LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priče iz svemira

Studenti FESB-a imat će priliku slušati o misiji na Marsu i inženjerskom iskustvu u timu NASA-e

Na predavanju InSight misija na Mars: izazovi i dostignuća 18. lipnja na FESB-u u Splitu dr. sc. Davor Mance sa švicarskog Instituta za geofiziku govorit će o najnovijim otkrićima na Marsu.

Na predavanju InSight misija na Mars: izazovi i dostignuća 18. lipnja na FESB-u u Splitu dr. sc. Davor Mance sa švicarskog Instituta za geofiziku govorit će o najnovijim otkrićima na Marsu.

Predavanje pod nazivom InSight misija na Mars: izazovi i dostignuća održat će dr. sc. Davor Mance s Instituta za geofiziku pri ETH-u Zürich u utorak, 18. lipnja. InSight je prva misija na Mars koja seizmološkim mjerenjem, mjerenjem njegove rotacije i isijavanjem topline nastoji istražiti unutrašnjost ovog planeta. Početak predavanja predviđen je u 12:15 u dvorani A301 na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Predavač će nastojati pojasniti kako odlaskom na Mars možemo saznati više o povijesti Zemlje, koje su performanse ostvarili na Marsu i što su do sada otkrili te će prepričati vlastito iskustvo u internacionalnom timu NASA-e.

Davor Mance je diplomirao na FESB-u u Splitu na studiju elektrotehnike, magistrirao na FER-u u Zagrebu te doktorirao na FESB-u u Splitu u polju elektronike. Većinu svoje karijere proveo je radeći u industriji na području elektro-optičkih sustava i sustava automatske regulacije te je 1994. u Kanadi započeo raditi na svemirskim projektima. Od 2000. godine radi u Švicarskoj na Institutu za geofiziku pri ETH-u Zürich na razvoju elektronike instrumenata za planetarna istraživanja i istraživanja iz područja fundamentalne fizike. Prije misije InSight radio je na mnogobrojnim sličnim misijama na elektronici seizmometra te je još pored toga radio i na laserskom daljinomjeru za skeniranje planeta.

FOTO: PIXABAY