LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Žene znanstvenice

STEM: žene u znanosti!

Dan posvećen promicanju žena i djevojaka u znanosti te slavljenju njihovih dostignuća u STEM području.

Dan posvećen promicanju žena i djevojaka u znanosti te slavljenju njihovih dostignuća u STEM području.

Međunarodni dan žena u znanosti, koji se obilježava u veljači, posvećen je promicanju žena i djevojaka u znanosti, te slavljenju njihovih dostignuća u STEM području.
 


VEZANO: Čuvajmo mentalno zdravlje: 17. Tjedan psihologije na zadarskom sveučilištu


 

Mnogi izazovi

 

Ovaj dan pruža priliku da se istaknu ne samo doprinosi žena u znanstvenim poljima nego i izazovi s kojima se žene suočavaju u karijerama u znanosti te potreba za većom jednakosti spolova u tom sektoru. Važno je prepoznati da, iako su žene sve više zastupljene u znanstvenim disciplinama, još uvijek postoji značajan rodni jaz u STEM područjima, posebno na višim pozicijama i u istraživačkim ulogama, piše Odgovorno.hr.
 

via GIPHY

 

Ohrabrivanje mladih djevojaka

 

Međunarodni dan žena u znanosti potiče različite inicijative i događaje diljem svijeta, kao što su konferencije, radionice, paneli i javne tribine, koji imaju cilj osvijestiti javnost o važnosti podrške ženama u znanosti te potaknuti promjene u sustavima i politikama koje podržavaju jednakost u STEM sektoru. Ovaj dan također naglašava važnost mentorstva i poticanja mladih djevojaka da se zainteresiraju za znanost i tehnologiju te ih podržava da slijede svoje strasti i ambicije.


Međunarodnim danom žena u znanosti slavimo žene koje su promijenile svijet svojim istraživanjima, inovacijama i otkrićima te istovremeno radimo na stvaranju okoline u kojoj će žene imati jednake mogućnosti za uspjeh i napredovanje u znanosti.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA