LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OPASNA PRAKSA

Studenti i učenici posežu za ovim opasnim lijekovima

Britanski istraživači prepoznali „lakši“, ali opasniji način za postizanje koncentracije među studentima i učenicima.

Britanski istraživači prepoznali „lakši“, ali opasniji način za postizanje koncentracije među studentima i učenicima.

Otkriven je novi trend među studentima i učenicima – uzimanje „tableta za bolje pamćenje“. Britanski stručnjaci za kontrolu zlouporabe lijekova došli su do otkrića ovog trenda, a najpopularnije tablete za kojima posežu su Ritalin, Adderall i Concerta, piše Večernji.hr.
 


VEZANO: Studenti i droga: „Da sam malo manje anksiozna, bila bih na kokainu.”Navedene lijekove od 2004. godine primaju djeca s ADHD poremećajem, koja njima služi kao lijek. U Hrvatskoj je dostupan lijek Concerta, čiji učinak traje oko šest sati te se propisuje uz strogu kontrolu na recept. On ima isti sastav kao Ritalin, koji je dostupan u Sloveniji, koji se također dobiva na recept te ima učinak u trajanju oko četiri sata.
 

Efekt poboljšanja koncentracije


Psihijatar s Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, dr. Nenad Jakušić za Večernji je objasnio da se Ritalin i Adderall, odnosno takva vrsta lijekova naziva psihostimulansima – lijekovima koji imaju učinak sličan speed-u, vrsti droge. 

Objasnio je i da oni imaju efekt poboljšavanja koncentracije, ali i produktivnosti uz koju dolazi osjećaj da osoba lakše uči.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA