LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna suradnja

Splitski studenti ostvarili „online” suradnju sa studentima Penn State Sveučilišta

Studenti splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta zajedno sa studentima Penn State Sveučilišta proveli su eksperiment sinteze sapuna u realnom vremenu, povezani internet komunikacijom.

Studenti splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta zajedno sa studentima Penn State Sveučilišta proveli su eksperiment sinteze sapuna u realnom vremenu, povezani internet komunikacijom.

Collaborative Online International Learning oblik je nastave kojemu je svrha povezivati studente i profesore diljem svijeta preko modernih oblika komunikacije. Upravo je na taj način internetski proveden eksperiment o sintezi sapuna u realnom vremenu. Eksperiment su proveli studenti splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta sa studentima Penn State Sveučilišta.

– Ovaj današnji eksperiment rezultat je projekta započetog prošle godine u sklopu kojeg smo mi posjetili Penn State, a oni kasnije boravili kod nas. Ovaj projekt je za obje institucije bila novina, no željeli smo da se studenti izrade nešto opipljivo, odnosno svakodnevan proizvod te je dogovoreno da se krene s izradom sapuna, a  praktičnom dijelu u laboratoriju prethodila je teoretska nastava – pojasnila je Stipanelov Vrandečić.  

Prema riječima Vrandečić, uz stjecanje znanja, cilj je da se studenti povežu te da steknu vještine koje će od njih tražiti poslodavci, primjerice timski rad, komuniciranje na engleskom jeziku s ljudima iz drugih kultura. Riječ je o vještinama koje im se ne mogu u velikoj mjeri pružiti tijekom studiranja. Naime, mali broj studenata iz raznih razloga se odlučuje na studiranje, odnosno boravak, u inozemstvu te je ovo način da preko modernih načina komunikacije usvoje nova znanja. Pojasnila je da u ovom interaktivnom pilot-projektu trenutačno sudjeluje 10 studenata s KTF-a. Sljedeći korak  međusobna je prezentacija onog što su napravili, a obje grupe su dobile i zadatak u svom području da prezentiraju primjenu kemije u industriji.

Dekan Jerković je kazao kako je ostvarena izvrsna suradnja KTF-a i Penn State Campusa Beaver, i to kroz provedbu eksperimentalne nastave.

 – Izuzetno nam je zadovoljstvo što će studenti istovremeno, na isti način i po istim procedurama raditi eksperimentalno i uspoređivati rezultate, dobivene u Splitu i na Penn State Sveučilištu. Riječ je o novom iskustvu za studente kojima se pruža izravna mogućnost komunikacije na stručnom engleskom jeziku, što nemaju mogućnost prakticirati. Nadam se da će na ovaj način nastati nova poznanstva i prijateljstva, a jedna od ideja je da studenti steknu vrijedno međunarodno iskustvo – zaključio je dekan Jerković.

Zvonimir Jurun, student 2. godine diplomskog studija kemijske tehnologije, smjer materijali, izrazio je svoje zadovoljstvo ovim projektom. Kazao je da treme nema, s kolegama s Beaver Campusa se prethodno upoznao preko chata, a nije problem ni stručni engleski jezik

Suradnja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu s Penn State University započela je u proljeće 2017. godine na poziv Jennifer Cushman, rektorice kampusa Beaver, za sudjelovanje u projektu pod nazivom Connecting the University of Split and Penn State Beaver through Collaborative Online International Learning

FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU