LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vremenske neprilike

Terenska nastava Agronomskog fakulteta izazvala burne reakcije roditelja, situaciju komentirala i prodekanica za nastavu

Studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta unatoč vremenskim uvjetima i upozorenjima stručnjaka u ponedjeljak, 13. svibnja, trebali su na terensku nastavu na otok Krk. Put je odgođen nakon verbalnog sukoba, a cijelu situaciju komentirala je i prodekanica za nastavu.

Studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta unatoč vremenskim uvjetima i upozorenjima stručnjaka u ponedjeljak, 13. svibnja, trebali su na terensku nastavu na otok Krk. Put je odgođen nakon verbalnog sukoba, a cijelu situaciju komentirala je i prodekanica za nastavu.

Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta, kiše i olujnih naleta vjetra otežan je promet diljem Hrvatske, a iz MUP-a poručuju građanima da ne idu nikamo ako baš ne moraju. Ipak, unatoč savjetima stručnjaka da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja, studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta su u ponedjeljak, 13. svibnja, trebali na terensku nastavu na otok Krk.

Kada su voditeljici terenske nastave u nedjelju poslali upit o tome hoće li put biti odgođen zbog vremenskih neprilika, pričaju nam, rečeno im je da je terenska nastava obavezna, da neće biti moguće nadoknaditi ju jer je autoprijevoznik s kojim su trebali putovati zauzet do kraja ljetnog semestra te da će, ukoliko ne dođu, biti blokirani u ISVU sustavu i neće moći pristupiti ispitu iz četiriju kolegija uz koje je terenska nastava na Krku vezana.

Kada su u ponedjeljak ujutro došli pred fakultet, voditeljica terenske nastave inzistirala je na tome da se krene na put, tvrde nam studenti, a u cijelu su se priču uključili i roditelji nekih od njih te je došlo do verbalnog sukoba, iako nije baš jasno zašto su se roditelji uključili u rješavanje fakultetskih problema svoje dvadesetogodišnje djece. Što se točno dogodilo, opisao nam je student 2. godine Krajobrazne arhitekture: 

– Kada smo se ujutro našli, bilo je prilično jasno da se vrijeme ne smiruje. Profesorica i dalje nije spominjala odgodu putovanja, nego je došlo do prepirki s roditeljima nekih studenata. Nismo mogli vjerovati da po takvom vremenu moramo na terensku. Kada smo rekli da je dio ceste prema Krku vjerojatno zatvoren, rekla je da nema problema i da možemo ići starom cestom te da se nemamo što brinuti jer vjetar ne može srušiti autobus

Na naš upit o jutarnjem sukobu sa studentima i roditeljima ubrzo je odgovorila prodekanica za nastavu na Agronomskom fakultetu, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, koja ističe da je put odgođen čim je dobivena informacija da je na Krku jaka bura: 

– Voditeljica terenske nastave i vozač su vrlo odgovorno provjeravali stanje na cestama te u konačnici i stanje na odredištu terenske nastave i nitko od njih ne bi neodgovorno donio odluku o odlasku na put ako za to nisu stečeni odgovarajući uvjeti. Nakon što su dobili informaciju da je na Krku velika bura koja bi mogla ometati planirani program, terenska nastava je odgođena. Voditeljica je popisala sve studente koji su došli pa i one koji su se javili da su na putu, ali zbog problema u prometu nisu stigli.

Međutim, ono što je studente najviše zabrinulo jest to što je odlazak na tu terensku nastavu uvjet za pristup ispitu. Naime, terenska nastava obavezan je dio mnogih kolegija na Agronomskom fakultetu, a ova terenska nastava na Krku obavezan je uvjet za ispit iz čak četiriju stručnih predmeta. Uz to, izostanak je moguće opravdati isključivo ispričnicom, što je za Studentski.hr potvrdila i prodekanica za nastavu: 

– U skladu s Pravilnikom o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima, prisustvovanje nastavi je obvezno te je moguće izostati s manjeg dijela nastave, no, kako je terenskih nastava malo, nije ih moguće nadoknaditi te se za opravdavanje izostanka u pravilu traži valjan razlog (ispričnica od liječnika ili potvrda o nekoj drugoj neodgodivoj obvezi). U organizaciju terenske nastave Fakultet ulaže vlastita financijska sredstva, a nastavnici i tehničko osoblje velik trud te se nastoji što bolje iskoristiti autobus da bi studenti različitih studija i godina dobili priliku u praksi provjeriti stečena teoretska znanja. Zbog svega toga jednom rezerviran autobus i odobrena terenska nastava rijetko se odgađaju te ih je u pravilu vrlo teško, a ponekad i nemoguće, nadoknaditi. Nadamo se da ćemo unatoč velikoj zauzetosti autobusa naći neki drugi odgovarajući termin da bi se terenska nastava održala te će studenti o tome biti obaviješteni na vrijeme.

Terenske nastave koristan su i prijeko potreban način stjecanja praktičnih znanja iz područja kojima će se studenti jednog dana baviti i upravo je  povećanje broja sati terenske nastave, kako ističe prodekanica Karoglan Kontić, jedna od najčešćih sugestija studenata za poboljšanjem kvalitete obrazovanja. Ipak, u organizaciju terenske nastave Fakultet ulaže vlastita financijska sredstva, a nastavnici i tehničko osoblje velik trud, zbog čega je razumljivo da je svaka odgoda nastave prije svega financijski gubitak za instituciiju. S druge strane, na neke se situacije, poput loših vremenskih uvjeta, jednostavno ne može utjecati.

Kada bi Fakultet imao više novca, organizacija terenskih nastava bila bi jednostavnija, njihova odgoda ne bi bila toliki problem, a studenti bi mogli opravdano izostati bez straha da će izgubiti pravo izlaska na ispit. No, raspodjela novčanih sredstava u sustavu hrvatskog visokoškolskog obrazovanja i financiranje javnih fakulteta dio su neke kompleksnije priče. 

FOTO: FACEBOOK - AGRONOMSKI FAKULTET