vijeće predložilo novog v. d. dekana Dragana Bagića.

Zatim je prošlu srijedu srijedu Boras donio odluku o suspenziji prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić s dužnosti dekanice i razriješio cijelu Upravu. Razlog je tome činjenica da je pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, sada bivšeg djelatnika FFZG-a. 

Uz odluku o suspenziji dekanice i razrješenja uprave svih dužnosti, rektor je imenovao prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu s Veterinarskog fakulteta, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, za obnašatelja dužnosti dekana na Filozofskom fakultetu. Na to su sljedeće jutro studenti i profesori reagirali te se okupili ispred zgrade Fakulteta i izrazili svoje nezadovoljstvo i tom odlukom.

Korak dalje napravili su organiziranjem 218. plenuma 13. srpnja koji se zbog epidemiološke situacije sinoć održao na otvorenom i na kojem se raspravljalo o već spomenutim akutalnim problemima institucije. Govorilo se o mogućim daljnjim akcijama te su se izglasali studentski zahtjevi za vraćanje oduzete pozicije Vesni Vlahović-Štetić i za ne izglasavanje njene suspenzije na današnjoj sjednici Senata. Traži se da se Miljenko Šimpraga ne imenuje vršiteljem dužnosti dekana zato što njegov rad ne odgovara području Filozofskog fakulteta i, prema studentima koji su u plenumu sudjelovali, smatra se da se radi o Borasovom direktnom upravljanju FFZG-om. Kao treće, na plenumu se izglasao prijedlog za v. d. dekana Dragana Bagića čiji se i prijedlog za tu poziciju demokratskim putem izglasao na fakultetskom vijeću.

Plenum je i organizirao radne grupe koje će narednih dana pružiti otpor odlukama rektora Sveučilišta. Isticalo se da rektor ne dozvoljava Filozofskom fakultetu da odlučuje o radu Fakulteta.

O trenutačnoj su se situaciji na FFZG-u oglasili Veterinarski fakultet koji se ogradio od sudjelovanja u imenovanju Šimprage kao v.d. dekana, a svoju je podršku dao i Filozofski fakultet u Rijeci. 

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR