LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručni kratki studij

Što ako ste „pali” na jesenskom roku državne mature?

Što ako ste pali državnu maturu ili je uopće niste polagali? Prilika za izgradnju karijere i put prema visokom obrazovanju nalazi se na 5. razini obrazovanja – stručnom kratkom studiju.

Što ako ste pali državnu maturu ili je uopće niste polagali? Prilika za izgradnju karijere i put prema visokom obrazovanju nalazi se na 5. razini obrazovanja – stručnom kratkom studiju.

Izašli su rezultati jesenskog roka državne mature 2023/2024., a vi niste prošli na ispitu - je li to kraj vašeg stručnog usavršavanja? Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti iz 2022. godine, oni bez položene državne mature neće moći upisati niti jedan prijediplomski studiji, čak ni uz polaganje prijemnog ispita. Međutim, ništa nije izgubljeno jer postoji alternativno rješenje!

 

Što s onima koji su pali?

 


Novi Zakon ipak nije u potpunosti onemogućio upis studija za one koji nisu položili ispit državne mature ili ga nisu ni polagali. Naime, svi oni koji nisu položili državnu maturu, ali i učenici koji završavaju trogodišnje ili četverogodišnje strukovne srednje škole, imaju priliku upisati stručni kratki studij. Prije donošenja Zakona, godišnje je oko 8800 učenika upisanih u trogodišnje strukovne programe – četvrtina ukupne srednjoškolske populacije, ostala bez pristupa i jednom programu visokog obrazovanja.

 

Prekretnica visokog obrazovanja

 


Oblik stručnog kratkog studija u hrvatskoj zakonskoj regulativi poznat je još od 2003. godine, ali nije bio široko primijenjen. Radi se o studijima koji traju samo dvije godine, čijim se završetkom stječe najmanje 120 ECTS bodova i koji studentima koji ih uspješno završe donose visokoškolsku svjedodžbu pete HKO razine te im omogućuju rad na specijaliziranim poslovima u gospodarstvu ili pak nastavak obrazovanja na prvostupničkoj, a kasnije i magistarskoj razini u okviru stručnih studija.

 

Stručni kratki studiji u Hrvatskoj

 


Do danas su u Hrvatskoj postojala samo dva takva studija: Ljevarstvo, Sveučilišta u Zagrebu akreditirano u Sisku, i Politehnika, Istarskog veleučilišta akreditirana u Puli, od kojih se potonji više ne provodi. Međutim, od ove jeseni Hrvatska ima novi stručni kratki studij – Internetski marketing. Taj prvi dvogodišnji stručni kratki studij iz područja digitalnih tehnologija, provodi se na Visokom učilištu Algebra, gdje su prepoznali potencijal studija na petoj obrazovnoj razini.

 

Internetski marketing

 


Ovaj studij trenutno je jedini aktivni stručni kratki studij u Hrvatskoj, a otvara vrata svima koji žele dalje razvijati svoju karijeru u području marketinških komunikacija s naglaskom na internetske komunikacijske kanale ili se prekvalificirati iz nekog drugog područja u polje suvremenih komunikacija, marketinga i oglašavanja. Polaznici tog studija imat će priliku odraditi značajan broj sati stručne prakse u gospodarstvu, što će dodatno pojačati kvalitetu i primjenjivost stečenih znanja. Također, pružit će im dublje razumijevanje kompleksnog svijeta digitalnog marketinga i naprednih algoritama.

Zahvaljujući stečenom znanju i iskustvu, pristupnici sa svjedodžbom stručnog kratkog studija internetskog marketinga ne bi trebali imati nikakvih problema s pronalaženjem posla u struci. Naime, prvostupnici digitalnog marketinga koji se školuju u Algebri, ali i polaznici programa obrazovanja odraslih u području internet marketinga, već više godina redaju izvrsne rezultate zapošljivosti nakon studija.

 

Stručni kratki studiji u Europskoj uniji

 


Studiji pete razine prisutni su u više od 80 posto EU država, uključujući Francusku, Austriju, Belgiju, Nizozemsku, Dansku, Irsku i druge. Ove zemlje bilježe značajan broj studenata, pa kasnije i diplomanata takvih studija zaposlenih u svom gospodarstvu. Popularnost takve vrste studija može se pripisati njegovoj dvostrukoj ulozi – istodobno podiže konkurentnost stručnjaka koji će se zapošljavati u gospodarstvu, ali i otvara vrata nastavku školovanja na prijediplomskoj razini i kasnije na ostalim razinama visokog obrazovanja.

FOTO: UNSPLASH