LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sajam inovacije

Studenti Geotehničkog fakulteta osvojili Grand Prix ARCA 2021. za inovaciju Reciklirana guma & solarna fotokataliza

22 inovacije na Sajmu nagrađene su zlatnom medaljom, 32 inovacije srebrnom te 41 inovacija brončanom medaljom.

22 inovacije na Sajmu nagrađene su zlatnom medaljom, 32 inovacije srebrnom te 41 inovacija brončanom medaljom.

Ovogodišnja 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021 održala se od 14. do 16. listopada 2021. u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Na toj izložbi predstavljeno je više od 180 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

Priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi imali su i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta za koje je, kao i za osnovnoškolce, pripremljen popratni program s brojnim radionicama iz STEM područja.

U sklopu sajma održane su brojne radionice za sve uzraste, tako je održana radionica LegoWeDo, na kojoj su sudjelovali učenici OŠ Grigora Viteza i OŠ Marija Jurić Zagorka te radionica Arduino, gdje su učenici I. tehničke škole Tesla sklapali igraču konzolu MAKERbuino mladog inovatora Alberta Gajšeka.

Ujedno je bilo organizirano i predavanje koje je pobudilo velik interes među poduzetnicima i inovatorima Financijska perspektiva EU za razdoblje 2021. – 2027. – Prilike za poduzetnike inovatore, koju je vodio senior consultant PwC-a Franjo Benjak.

Izložba je završila u subotu, 16. listopada 2021, tradicionalnom dodjelom nagrada i medalja. 22 inovacije nagrađene su zlatnom medaljom, 32 inovacije srebrnom te 41 inovacija brončanom medaljom.

Posebnu IFIA (International Federation od Inventors Associations) nagradu osvojila je inovacija Ćelija za robotsko pročišćavanje srha autora HS Produkt d. o. o.

WIPO (World Intellectual Property Organization) nagradu u kategoriji mladih dodijeljena je inovaciji: Križić-Križić Power Max autora Branka Raičkovića i Jana Rastovića.

Veliku nagradu 19. međunarodne izložbe ARCA 2021, odnosno Grand Prix ARCA 2021. osvojila je inovacija Reciklirana guma & solarna fotokataliza skupine autora: Ivane Grčić, Mladena Božičevića, Paule Benjak, Marije Tomaš i Benjamina Radetića s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promiče inovatorstvo i inovacije te je jedan od najznačajnijih događaja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora (IFIA).

Posjet izložbi i bogatim popratnim događajima bio je besplatan za sve posjetitelje uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite RH.

FOTO: ARCA